Raamattu vuodessa joulukuu 16

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

joulukuu 16
____________________________________

Miika 5:1-7:20

5. LUKU

Messias syntyy Beetlehemissä

1. Sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan ruhtinasten* joukossa. Sinusta tulee minulle se, joka on oleva Israelissa hallitsija, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iäisistä ajoista.
2. Herra antaa heidät alttiiksi, kunnes synnyttäjä on synnyttänyt. Silloin hänen veljistään jäljelle jääneet palaavat israelilaisten luo.
3. Hän on astuva esiin ja kaitseva Herran voimassa, Herran, Jumalansa, nimen valtasuuruudessa. He saavat asua rauhassa, sillä hän on silloin oleva suuri hamaan maan ääriin saakka.
4. Hän on rauha.

Assurin/Irakin uhka ja häviö

Jos Assur hyökkää maahamme*, jos se astuu palatseihimme, niin me asetamme sitä vastaan seitsemän paimenta ja kahdeksan ruhtinasta*.
5. Nämä kaitsevat miekalla Assurin maata, Nimrodin maata sen omien   ovien ääressä. Hän on pelastava meidät Assurin vallasta, jos se hyökkää meidän maahamme, jos se astuu alueellemme.
6. Ne, jotka ovat jäljellä Jaakobista monien kansojen parissa, ovat kuin kaste, joka tulee Herralta, kuin sadekuuro ruohikolle. Se ei odota miestä, ei varro ihmislapsia.
7. Ne, jotka ovat jäljellä Jaakobista kansojen keskuudessa, monien kansojen parissa, ovat kuin leijona metsäeläinten joukossa, kuin nuori leijona lammaslaumojen keskuudessa: Jos se hyökkää, se tallaa maahan ja raatelee, eikä ole pelastajaa.
8. Kohotkoon sinun kätesi vihollisiasi vastaan, ja sinun vihamiehesi hävitkööt*.
9. Sinä päivänä, sanoo Herra, minä hävitän sinulta hevosesi ja teen lopun sinun vaunuistasi.
10. Minä tuhoan sinun maasi kaupungit ja hajotan maahan kaikki sinun varustuksesi.
11. Minä hävitän loitsut sinun käsistäsi, eikä sinulle enää jää ennustelijoita.
12. Minä hävitän sinun jumalankuvasi ja kivipatsaasi, etkä sinä enää kumarra kättesi tekoa.
13. Minä kukistan asera-paalusi sinun keskuudestasi ja tuhoan sinun kaupunkisi.
14. Minä rankaisen vihassa ja kiivaudessa kansoja, jotka eivät ole olleet kuuliaisia.

6. LUKU

Herran oikeudenkäynti

1. Kuulkaa, mitä Herra sanoo: Nouse ja käy oikeutta vuorten kanssa, ja kukkulat kuulkoot sinun äänesi.
2. Kuulkaa Herran oikeudenkäyntiä, vuoret, te ainiaan kestävät, maan perustukset. Herralla on oikeudenkäynti kansaansa vastaan, ja Israelin kanssa hän käy tuomiolle:
3. ”Mitä minä olen sinulle tehnyt, kansani, ja millä olen sinut väsyttänyt? Vastaa minulle!
4. Minähän olen johtanut sinut Egyptin maasta, vapahtanut orjuuden pesästä. Minä lähetin Mooseksen, Aaronin ja Mirjamin johtamaan sinua.
5. Muista, kansani, mitä oli mielessä Baalakilla, Mooabin kuninkaalla, ja mitä Bileam, Beorin poika, hänelle vastasi Sittimistä lähtien Gilgaliin asti, että käsittäisit Herran vanhurskaat teot.”
6. ”Mitä tuoden minä voisin käydä Herran eteen, kumartua ylhäisyyden Jumalan eteen? Käynkö hänen eteensä tuoden polttouhreja, vuoden ikäisiä vasikoita?
7. Ovatko Herralle mieleen tuhannet pässit, kymmenet tuhannet öljyvirrat? Annanko esikoiseni rikoksestani, ruumiini hedelmän sieluni syntiuhriksi?”

