Raamattu vuodessa syyskuu 9

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

syyskuu 9
____________________________________

Js 3:1-5:30

3. LUKU

Jerusalemin rappio ja tuho

1. Tietäkää: Jumala, Herra Sebaot ottaa pois Jerusalemilta ja Juudalta tuen ja turvan, kaiken leivänvaran ja kaiken vedenvaran,
2. sankarin ja soturin, tuomarin ja profeetan, tietäjän ja vanhimman,
3. viidenkymmenen päällikön ja ylimyksen, neuvonantajan, ammattimiehen ja taikojen tekijän.
4. Minä panen nuorukaiset heille päämiehiksi, ja pahankuriset hallitsevat heitä.
5. Kansassa kukin sortaa toistaan, jokainen lähimmäistään. Nuorukainen rehentelee vanhusta vastaan, halpa-arvoinen kunnianarvoista vastaan.
6. Isänsä talossa veli tarttuu veljeensä ja sanoo: ”Sinulla on vielä vaatteet, rupea ruhtinaaksemme ja ota huostaasi tämä rauniokasa.”
7. Äänensä korottaen tämä vastaa: ”Ei minusta ole haavoja sitomaan. Talossani ei ole leipää, ei vaatetta, älkää panko minua kansan ruhtinaaksi.”
8. Jerusalem sortuu ja Juuda kukistuu, koska heidän kielensä ja heidän tekonsa ovat Herraa vastaan, ja he uhittelevat hänen kunniansa kasvoja.
9. Heidän kasvojensa hahmo todistaa heitä vastaan: He tuovat syntinsä julki kuin sodomalaiset, he eivät niitä salaa. Voi heitä! Itselleen he pahaa tekevät.
10. Sanokaa hurskaasta, että hänen käy hyvin. Sellaiset saavat nauttia tekojensa hedelmiä.
11. Voi jumalatonta! Hänen käy huonosti, sillä hänelle tehdään niin kuin hän itse on tehnyt.
12. Kansani käskijät ovat lapsia, ja naiset sitä hallitsevat. Kansani: Sinun johtajasi ovat eksyttäjiä, he ovat hämmentäneet polkujesi suunnan.
13. Herra asettuu käymään oikeutta, nousee tuomitsemaan kansoja.
14. Herra käy tuomiolle kansansa vanhinten ja hallitusmiesten kanssa: Te olette raiskanneet viinitarhan. Teidän taloissanne on kurjilta ryöstettyä tavaraa.
15. Kuinka te saatatte runnella minun kansaani ja ruhjoa kurjien kasvot? sanoo Herra, Herra Sebaot.

Siionin turhamaiset naiset

16. Herra sanoo: Koska Siionin tyttäret korskeilevat, kulkevat kaula kenossa ja silmillään vilkuillen, astua sipsuttelevat ja nilkkarenkaitaan kilistelevät,
17. Herra tekee Siionin tyttärien päälaen rupiseksi, ja Herra paljastaa heidän häpynsä.
18. Sinä päivänä Herra poistaa koreat nilkkarenkaat, otsanauhat, puolikuukorut,
19. korvarenkaat, rannerenkaat, hunnut,
20. juhlapäähineet, jalkakäädyt, koruvyöt, hajupullot, taikahelyt,
21. sormukset, nenärenkaat,
22. juhlavaatteet, kaavut, viitat, kukkarot,
23. kuvastimet, aivinapaidat, päähineet ja huivit.
24. Tuoksun sijaan tulee löyhkä, vyön sijaan nuora, käherretyn tukan sijaan kaljuus, korupuvun sijaan säkkiverho, kauneuden sijaan polttomerkki.

Miehet kaatuvat vähiin

25. Sinun miehesi kaatuvat miekkaan ja sankarisi sotaan.
26. Siionin portit valittavat ja vaikeroivat, ja typötyhjänä se istuu maassa.

4. LUKU

1. Sinä päivänä seitsemän naista tarttuu yhteen mieheen sanoen: ”Me syömme omaa leipäämme ja vaatetamme itsemme omilla vaatteilla, kunhan vain meidät otetaan nimiisi. Poista meidän häpeämme!”

Herran Vesa ja uudistettu Siion

2. Sinä päivänä on Herran Vesa oleva kaunis ja loistava. Eloon jääneille israelilaisille maan hedelmä nousee rehevänä ja kukoistavana.
3. Siionissa säilyneitä ja Jerusalemissa jäljellä olevia kutsutaan pyhiksi, kaikkia, jotka Jerusalemissa ovat kirjoitetut elävien lukuun,
4. kun Herra on pessyt pois Siionin tyttärien saastan ja huuhtonut Jerusalemista sen verenviat Hengellä, joka tuomitsee ja puhdistaa.
5. Herra luo Siionin vuorelle koko asuinsijansa ylle ja sen juhlakokousten ylle pilven päivän ajaksi sekä savun ja tulenloimun yöksi. Kaiken kirkkauden yllä on oleva peite
6. ja verho varjoamassa päivän helteeltä sekä turvaamassa ja suojaamassa rajuilmalta ja sateelta.

