Vastaa kysymykseenTupakointi    / Poltanko ikuisen elämäni?

Apostoli Paavali kirjoittaa 1Kr 10:23: ”Kaikki on luvallista”, mutta ei kaikki ole hyödyksi; ”kaikki on luvallista”, mutta ei kaikki rakenna.”Toisessa kohdassa tulee esiin sama ajatus, 1Kr 6:12: ”Kaikki on minulle luvallista, mutta ei kaikki ole hyödyksi; kaikki on minulle luvallista, mutta minä en saa antaa minkään itseäni vallita.”Paavalin mukaan kaikki sellainen, joka orjuuttaa ja tuhoaa minua tavalla tai toisella on minulle syntiä. Tupakka on tutkimusten mukaan ihimiselle vaarallinen ja vahingollinen aine. Siten näiden jakeiden valossa tupakoiminen on syntiä. Se orjuuttaa ja turmelee ihmistä, Jumalan asumukseksi luotua.

Tupakoimisesta irti pääseminen on vaikeaa, koska nikotiini synnyttää riippuvuutta. Moni Jumalan lapsi on kipuillut sen kanssa ja saanut Jumalalta myös avun. Toiset ovat kokeneet yliluonnollisen vapautuksen ja toiset joutuneet taistelemaan kovastikin erilaisin konstein himoaan vastaan.Toisten kohdalla taistelu on jatkunut kauankin. Ymmärtääkseni pääasia on, ettei hyväksy tupakointiaan. Kaikessa riippuvuudessa on välttämätöntä myöntää olevansa nisti – oli sitten kyse alkoholi-, tupakka-, huume-, seksi-, laihdutus-, syömis-, tai ostamisriippuvuudesta. Vasta sitten kun on suostunut tunnustamaan kykenemättömyytensä auttaa itse itseään, riippuvuutensa ja syntisyytensä tältäkin osin, on mahdollisuus saada anteeksi Jumalalta ja vapautua siitä mikä orjuuttaa. Samaan hengenvetoon on todettava, että tupakka ei ole synneistä kamalin. Vaikka se turmelee kroppaa ja tappaa syöpään, on se kuitenkin seurauksiensa suhteen eri kastissa kuin vaikkapa alkoholi tai huumeet. Se tappaa hitaammin eikä aiheuta ympäristölle yhtä suuria vaikeuksia.

Jonkun kohdalla tupakki riippuu kiinni kuolemaan asti siitäkin huolimatta, että henkilö uskoo Jeesuksen sovitustyöhän ja omistaa sen omalle kohdalleen. Se on joillekin jäänyt pistimeksi, joka muistuttaa omasta raadollisuudesta ja heikkoudesta ja työntää lähemmäksi ristiä. Siitä ei ole mitään hyötyä, painvastoin se syö turhaan hengellisiäkin voimavaroja. Mutta niin kauan kuin sen pitää avoimella kämmenellä Jumalan edessä, tunnustaa synniksi ja pyytää päästä siitä, sen saa uskoa myös anteeksi. Yksi iso asia on toisten esirukous. Jumala vastaa rukouksiin. Siksi on erinomainen asia, jos voi jättää riippuvuutensa säännölliseksi esirukousaiheeksi rukoileville ystäville.

Vastaaja: Jarmo Sormunen

Scroll to Top