Raamattu vuodessa joulukuu 12

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

joulukuu 12
____________________________________

Aam 7:1-9:15

7. LUKU

Heinäsirkat, helle ja luotilanka

1. Herra, Herra näytti minulle tämän: Hän loi heinäsirkkoja, kun uutta heinää alkoi nousta. Se oli uutta heinää kuninkaan niitosten jälkeen.
2. Kun ne olivat syöneet loppuun maan kasvit, minä sanoin: ”Herra, Herra, anna anteeksi. Kuinka voi Jaakob pysyä, sillä se on vähäinen?”
3. Niin Herra sääli sitä sen johdosta. ”Ei se ole tapahtuva,” hän sanoi.
4. Herra, Herra näytti minulle tämän: Herra, Herra kutsui tulen toimittamaan tuomiota, ja se kulutti hyvin syvälle ja oli kuluttamassa peltomaata.
5. Silloin minä sanoin: ”Herra, Herra, lakkaa jo. Kuinka voi Jaakob kestää tämän, sillä se on vähäinen?”
6. Niin Herra sääli sitä. ”Ei sekään ole tapahtuva,” hän sanoi.
7. Hän näytti minulle tämän: Herra seisoi muurin harjalla luotilanka kädessään.
8. Herra sanoi minulle: ”Mitä sinä näet, Aamos?” Minä vastasin: ”Luotilangan.” Herra sanoi minulle: ”Minä olen laskenut luotilangan kansani Israelin keskelle enkä enää mene säästäen sen ohi.
9. Iisakin uhrikukkulat hävitetään ja Israelin pyhäköt jäävät raunioiksi. Minä nousen ja nostan miekan Jerobeamin sukua vastaan.”

Amasja karkottaa Aamoksen

10. Amasja, Beetelin pappi, lähetti Jerobeamille, Israelin kuninkaalle, tämän sanan: ”Aamos on tehnyt salaliiton sinua vastaan Israelin kansan keskuudessa. Maa ei kestä kaikkea, mitä hän puhuu.
11. Aamos on sanonut: ’Jerobeam kuolee miekkaan*, ja Israel viedään pakkosiirtolaisuuteen, pois omasta maastaan’.”
12. Aamokselle Amasja sanoi: ”Sinä näkijä, mene matkaasi ja pakene Juudan maahan, syö leipäsi ja profetoi siellä.
13. Beetelissä älä enää profetoi, sillä se on kuninkaan pyhäkkö ja valtakunnan temppeli.”
14. Aamos vastasi Amasjalle: ”En ole profeetta enkä profeetan oppilas, vaan olen paimen ja metsäviikunoiden viljelijä.
15. Herra otti minut laumojeni äärestä ja sanoi minulle: ’Mene ja profetoi kansaani Israelia vastaan.’
16. Kuule siis nyt Herran sana: Sinä sanot: ’Älä profetoi Israelia vastaan, äläkä saarnaa Iisakin suvulle.’
17. Herra sanoo näin: ’Vaimostasi tulee tässä kaupungissa portto, ja miekka surmaa poikasi ja tyttäresi. Sinun maasi jaetaan mittanuoralla, ja sinä itse kuolet saastaisessa maassa. Israel viedään pakkosiirtolaisuuteen, pois omasta maastaan’.”

8. LUKU

Israel kypsä tuomioon

1. Herra Jumala näytti minulle korillisen kypsiä hedelmiä.
2. Hän kysyi: ”Mitä sinä näet, Aamos?” Minä vastasin: ”Korillisen kypsiä hedelmiä.” Herra sanoi minulle: ”Kansani Israel on kypsä saamaan loppunsa: Minä en enää mene säästäen sen ohi.
3. Sinä päivänä palatsin laulut muuttuvat valitukseksi, sanoo Herra Jumala. Paljon on oleva ruumiita, joka paikkaan heitettyjä.- Hiljaa!”