Mikä hyvää ja oikeaa?

8. Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä on hyvää, ja mitä muuta Herra sinulta vaatii, kuin että teet sitä, mikä on oikein, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi edessä?

Rangaistus israelilaisille

9. Herran ääni huutaa kaupungille. Ymmärtävyyttä on, että sinun nimeäsi peljätään. Totelkaa vitsaa ja häntä, joka on sen määrännyt.
10. Vieläkö ovat jumalattoman talossa vääryyden aarteet ja vajaa, kirottu eefa-mitta?
11. Olisinko minä puhdas, jos minulla olisi väärä vaaka ja kukkarossa petolliset punnuskivet?
12. Sen rikkaat ovat täynnä väkivaltaa, sen asukkaat puhuvat valhetta, kieli heidän suussaan on pelkkää petosta.
13. Siksi minä lyön sinua sairaudella, teen sinut autioksi syntiesi tähden.
14. Sinä syöt, mutta et tule ravituksi, ja sinun vatsassasi on tyhjyys. Minkä viet pois, sitä et saa pelastetuksi. Minkä saat pelastetuksi, sen minä annan alttiiksi miekalle.
15. Sinä kylvät, mutta et korjaa satoa. Sinä puserrat öljyä, mutta et sillä voitele itseäsi, ja rypälemehua, mutta et juo viiniä.
16. Omrin ohjeita noudatetaan ja kaikkia Ahabin suvun tekoja. Heidän neuvojensa mukaan te vaellatte, että minä saattaisin sinut autioksi ja sen asukkaat pilkaksi. Niin te saatte kantaa kansani häpeän.

7. LUKU

Yleinen pahuus

1. Voi minua, sillä minun käy niin kuin hedelmänkorjuussa, kuten viinisadon jälkikorjuussa: ei ole rypälettä syödäkseni, ei himoitsemaani varhaisviikunaa.
2. Poissa ovat hurskaat maasta, eikä oikeamielistä ole ihmisten keskuudessa. Kaikki he väijyvät verta, pyydystävät verkolla toinen toistaan.
3. Pahantekoon molemmin käsin! Sitä taidolla tekemään! Päämies vaatii, tuomari tuomitsee maksusta, ja mahtava puhuu julki mielensä himon. Sellaista he punovat.
4. Paras heistä on kuin orjantappura, oikeamielisin pahempi kuin teräväokainen aita. Sinun tähystäjiesi ilmoittama päivä tulee, rangaistus sinulle. Silloin he joutuvat sekasortoon.
5. Älkää uskoko ystävää, älkää luottako uskottuun. Sylissäsi lepäävältä vaimolta varo suusi ovet.
6. Poika halveksii isää, tytär nousee äitiään vastaan, miniä anoppiaan vastaan. Ihmisen vihollisina on hänen oman talonsa väki.

