Raamattu vuodessa joulukuu 10

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

joulukuu 10
____________________________________

Aam 1:1-3:15

Aamos

1. LUKU

Sanomia naapurikansoille

1. Aamos oli lampaiden kasvattajana Tekoassa. Nämä ovat hänen näyssä saamansa sanat Israelista Ussian, Juudan kuninkaan, päivinä ja Jerobeamin, Jooaan pojan, Israelin kuninkaan, päivinä, kaksi vuotta ennen maanjäristystä.
2. Hän sanoi: Herra jylisee Siionista, hän antaa äänensä Jerusalemista. Paimenten laitumet lakastuvat, ja. Karmelin harjanne kuivuu.

Damaskos

3. Näin sanoo Herra: Damaskoksen kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. He ovat puineet Gileadia* rautaisilla puimaäkeillä.
4. Sen tähden minä lähetän tulen Hasaelin* linnaa vastaan, ja se kuluttaa Benhadadin palatsit.
5. Minä särjen Damaskoksen salvat ja hävitän Bikat-Aavenin asukkaita ja Beet-Edenin valtikanpitäjiä. Aramin kansaa viedään pakkosiirtolaisuuteen Kiiriin, sanoo Herra.

Gassa

6. Näin sanoo Herra: Gassan kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. He ovat vieneet pakkosiirtolaisuuteen ja luovuttaneet Edomille koko väen.
7. Sen tähden minä lähetän tulen Gassan muuria vastaan, ja se nielee sen palatsit.
8. Minä hävitän Asdodin asukkaita ja Askelonin valtikanpitäjiä. Minä käännän käteni Ekronia vastaan, ja filistealaisten tähteitä tuhoutuu, sanoo Herra, Herra.

Tyyro

9. Näin sanoo Herra: Tyyron kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. He ovat luovuttaneet koko väen pakkosiirtolaisina Edomille eivätkä ole muistaneet veljesliittoa.
10. Sen tähden minä lähetän tulen Tyyron muuria vastaan, ja se nielee sen palatsit.

Edom

11. Näin sanoo Herra: Edomin kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. Se on vainonnut miekalla veljeään, tukahduttanut kaiken armahtavaisuuden, pitänyt ainaista vihaa ja kiukussaan raivonnut hellittämättä.
12. Sen tähden minä lähetän tulen Teemania vastaan, ja se kuluttaa Bosran palatsit.

Ammon

13. Näin sanoo Herra: Ammonilaisten kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. Laajentaakseen aluettaan he ovat halkaisseet Gileadin raskaita vaimoja.
14. Sen tähden minä sytytän tuleen Rabban muurit, ja myrskyn pauhatessa rajuilman ja sodan päivänä se nielee sen palatsit sotahuudon kaikuessa.
15. Heidän kuninkaansa vaeltaa pakkosiirtolaisuuteen, hän ja hänen kaikki hallitusmiehensä, sanoo Herra.

2. LUKU

Mooab

1. Näin sanoo Herra: Mooabin kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. Se on polttanut Edomin kuninkaan luut kalkiksi.
2. Sen tähden minä lähetän tulen Mooabia vastaan, ja se kuluttaa Kerijotin palatsit. Mooab kukistuu sodan melskeessä, sotahuudon ja pasuunan pauhinassa.
3. Minä hävitän hallitsijan sen keskuudesta, ja kaikki sen päämiehet minä surmaan hänen kanssaan, sanoo Herra.

Juuda

4. Näin sanoo Herra: Juudan kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. He ovat hylänneet Herran lain eivätkä ole pitäneet hänen käskyjään. Heidän valejumalansa, joiden perässä jo heidän isänsä ovat kulkeneet, ovat eksyttäneet heidät.
5. Sen tähden minä lähetän tulen Juudaa vastaan, ja se nielee Jerusalemin palatsit.

