Raamattu vuodessa joulukuu 2

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

joulukuu 2
____________________________________

Dan 9:1-11:1

9. LUKU

Temppelin 70 rauniovuotta

1. Meedialaista sukua oleva Daarejaves, Ahasveroksen poika, oli tullut [v. 539] kaldealaisten valtakunnan. kuninkaaksi*.2. Hänen. ensimmäisenä hallitusvuotenaan minä, Daniel, huomasin kirjoituksista niiden vuosien luvun, josta Herran sana oli tullut profeetta Jeremialle. Sen mukaan Jerusalem oli oleva raunioina 70 vuotta*.
3. Minä käänsin kasvoni Herran Jumalan puoleen hartaassa rukouksessa ja anomisessa, paastossa, säkissä ja tuhassa.
4. Rukoillessani Herraa, Jumalaani, minä tunnustin ja sanoin: ”Oi Herra, sinä suuri ja peljättävä Jumala, joka pidät liiton ja säilytät laupeuden niille, jotka sinua rakastavat ja noudattavat käskyjäsi.
5. Me olemme tehneet syntiä, tehneet väärin, olleet jumalattomat ja uppiniskaiset. Me olemme poikenneet pois sinun käskyistäsi ja säädöksistäsi
6. emmekä ole kuunnelleet sinun palvelijoitasi, profeettoja, jotka puhuivat sinun nimessäsi kuninkaillemme, ruhtinaillemme, isillemme ja kaikelle maan kansalle.
7. Sinun, Herra, on vanhurskaus, mutta meidän on häpeä. Niin on tänä päivänä Juudan miesten ja Jerusalemin asukasten ja koko Israelin, läheisten ja kaukaisten tila kaikissa maissa, mihin sinä olet heidät karkoittanut heidän uskottomuutensa tähden sinua kohtaan.
8. Herra, meidän on häpeä, meidän kuninkaittemme, ruhtinaittemme ja isiemme, koska olemme tehneet syntiä sinua vastaan.
9. Herran, meidän Jumalamme, on armo ja anteeksiantamus, sillä me olemme olleet hänelle tottelemattomia.
10. Me emme ole kuunnelleet Herran, meidän Jumalamme, ääntä. Emme ole vaelluksessamme noudattaneet hänen lakiaan, minkä hän on antanut meille palvelijoittensa profeettojen kautta.
11. Koko Israel on rikkonut sinun lakiasi vastaan, poikennut pois eikä ole kuunnellut sinun ääntäsi. Siksi on päällemme tullut se kirous ja vala, mikä on kirjoitettu Mooseksen, Jumalan palvelijan, laissa. Me olimme tehneet syntiä häntä vastaan.
12. Herra on toteuttanut sanansa, minkä hän on puhunut meitä ja meidän tuomareitamme vastaan, jotka ovat ratkaisseet asioitamme. Hän on antanut niin suuren onnettomuuden kohdata meitä, ettei koko taivaan alla ole tapahtunut sellaista kuin Jerusalemissa.
13. Kuten Mooseksen laissa on kirjoitettu, niin on kaikki tämä onnettomuus kohdannut meitä. Me emme silti ole koettaneet lepyttää Herraa, meidän Jumalaamme, että olisimme kääntyneet pois synneistämme ja noudattaneet sinun totuuttasi.
14. Herra on valvonut ja antanut tämän onnettomuuden kohdata meitä. Herra, meidän Jumalamme, on vanhurskas kaikessa, mitä hän tekee, mutta me emme ole kuunnelleet hänen ääntään.
15. Nyt, Herra, meidän Jumalamme, joka väkevällä kädelläsi toit kansasi pois Egyptin maasta ja teit itsellesi nimen, niin kuin se on vielä tänä päivänä: me olemme tehneet syntiä ja olleet jumalattomat.
16. Kaiken vanhurskautesi tähden, Herra, kääntyköön vihasi ja kiivastuksesi pois kaupungistasi Jerusalemista, pyhästä vuorestasi. Sillä meidän syntiemme tähden ja meidän isiemme pahojen tekojen tähden Jerusalem ja sinun kansasi on tullut kaikkien ympärillämme olevien häväistäväksi.
17. Jumalamme, kuule nyt palvelijasi rukous ja hänen anomisensa ja valista kasvosi autiona olevalle pyhäköllesi Herran tähden.
18. Jumalani, kallista korvasi ja kuule, avaa silmäsi ja katso meidän hävitystämme ja sitä kaupunkia, joka on otettu sinun nimiisi. Me annamme rukouksiemme tulla sinun eteesi, emme omaan vanhurskauteemme, vaan sinun suureen armoosi turvaten.
19. Herra, kuule, Herra, anna anteeksi, Herra, huomaa ja tee tekosi itsesi tähden, älä viivyttele, minun Jumalani. Ovathan sinun kaupunkisi ja sinun kansasi otetut sinun nimiisi.”
20. Minä jatkoin puhettani ja rukoustani, tunnustin syntini ja kansani Israelin synnit, tuoden rukoukseni Herran, Jumalani, eteen hänen pyhän vuorensa puolesta.
21. Minun vielä rukoillessani tuli näyssä aiemmin näkemäni Gabriel kiiruusti kiitäen minun luokseni ehtoouhrin aikana.