Hurskaan toivona on Herra

7. Mutta minä panen toivoni Herraan, odotan pelastukseni Jumalaa: Jumalani kuulee minua.
8. Älkää iloitko, viholliseni, minusta: jos olen langennut, niin minä nousen. Jos istun pimeässä, Herra on minun valoni.
9. Minä tahdon kantaa Herran vihaa, koska olen tehnyt syntiä häntä vastaan, kunnes hän toimittaa asiani ja hankkii minulle oikeuden. Hän tuo minut valoon, minä saan nähdä hänen [armon] vanhurskautensa.
10. Viholliseni näkevät sen, ja häpeä peittää ne, jotka sanovat minulle: ”Missä on Herra, sinun Jumalasi?” Silmäni saavat iloita, kun vihollisiani tallataan kuin kadun lokaa.
11. Tulee päivä, jolloin sinun muurisi rakennetaan. Sinä päivänä on raja oleva kaukana.
12. Sinun luoksesi tullaan silloin Assurista ja Egyptin kaupungeista, kaikkialta Egyptistä Eufratvirtaan, merestä mereen, vuoresta vuoreen.
13. Maa tulee autioksi asukkaittensa tähden, heidän töittensä hedelmien takia.
14. Kaitse kansaasi sauvallasi, perintölaumaasi, joka asuu erillään metsässä, keskellä Karmelia. Käykööt he laitumella Baasanissa ja Gileadissa kuten muinaisaikoina.
15. Kuten teidän lähtiessänne Egyptin maasta, minä annan teidän nähdä ihmeitä.
16. Sen näkevät muut kansat ja saavat häpeän kaikesta mahdistaan. He panevat käden suulleen, heidän korvansa menevät tukkoon.
17. He nuolevat tomua kuin käärme, kuin maan matelijat. Vavisten he tulevat varustuksistaan, lähestyvät vavisten Herraa, meidän Jumalaamme. He pelkäävät sinua.

Jumala armahtaa jälleen

18. Kuka on Jumala, niin kuin sinä olet, joka annat anteeksi pahat teot ja käyt perintösi jäännöksen rikosten ohi? Ei hän pidä vihaa iäti, sillä hänellä on halu laupeuteen.
19. Hän armahtaa meitä jälleen, polkee maahan meidän pahat tekomme. Kaikki heidän syntinsä sinä heität meren syvyyteen.
20. Sinä osoitat Jaakobille uskollisuutta, Aabrahamille armoa, kuten olet vannonut meidän isillemme muinaisista päivistä asti.

____________________________________

Ilm 7:1-17

7. LUKU

Israelin sinetöidyt

1. Sen jälkeen minä näin neljä enkeliä seisomassa maan neljällä kulmalla pitämässä kiinni maan neljää tuulta, ettei mikään tuuli pääsisi puhaltamaan maalla eikä merellä, eikä mihinkään puuhun.
2. Minä näin toisen enkelin kohoavan auringonnoususta. Hänellä oli elävän Jumalan sinetti, ja hän huusi kovalla äänellä niille neljälle enkelille, joille oli annettu valta vahingoittaa maata ja merta.
3. Hän sanoi: ”Älkää vahingoittako maata ja merta, älkää myöskään puita, kunnes olemme painaneet sinetin Jumalamme palvelijoiden otsiin.”

Sinetöityjen luvut

4. Minä kuulin sinetöityjen luvun, 144.000 sinetöityä kaikista israelilaisten heimoista.
5. Juudan heimosta 12.000 sinetöityä,
Ruubenin heimosta 12.000,
Gaadin heimosta 12.000,
6. Asserin heimosta 12.000,
Naftalin heimosta 12.000,
Manassen heimosta 12.000,
7. Simeonin heimosta 12.000,
Leevin heimosta 12.000,
Isaskarin heimosta 12.000,
8. Sebulonin heimosta 12.000,
Joosefin heimosta 12.000,
Benjaminin heimosta 12.000 sinetöityä.