5. LUKU

Herran viinitarha

1. Minä laulan ystävästäni, laulun rakkaani viinitarhasta. Ystävälläni oli viinitarha hedelmällisellä rinnemaalla.
2. Hän kuokki ja kivesi sen ja istutti siihen jaloja köynnöksiä, rakensi sen keskelle tornin ja hakkasi kallioon viinikuurnan. Hän odotti sen kasvavan rypäleitä, mutta se kasvoi villimarjoja.
3. Te Jerusalemin asukkaat ja Juudan miehet, tuomitkaa minun ja viinitarhani välillä.
4. Mitä olisi viinitarhalleni vielä ollut tehtävä, ja mitä on jäänyt tekemättä? Miksi se kasvoi villimarjoja, kun minä odotin sen kasvavan rypäleitä?
5. Minä ilmoitan teille, mitä teen viinitarhalleni: Minä poistan siitä aidan, niin että se jää hävitettäväksi, rikon siitä muurin, niin että se jää tallattavaksi.
6. Minä hävitän sen: sitä ei enää vesota eikä kuokita, vaan se on kasvava ohdaketta ja orjantappuraa, ja minä kiellän pilvet satamasta siihen vettä.
7. Israelin heimo on Herran Sebaotin viinitarha, ja Juudan miehet ovat köynnös, josta hän iloitsi. Hän odotti oikeuden valtaa, mutta tuli mielivaltaa, ja vanhurskasta hallitusta, mutta tuli katkeraa valitusta.

Voi-huutoja syntisille

8. Voi niitä, jotka liittävät talon taloon, yhdistävät pellon peltoon, kunnes ei jää enää tilaa, ja te yksin asutte maassa!
9. Korviini kuului Herran Sebaotin sana: Totisesti: Ne monet talot tulevat autioiksi, suuret ja kauniit tilat asujaa vaille.
10. Kymmenen auranalaa viinitarhaa antaa yhden bat-mitan, ja hoomerin kylvö antaa eefan*.
11. Voi niitä, jotka aamuvarhaisesta juoksevat väkijuoman jäljessä ja iltamyöhään viipyvät viinistä hehkuvina!
12. Heillä on pidoissaan kitarat, harput, vaskirummut ja huilut. Viiniä on runsaasti, mutta Herran tekoja he eivät tarkkaa, eivät näe hänen kättensä töitä.
13. Sen tähden minun kansani viedään pois maastaan ennen kuin arvataankaan. Sen ylhäiset kärsivät nälkää, ja paljon sen kansaa nääntyy janoon.
14. Näin tuonela levittää kitansa, avaa suunsa ammolleen. Sinne menee sen loisto, sen remuava ja pauhaava joukko, kaikki sen ilonpitäjät.
15. Silloin ihminen masentuu, mies painuu maahan, ja maahan painuvat ylpeät silmät.
16. Mutta Herra Sebaot on oleva korkea tuomiossa, pyhä Jumala on oleva pyhä vanhurskaudessa.
17. Karitsat käyvät siellä kuin laitumillaan, ja vieraat syöttävät rikkaitten rauniosijoilla.
18. Voi niitä, jotka vetävät perässään rangaistusta turhuuden köysillä, synnin palkkaa kuin vaunujen valjailla,
19. niitä, jotka sanovat: ”Joutukoon pian hänen tekonsa, että me sen näemme. Täyttyköön ja tapahtukoon Israelin Pyhän aikomus, että saamme sen kokea”!
20. Voi niitä, jotka sanovat pahan hyväksi ja hyvän pahaksi, jotka kääntävät pimeyden valoksi ja valon pimeydeksi, karvaan makeaksi ja makean karvaaksi!
21. Voi niitä, jotka ovat viisaita omissa silmissään ja älykkäitä omasta mielestään!
22. Voi niitä, jotka ovat sankareita viinin juonnissa ja väkeviä juomien sekoittajina,
23. jotka lahjuksesta julistavat syyllisen syyttömäksi ja ottavat oikeuden siltä, joka on oikeassa!

Herran vihan tuomioita

24. Sen tähden: niin kuin tulen kieli syö oljet ja kuloheinä häviää liekkiin, niin heidän juurensa mätänee, ja heidän kukkansa hajoavat tomuna ilmaan. He ovat pitäneet halpana Herran Sebaotin lain ja pilkanneet Israelin Pyhän sanaa.
25. Sen johdosta Herran viha on syttynyt kansaansa kohtaan: hän ojensi kätensä sitä vastaan ja löi sitä, niin että vuoret vapisivat, ja heidän ruumiinsa olivat kaduilla kuin jätteet tunkiolla. Tästä kaikesta ei hänen vihansa ole asettunut, vaan hänen kätensä on vielä koholla, valmiina lyömään.
26. Hän pystyttää viirin kaukaiselle kansalle ja viheltää sen luokseen maan äärestä. Se tulee viipymättä, nopeasti.
27. Kukaan heistä ei väsy eikä kompastu, ei torku eikä nuku, vyö ei aukene kupeilta, eikä kengänpaula katkea.
28. Sen nuolet ovat teroitetut, sen jouset kaikki jännitetyt, sen hevosten kaviot ovat kuin pii, ja sen rattaat kuin rajuilma.
29. Sen ärjyntä on kuin naarasleijonan, se kiljuu kuin nuoret leijonat, se karjuu, tempaa saaliin ja vie sen pois, eikä ole pelastajaa.
30. Sinä päivänä se ärjyy tälle maalle niin kuin meri kohisee. Mihin tähyilläänkin, on pimeää ja ahdistusta, ja valo on kadonnut synkkiin pilviin.