Israel

6. Näin sanoo Herra: Israelin kolmen rikoksen, neljän rikoksen tähden päätökseni on peruuttamaton. He myyvät hurskaan rahasta ja köyhän kenkäparista,
7. polkevat maan tomuun puutetta kärsivien* pään ja vääntävät mutkaiseksi kurjien tien. Poika ja isä käyvät saman naisen pariin häväisten minun pyhän nimeni.
8. Jokaisen alttarin luona he loikovat pantiksi otetuilla vaatteilla ja juovat pyhäkössä viiniä, jonka ovat velallisiltaan kiristäneet.
9. Minä olin kuitenkin hävittänyt heidän edestään amorilaiset, jotka olivat kookkaita kuin setrit ja vahvoja kuin tammet. Minä olin hävittänyt näiden hedelmät ylhäältä ja juuret alhaalta.
10. Minä johdatin teidät Egyptin maasta ja kuljetin teitä erämaassa 40 vuotta, että saisitte ottaa omaksenne amorilaisten maan.
11. Teidän pojistanne minä herätin profeettoja ja nuorista miehistänne nasiireja. Vai eikö näin ole, te israelilaiset? sanoo Herra.
12. Mutta te juotitte nasiireille* viiniä, ja profeettoja te kielsitte sanoen: ”Älkää profetoiko.”
13. Minä, [Herra], olen ahdistettu teidän tähtenne kuten vankkurit, jotka ovat lyhteitä täynnä.
14. Nopeakaan ei pääse pakoon, väkevällä ei ole apua voimastaan, eikä soturi pelasta henkeään,
15. jousimies ei kestä paikallaan, nopeajalkainen ei pääse pakoon, eikä ratsumies selviä hengissä.
16. Sotureista rohkein pakenee alasti sinä päivänä, sanoo Herra.

3. LUKU

Israelin valinta ja vastuu

1. Te israelilaiset, kuulkaa tämä sana, jonka Herra on puhunut teitä vastaan, koko sitä sukukuntaa vastaan, jonka hän on tuonut Egyptin maasta, sanoen:
2. Vain teidät minä olen valinnut kaikista maan sukukunnista. Sen tähden minä rankaisen teille kaikki teidän pahat tekonne.
3. Kulkeeko kaksi yhdessä, elleivät ole keskenään sopineet?
4. Ärjyykö leijona metsässä, ellei sillä ole raadeltavaa? Ärjyykö nuori leijona luolastaan, ellei se ole saanut saalista?
5. Käykö lintu maassa paulaan, ellei sen varalle ole pantu pyydystä? Nouseeko paula maasta saaliin siihen tarttumatta?
6. Puhalletaanko kaupungissa pasuunaan kansan pelästymättä? Tai tapahtuuko kaupungissa onnettomuutta, jota Herra ei ole tuottanut?
7. Herra, Herra, ei tee mitään ilmoittamatta salaisuuttaan palvelijoilleen profeetoille.
8. Leijona ärjyy: kuka ei pelkäisi? Herra, Herra puhuu: kuka ei profetoisi?

Samaria ja Beetelin alttari

9. Julistakaa Asdodin ja Egyptin palatseille ja sanokaa: Kokoontukaa Samarian vuorille ja katsokaa, mikä suuri meteli on sen keskellä ja mikä sorto sen sisällä.
10. He eivät ymmärrä tehdä sitä, mikä on oikeaa, sanoo Herra. He kokoovat palatseihinsa omaisuutta vääryydellä ja väkivallalla.
11. Sen tähden, näin sanoo Herra, Herra: Vihollinen on oleva kaikkialla maassa. Se kukistaa sinun linnoituksesi, ja sinun palatsisi ryöstetään.
12. Näin sanoo Herra: Kuten paimen saa pelastetuksi leijonan kidasta vain pari sääriluuta tai kappaleen korvaa, niin pelastuu israelilaisiakin, niitä, jotka Samariassa istuvat sohvankulmissa ja damaskolais-leposijoilla.
13. Kuulkaa ja todistakaa Jaakobin heimoa vastaan, sanoo Herra, Herra, Jumala Sebaot:
14. Sinä päivänä, jona minä rankaisen Israelia sen rikoksista, minä rankaisen myös Beetelin alttareja, niin että niiden sarvet hakataan irti ja putoavat maahan.
15. Minä kukistan talvihuoneen kesähuoneen päälle, norsunluilla koristetut huoneet kukistuvat, ja paljoista huoneista tulee loppu, sanoo Herra.

