opiskele raamattua

MONIPUOLISUUS

Jumalan sanaa kannattaa opiskella monipuolisesti.

Lukeminen

Tutkiminen

KuUnteleminen

Mietiskely

Yksi Raamatun antama määritelmä uskolle löytyy Hebrealaiskirjeestä:”Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy” (Hebr.11:1 UT38). Usko, josta Raamatussa puhutaan ei siis ole sokeaa totena pitämistä, vaan elämistä uskon kohteen mukaan. Se, mitä seuraa, riippuu sitten siitä, onko uskomme kohde todellinen ja luotettava. Näin meistä jokainen elää myös arkielämässään, jossa luonnostaan toimimme uskon varassa varsinkin uusissa asioissa, joita teemme.

Oheinen mindmap -kuva esittää Raamatun tukimisen perusperiaatteita ja vaiheita sekä yksinkertaisen menetelmän, jolla pääsee alkuun. Kustakin päähaarasta on linkki tarkempaan selvitykseen aiheesta.

Jos esim. haluamme ensi kertaaa elämässämme matkustaa lentäen lomalle jonnekin ja varaamme matkan internetistä, joudumme luottamaan uskonvaraisesti moneen asiaan etukäteen:

    • lentomatkan voi oikeasti varata internetissä ja voimme lunastaa lentolipun varauksemme perusteella
    • lentäminen isolla ilmaa raskaammalla suihkukoneella on mahdollista ja lentäjä osaa lentää sitä
    • uskoni lentämisen turvallisuuteen on riittävä, jotta uskallan nousta koneeseen
    • lomakohteeni on olemassa ja siellä on myös lentokenttä

Myös lähestyessämme Raamattua, meillä jokaisella on joitakin lähtöolettamuksia Jumalasta ja hänen olemassaolostaan sekä Raamatun alkuperästä ja luotettavuudesta. Niille, jotka haluavat omakohtaisesti kokea, onko Raamatun ilmoittama Jumala todellinen, annetaan Hebrealaiskirjeessä ohjeeksi: ”Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät” (Hebr.11:6 UT38).

Jos en ennestään tunne Jumalaa, on yksi tapa lähestyä Raamattua se, että oletan Raamatussa ilmoitetun Jumalan voivan olla olemassa. Aivan samoin kuin silloin, jos haluan omakohtaisesti kokea, millainen jokin maa tai kaupunki oikeasti on. Ellen tyydy pitämään sitä totena pelkästään toisenkäden tietojen perusteella, joudun matkustamaan sinne itse. Asioilla, jotka eivät ole ”elämän ja kuoleman” kysymyksiä, ei tällä omakohtaisuudella ole välttämättä suurta merkitystä. Toisin on Raamatun Jumalan kohdalla. Tiedämme jokainen kuolevamme kerran, vaikka sekin on etukäteen ”uskonvarainen” asia. Raamatussa kuitenkin väitetään, että on olemassa mahdollisuus ikuiseen elämään Jumalan yhteydessä (esim. 1Joh.5:11). Mikäli tämä pitää paikkansa, on meillä todella painavat syyt ottaa selvää, mitä Jumala haluaa meille sanoa.

MITÄ RAAMATTU PUHUU ITSESTÄÄN

2. Piet. 1:21 ”sillä ei koskaan ole mitään profetiaa tuotu esiin ihmisen tahdosta, vaan Pyhän Hengen johtamina ihmiset ovat puhuneet sen, minkä saivat Jumalalta.”

2. Tim. 3:16 ”Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa,”

2. Piet. 1:16 ”Sillä me emme seuranneet viekkaasti sommiteltuja taruja tehdessämme teille tiettäväksi Herramme Jeesuksen Kristuksen voimaa ja tulemusta, vaan me olimme omin silmin nähneet hänen valtasuuruutensa.”

1. Piet. 1:11 ”ovat tutkineet, mihin tai millaiseen aikaan heissä oleva Kristuksen Henki viittasi, edeltäpäin todistaessaan Kristusta kohtaavista kärsimyksistä ja niiden jälkeen tulevasta kunniasta.”

Raamattu sanoo itse olevansa Jumalan sana ja perustuvansa Pyhän hengen puheeseen ihmisille sekä siihen, mitä Jumala teki ja miten hän ilmestyi konkreettisesti historiassa. Parhainta on se, että tästä voi ottaa itse selvää ja todeta, että elävä Jumala puhuu Raamatun kautta.

ARTIKKELEITA

Oletko hyvä ihminen? Kysy Moosekselta!

Varoitus: Kysely sisältää kovia kysymyksiä (10 käskyä) ja voi aiheuttaa mielenliikkeitä

Scroll to Top