Mitä on parannuksen teko? Entä jos ei sitä ymmärrä eikä siten pysty toteuttamaankaan?. Parannukseen kehotus aiheuttaa aina ahdistusta kun en ymmärrä mitä minulta vaaditaan. Eikä Jeesuksen sovitustyö riitäkään?
Ilmaisu ”parannuksen tekeminen” johtaa ihmisen ajatukset helposti harhaan ikään kuin kaikki riippuisi omasta tekemisestä. Tuntuu kuin pitäisi alkaa tehdä jotain, että kelpaisi Jumalalle. ”Parannuksen tekemisestä” tulee oman elämän paranteluyrityksiä. On kysymys kuitenkin aivan muusta. Oikeastaan parannus on samaa kuin kääntyminen. Siihen kuuluu kaksi puolta: (1) katumus, synnin ja syntisyytemme tähden ja (2) usko, joka syntyy evankeliumin eli synninpäästön omistamisen kautta, Jeesuksen sovitustyön perusteella. Ja Jeesuksen sovitustyö riittää. (Luuk 24:47). Uskovia kehotetaan elämään jokapäiväisessä parannuksessa. Lakinsa kautta Jumala pysäyttää meitä ja tekee meistä syntisiä, näyttää myös ne kohdat, joissa olemme poikenneet hänen tahdostaan. Tällöin saamme parannuksen kautta tulla hänen eteensä, (1), katumuksessa ja tunnustaa syntimme ja (2) evankeliumin kautta uskossa omistaa anteeksiantamuksen. Parannuksen tekemisen ei tule johtaa meitä omien tekojemme tielle, jolla ikään kuin ansaitsisimme pelastuksen vaan oikea parannus johtaa meitä vankemmin uskossa omistamaan pelastuksen armosta, uskon kautta Jeesukseen ja hänen sovitustyöhönsä.
Vastaaja: Tapani Kaitainen
Martti Luther sanoi, että koko kristityn elämän tulisi olla parannuksen tekemistä. Se tarkoittaa sitä, että syntinen lihamme on maanpäällisen elämän loppuun saakka vetämässä meitä syntiin ja altis kiusauksille. Se tarkoittaa sitä, että meidän olisi helppo tunnustaa synti Jumalalle ja itsellemme, sekä kääntyä siitä pois.
Esim. kuinka voi tehdä parannuksen:
- Tunnustan tekoni (silloin kun ne ovat oikeasti syntiä) Jumalalle.
- Tuomitsen ne vääriksi
- Pyydän ne anteeksi Jumalalta
- Uskon saaneeni anteeksi
- Rukoilen ettei minun tarvitsisi toiste langeta tähän
- Keskity Jeesukseen, ei syntiinlakeemisiini
Joskus synti saattaa olla niin kiinni että on vaikea uskoa etten lankeaisi siihen uudestaan. Kuitenkaan mitään pakkoa langeta syntiin ei ole. Kannattaa lähteä siitä, että ei halua koskaan enää langeta johonkin syntiin ja rukoilla sitä. Ja jos lankeaa, taas uudestaan uskoa että pysyy oikealla polulla.
Kun on tullut uskoon, parannuksen teon laatu ei ole pelastuksen mittari. Pelastuksen mittari on usko Jeesuksen ja tällöinkin ei mitata uskoa määrää vaan uskon kohdetta. Mutta uskovan ei kannata ajatella että vaelluksella ei ole merkitystä, vaan ajatella, että Jeesuksen omana haluan vaeltaa kuten Hän ja tuottaa Hänelle pikemminkin iloa kuin surua maanpäällisen vaellukseni aikana.
Vastaaja: Olli-Pekka Jalovaara