Rikkaat sortavat köyhiä

4. Kuulkaa tämä, te jotka poljette köyhiä ja tahdotte tehdä lopun maan kurjista.
5. Te sanotte: ”Milloin loppuu uusikuu, että saamme myydä viljaa, ja milloin sapatti, että saamme avata jyväaitan, pienentää eefamitan, suurentaa painon ja pettää väärällä vaa’alla.
6. Näin saamme ostaa varattomia rahalla, köyhiä kenkäparin hinnalla ja myydä akanoita jyvinä?”
7. Herra on vannonut Jaakobin kunnian kautta: ”Totisesti: Minä en ikinä unohda yhtään heidän tekoaan.
8. Eikö tällaisesta maa järise ja kaikki sen asukkaat valita? Eikö se nouse kaikkineen kuin Niilin vesi, kohoa ja laske kuin Egyptin virta?

Aurinko laskee sydänpäivällä

9. Sinä päivänä on tapahtuva, sanoo Herra, Herra, että minä annan auringon laskea sydänpäivällä ja teen maan pimeäksi keskellä kirkasta päivää*.
10. Teidän juhlanne minä muutan murheeksi ja kaikki teidän laulunne valitusvirsiksi. Minä panen kaikkien lanteille säkkipuvun ja teen kaljuksi jokaisen pään. Minä saatan teidät suremaan, kuten ainokaista poikaa surraan, ja se päättyy, niin kuin päättyy katkera päivä.

Herran sanan nälkä

11. Päivät tulevat, sanoo Herra Jumala, jolloin minä lähetän nälän maahan: en leivän nälkää enkä veden janoa, vaan Herran sanojen kuulemisen nälän.
12. He hoippuvat silloin mereltä merelle, pohjoisesta itään*. He samoavat etsien Herran sanaa, mutta eivät löydä.
13. Sinä päivänä kauniit neitsyet ja nuorukaiset nääntyvät janoon.
14. He vannovat sen nimeen, joka on Samarian epäjumala* ja sanovat: ”Niin totta kuin sinun jumalasi elää, Daan, ja niin totta kuin elävät Beerseban menot!” He kaatuvat eivätkä enää nouse.

9. LUKU

Beetelin temppelin hävitys

1. Minä näin Herran seisovan alttarin ääressä. Hän sanoi: ”Lyö pylväänpäihin, niin että kynnykset vapisevat, lyö ne pirstaleiksi kaikkien heidän päähänsä. Sitten minä tapan miekalla heistä viimeisetkin. Yksikään heistä ei pääse pakoon, ei ainoakaan heistä pelastu.
2. Vaikka he murtautuisivat hautaan*, sieltäkin minun käteni heidät tempaa. Vaikka he nousisivat taivaaseen, sieltäkin minä syöksen heidät alas.
3. Vaikka he kätkeytyisivät Karmelin harjanteelle, sieltäkin minä etsin ja tempaan heidät. Vaikka he piiloutuisivat meren pohjaan minun silmieni edestä, sielläkin minä määrään käärmeen pistämään heitä.
4. Vaikka he vaeltaisivat vankeuteen vihollistensa edessä, sielläkin minä määrään miekan tappamaan heitä. Minä käännän katseeni heihin, heille onnettomuudeksi, ei onneksi.”
5. Herra Jumala Sebaot koskettaa maata, niin että se vapisee. Kaikki sen asukkaat murehtivat. Se nousee kaikkineen kuin Niili ja alenee kuin Egyptin virta.
6. Hän rakentaa yliskammionsa taivaisiin ja perustaa holvinsa maan päälle. Hän kutsuu meren vedet ja vuodattaa ne maan pinnalle*. Herra on hänen nimensä.
7. Ettekö te, israelilaiset, ole minulle kuin kuusilaiset? sanooHerra. Enkö minä johdattanut israelilaisia Egyptin maasta, filistealaisia Kaftorista ja aramilaisia Kiiristä?

Israelia seulotaan

8. Herran Jumalan silmät ovat syntistä valtakuntaa vastaan, ja minä hävitän sen maan pinnalta. En minä Jaakobin kansaa kuitenkaan kokonaan hävitä, sanoo Herra.
9. Minä käsken seuloa Israelin kansaa kaikkien kansojen keskuudessa kuten seulalla seulotaan: ei jyvääkään putoa maahan.
10. Miekkaan kuolevat kaikki kansani syntiset, jotka sanovat: ”Ei meitä saavuta, ei kohtaa onnettomuus.”