____________________________________

Ilm 2:1-17

2. LUKU

Efesos

1. ”Efeson seurakunnan enkelille kirjoita: ’Näin sanoo hän, jolla on seitsemän tähteä oikeassa kädessään ja joka käyskentelee seitsemän kultajalkaisen lampun keskellä:
2. Minä tiedän sinun tekosi, vaivannäkösi ja kärsivällisyytesi, ja ettet voi sietää pahoja ihmisiä. Sinä olet koetellut niitä, jotka sanovat itseään apostoleiksi, vaikka eivät ole, ja olet havainnut heidät valehtelijoiksi.
3. Sinulla on kestävyyttä, ja paljon olet saanut kärsiä minun nimeni tähden etkä ole uupunut.
4. Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hylännyt ensimmäisen rakkautesi.
5. Muista siis, mistä olet langennut, nöyrry parannukseen ja tee ensimmäisiä tekoja. Ellet, minä tulen sinun luoksesi ja työnnän lamppusi pois paikaltaan, ellet tee parannusta.
6. Se sinulla kuitenkin on, että vihaat nikolaiittojen* tekoja, joita minäkin vihaan.
7. Jolla on korva, kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on Jumalan paratiisissa.’

Smyrna

8. Smyrnan seurakunnan enkelille kirjoita: ’Näin sanoo ensimmäinen ja viimeinen, joka kuoli ja nousi kuolleista:
9. Minä tiedän sinun ahdistuksesi ja köyhyytesi – sinä olet kuitenkin rikas – ja mitä pilkkaa kärsit niiltä, jotka sanovat olevansa juutalaisia, vaikka eivät ole, vaan ovat Saatanan synagoga.
10. Älä pelkää, mitä tulet kärsimään. Perkele on heittävä muutamia teistä vankeuteen, että teitä koeteltaisiin. Teidän on oltava ahdistuksessa kymmenen päivää. Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun.
11. Jolla on korva, kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Sitä, joka voittaa, ei toinen kuolema vahingoita.’

Pergamon

12. Pergamonin seurakunnan enkelille kirjoita: ’Näin sanoo hän, jolla on kaksiteräinen terävä miekka:
13. Minä tiedän, missä sinä asut: siellä, missä on Saatanan valtaistuin. Sinä pitäydyt minun nimeeni etkä ole kieltänyt uskoasi minuun niinäkään päivinä, jolloin uskollinen todistajani Antipas surmattiin teidän luonanne, siellä, missä Saatana asuu.
14. Minulla on kuitenkin jotakin sinua vastaan: sinulla on siellä niitä, jotka seuraavat Bileamin oppia, hänen joka neuvoi Baalakia virittämään israelilaisille sen viettelyksen, että he söisivät epäjumalille uhrattua ja harjoittaisivat haureutta.
15. Sinulla on myös niitä, jotka seuraavat nikolaiittojen oppia.
16. Tee siis parannus. Mutta jos et sitä tee, minä tulen pian sinun luoksesi ja sodin heitä vastaan suuni miekalla.
17. Jolla on korva, kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille. Minä annan voittajalle salattua mannaa ja valkoisen kiven* ja siihen kiveen kirjoitetun uuden nimen, jota ei tunne kukaan muu kuin sen saaja.’

____________________________________

Ps 129:1-8

129. PSALMI

Herra on vainotun auttaja

1. Matkalaulu.
   He ovat minua kovin ahdistaneet nuoruudestani asti, näin sanokoon Israel.
2. Nuoruudestani asti he ovat minua kovin ahdistaneet, mutta eivät ole päässeet minusta voitolle.
3. Selässäni on pitkiä vakoja kuin kyntäjän jäljiltä.
4. Mutta Herra on vanhurskas, hän on katkonut jumalattomien köydet.
5. Joutukoot häpeään ja kääntykööt takaisin kaikki Siionin viholliset.
6. Olkoot he kuin katoilla kasvava ruoho, joka kuivuu ennen korrelle puhkeamistaan,
7. ja josta leikkaaja ei täytä kättään eikä lyhteen sitoja syliään.
8. Älköötkä ohikulkijat sanoko: ”Herran siunaus tulkoon teille. Me siunaamme teitä Herran nimeen.”

____________________________________

Snl 29:19-20

19. Palvelija ei ota sanoista ojentuakseen. Hän kyllä ymmärtää, mutta ei tottele.
20. Näet miehen, kärkkään puhumaan: tyhmästä on enemmän toivoa kuin hänestä.

Scroll to Top