Kaikkien kansojen pelastetut

9. Tämän jälkeen minä näin kaikista kansakunnista, heimoista, kansoista ja kielistä olevan suuren joukon, jota kukaan ei kyennyt laskemaan. He seisoivat valtaistuimen edessä ja Karitsan edessä puettuina pitkiin valkeihin viittoihin, ja heillä oli palmunoksat käsissään.
10. He huusivat kovalla äänellä: ”Pelastus tulee meidän Jumalaltamme, joka istuu valtaistuimella, ja Karitsalta.”
11. Kaikki enkelit seisoivat piirissä valtaistuimen, vanhinten ja neljän olennon ympärillä. He heittäytyivät kasvoilleen valtaistuimen eteen ja kumartaen palvoivat Jumalaa
12. sanoen: ”Aamen! Ylistys, kirkkaus, viisaus, kiitos, kunnia, voima ja väkevyys meidän Jumalallemme aina ja iäti! Aamen!”
13. Yksi vanhimmista kysyi minulta: ”Keitä ovat nämä pitkiin valkeihin viittoihin puetut, ja mistä he ovat tulleet?”
14. Minä vastasin: ”Herrani, sinä sen tiedät.” Hän sanoi minulle: ”Nämä ovat ne, jotka tulevat siitä suuresta ahdistuksesta. He ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä.
15. Sen tähden he ovat Jumalan valtaistuimen edessä ja palvelevat häntä päivät ja yöt hänen temppelissään, ja valtaistuimella istuva levittää telttansa heidän ylleen.
16. Heille ei enää tule nälkä eikä jano, aurinko ei polta heitä eikä mikään helle.
17. Karitsa, joka on valtaistuimen keskellä, kaitsee heitä ja johdattaa heidät elämän vesien lähteille, ja Jumala pyyhkii pois kaikki kyyneleet heidän silmistään.”

____________________________________

Ps 135:1-21

135. PSALMI

Ylistys Herralle

1. Halleluja! Ylistäkää Herran nimeä. Ylistäkää, te Herran palvelijat,
2. jotka seisotte Herran huoneessa, meidän Jumalamme huoneen esipihoissa.
3. Ylistäkää Herraa, sillä Herra on hyvä, veisatkaa kiitosta hänen nimelleen, sillä se on suloinen.
4. Herra on valinnut Jaakobin omakseen, Israelin omaisuudekseen.
5. Minä tiedän, että Herra on suuri. Meidän Herramme on suurempi kuin mikään muu jumala.
6. Kaiken, mitä Herra tahtoo, hän tekee sekä taivaassa että maassa, merissä ja kaikissa syvyyksissä.
7. Hän nostaa pilvet maan ääristä, tekee salamat ja sateen sekä tuo tuulen sen säilytyspaikoista.
8. Hän surmasi Egyptin esikoiset, niin ihmisten kuin eläinten.
9. Sinun keskuuteesi, Egypti, hän lähetti tunnustekoja ja ihmeitä faraota ja kaikkia hänen palvelijoitaan vastaan.
10. Hän kukisti suuria kansoja ja tuotti surman mahtaville kuninkaille,
11. Siihonille, amorilaisten kuninkaalle, Oogille, Baasanin kuninkaalle, ja kaikille Kanaanin valtioille.
12. Heidän maansa hän antoi perintöosaksi kansalleen Israelille.
13. Herra, sinun nimesi pysyy iäti, sinun muistosi, Herra, polvesta polveen.
14. Herra hankkii oikeuden kansalleen ja armahtaa palvelijoitaan.
15. Pakanain epäjumalat ovat hopeaa ja kultaa, ihmiskätten tekoa.
16. Niillä on suu, mutta ne eivät puhu, niillä on silmät, mutta ne eivät näe,
17. niillä on korvat, mutta ne eivät kuule, eikä niillä ole suussaan henkäystäkään.
18. Niiden kaltaisia ovat niiden tekijät ja kaikki, jotka niihin turvaavat.
19. Te, Israelin suku, kiittäkää Herraa, te Aaronin suku, kiittäkää Herraa.
20. Te, Leevin suku, kiittäkää Herraa, te, Herraa pelkäävät, kiittäkää Herraa.
21. Kohotkoon Herralle kiitos Siionista, hänelle, joka asuu Jerusalemissa. Halleluja!

____________________________________

Snl 30:5-6

5. Jokainen Jumalan sana on taattu. Hän on niiden kilpi, jotka häneen turvaavat.
6. Älä lisää hänen sanoihinsa mitään, ettei hän vaatisi sinua tilille, ja ettet joutuisi valehtelijaksi.

Scroll to Top