Daavidin sortunut maja

11. Sinä päivänä minä pystytän jälleen Daavidin sortuneen majan, korjaan sen repeämät, pystytän sen luhistumat, rakennan sen sellaiseksi, kuin se oli muinaisina päivinä,
12. että muutkin ihmiset etsisivät minua ja kaikki kansoihin kuuluvat, jotka on otettu minun nimiini, sanoo Herra, joka tämän tekee*.
13. Päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin kyntäjä tavoittaa leikkaajan ja rypäleitten polkija siemenen kylväjän, jolloin vuoret pisaroivat rypälemehua ja kaikki kukkulat muuttuvat kuohkeiksi.
14. Silloin minä palautan kansani Israelin poisviedyt*. He rakentavat jälleen autiot kaupungit ja asuvat niissä. He istuttavat viinitarhoja ja juovat niiden viiniä, he tekevät puutarhoja ja syövät niiden hedelmiä.
15. Minä istutan heidät omaan maahansa, eikä heitä enää revitä pois maastaan, jonka olen heille antanut, sanoo Herra, sinun Jumalasi.

____________________________________

Ilm 3:7-22

Filadelfia

7. Filadelfian seurakunnan enkelille kirjoita: ’Näin sanoo Pyhä, Tosi, jolla on Daavidin avain, ja joka avaa, eikä kukaan sulje, ja joka sulkee, eikä kukaan avaa:
8. Minä tiedän sinun tekosi. Minä olen avannut eteesi oven, jota kukaan ei voi sulkea. Tosin sinun voimasi on vähäinen, mutta sinä olet ottanut sanastani vaarin etkä ole kieltänyt nimeäni.
9. Minä annan sinulle Saatanan synagogasta niitä, jotka sanovat olevansa juutalaisia vaikka eivät ole, vaan valehtelevat. Minä panen heidät tulemaan ja kumartumaan sinun jalkojesi eteen tietäen, että minä rakastan sinua.
10. Koska sinä olet noudattanut minun kestävyyteen kutsuvaa sanaani, minäkin pidän sinusta huolen ja pelastan sinut koetuksen hetkestä, mikä on tuleva yli koko maanpiirin koettelemaan siinä asuvia.
11. Minä tulen pian. Pidä kiinni siitä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi kruunuasi.
12. Minä teen voittajasta pylvään Jumalani temppeliin, eikä hän koskaan enää lähde sieltä ulos. Minä kirjoitan häneen Jumalani nimen ja Jumalani kaupungin nimen, uuden Jerusalemin, joka laskeutuu alas taivaasta Jumalani luota, ja oman uuden nimeni.
13. Jolla on korva, kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille.’

Laodikea

14. Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: ’Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alkaja*.
15. Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä palava. Jospa olisit kylmä tai palava!
16. Mutta nyt, koska olet penseä, etkä ole palava etkä kylmä, minä oksennan sinut suustani ulos.
17. Sinähän sanot: Minä olen rikas, olen rikastunut enkä mitään tarvitse, etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen, kurja, köyhä, sokea ja ryysyihin puettu*.
18. Minä neuvon sinua ostamaan minulta tulessa puhdistettua kultaa, että rikastuisit, valkoiset vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä ryysyisyytesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit.
19. Kaikkia, joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan. Ahkeroi siis ja tee parannus.
20. Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä käyn hänen luokseen sisälle ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani.
21. Minä annan voittajan istua kanssani valtaistuimellani, kuten minäkin olen voittanut ja istunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen.
22. Jolla on korva, kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille’.”

____________________________________

Ps 131:1-3

131. PSALMI

Osaansa tyytyvän rukous

1. Matkalaulu. Daavidin psalmi.
   Herra, sydämeni ei ole ylpeä, eivät silmäni ole korskeat, enkä tavoittele asioita, jotka ovat minulle liian suuria ja käsittämättömiä.
2. Minä olen viihdyttänyt ja tyynnyttänyt sieluni: kuin kylläinen lapsi äidin helmassa, kuin kylläinen lapsi, niin on sieluni minussa.
3. Pane toivosi Herraan, Israel, nyt ja ainiaan.

____________________________________

Snl 29:23

23. Ihmisen alentaa hänen oma ylpeytensä, mutta vaatimaton saa kunnian.

Scroll to Top