____________________________________

2Kr 11:1-15

11. LUKU

Toisenlaista evankeliumia

1. Jospa sietäisitte minulta hiukan houkkamaisuutta. Kyllähän te minua kärsittekin.
2. Minulla on intoa* teidän puolestanne Jumalan [antamalla] innolla. Olenhan kihlannut teidät yhdelle miehelle asettaakseni teidät Kristuksen eteen [kuin] puhtaan neitsyen.
3. Pelkään kuitenkin, että kuten käärme kavaluudellaan petti Eevan, teidänkin mielenne ehkä turmeltuu vilpittömyydestä ja puhtaudesta Kristusta kohtaan.
4. Jos joku tulee luoksenne ja saarnaa toista Jeesusta kuin meidän saarnaamaamme, tai jos te saatte eri hengen kuin olette saaneet, tai erilaisen evankeliumin kuin sen, minkä olette ottaneet vastaan, sellaista te hyvin suvaitsette.
5. Minä en kuitenkaan pidä itseäni missään suhteessa huonompana kuin nuo isoiset apostolit.
6. Jos olenkin heikko puhetaidossa, en ole tiedossa. Olemmehan tuoneet sen teille ilmi kaikin tavoin ja kaikissa asioissa.
7. Vai olenko tehnyt syntiä, kun auttaakseni teitä nousemaan olen alentunut julistamaan teille Jumalan evankeliumia ilman korvausta?
8. Muita seurakuntia olen riistänyt ottamalla niiltä taloudellista tukea palvellakseni teitä.
9. Luonanne ollessani en rasittanut ketään, vaikka kärsinkin puutetta. Makedoniasta tulleet veljet täyttivät, mitä minulta puuttui. Varoin olemasta teille millään tavalla rasitukseksi ja olen varova vastakin.
10. Niin totta kuin Kristuksen totuus on minussa, tässä kerskauksessa suutani ei tukita Akaian alueilla.
11. Miksi? Siksikö, etten rakasta teitä? Jumala sen tietää.
12. Menettelen näin, ja teen samoin vastakin, viedäkseni tilaisuuden sitä etsiviltä, että heidät siinä, mistä he kerskaavat, todettaisiin samanlaisiksi kuin mekin.
13. Sellaiset ovat valeapostoleja, petollisia työntekijöitä, jotka tekeytyvät Kristuksen apostoleiksi.
14. Eikä ihme: Tekeytyyhän itse Saatanakin valon enkeliksi.
15. Onko siis paljon, jos myös hänen palvelijansa tekeytyvät vanhurskauden palvelijoiksi. Heidän loppunsa on oleva heidän tekojensa mukainen.

____________________________________

Ps 53:1-7

53. PSALMI

Maailma ilman Jumalaa

1. Veisuunjohtajalle. Kuorolauluna. Daavidin psalmi.
2. Mieletön on se, joka sanoo sydämessään: ”Ei ole Jumalaa.” Turmiollinen ja iljettävä on heidän väärä menonsa. Ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä on hyvää.
3. Jumala katsoo taivaasta ihmislapsiin nähdäkseen, onko ketään ymmärtävää, ketään, joka etsii Jumalaa.
4. Kaikki he ovat poikenneet pois, kaikki tyynni tulleet kelvottomiksi. Ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä on hyvää, ei ainoaakaan.
5. Eivätkö he mitään käsitä, nuo väärintekijät, jotka saavat leipänsä syömällä minun kansaani, eivätkä huuda avukseen Jumalaa?
6. Heidät valtaa kauhu siinä, missä ei ole kauhistavaa. Jumala hajottaa niiden luut, jotka sinua saartavat. Sinä saatat heidät häpeään, sillä Jumala hylkää heidät.
7. Jospa Israelille tulisi pelastus Siionista! Kun Jumala palauttaa kansansa poisviedyt*, silloin Jaakob riemuitsee, Israel iloitsee.

____________________________________

Snl 22:28-29

28. Älä siirrä ikivanhaa rajaa, minkä esi-isäsi ovat asettaneet.
29. Jos näet toimissaan taitavan miehen, hänen paikkansa on kuningasten, ei alhaisten, palveluksessa.

Scroll to Top