70 vuosiviikon (70×7) profetia

22. Hän opetti minua ja sanoi: ”Daniel, minä olen nyt lähtenyt neuvomaan sinua ymmärrykseen.
23. Kun sinä aloit rukoilla, lähti liikkeelle sana, ja minä olen tullut ilmoittamaan sitä. Sinä olet näet otollinen. Käsitä siis se sana ja ymmärrä näky:
24. Sinun kansallesi ja pyhälle kaupungillesi on säädetty 70 vuosiviikkoa. Silloin jumalattomuus* päättyy, synti lukitaan sinetillä, pahat teot sovitetaan, ikuinen vanhurskaus tuodaan, näky ja profeetta vahvistetaan sinetillä ja kaikkeinpyhin voidellaan.
25. Tiedä ja käsitä: Siitä ajasta, jolloin tuli sana, että Jerusalem on jälleen rakennettava, Voideltuun (Kristukseen), Ruhtinaaseen, asti, on kuluva 7 vuosiviikkoa. [Sen lisäksi on oleva] 62 vuosiviikkoa, niin se rakennetaan jälleen toreineen ja vallihautoineen, mutta keskellä ahtaita aikoja.
26. 62 vuosiviikon mentyä surmataan Voideltu, mutta ei hänen itsensä hyväksi*. Kaupungin ja pyhäkön hävittää hyökkäävän ruhtinaan väki, mutta se itse saa loppunsa tulvassa. Loppuun asti on oleva sota: hävitys on säädetty.
27. Hän [Voideltu, Kristus] vahvistaa liiton monille yhden vuosiviikon aikana, ja viikon puolivälissä hän lakkauttaa teurasuhrin ja ruokauhrin. Hävittäjä tulee kauhistuksen siivillä. Tämä loppuu vasta, kun säädetty tuomio kohtaa hävittäjän.”*

10. LUKU

Enkelin ilmestyminen Tigrisvirran rannalla

1. Persian kuninkaan Kooreksen kolmantena hallitusvuotena* ilmoitettiin sanoma Danielille, jota kutsuttiin Beltsassariksi. Tämä sanoma on totuus ja merkitsee suurta vaivaa. Hän ymmärsi sanoman ja käsitti näyn.
2. Niinä päivinä minä, Daniel, murehdin kolmen viikon ajan.
3. Herkullista ruokaa en syönyt, liha ja viini ei tullut suuhuni, enkä voidellut itseäni öljyllä, kunnes kolme viikkoa oli kulunut.
4. Ensimmäisen kuun 24. päivänä minä olin suuren Hiddekelvirran* rannalla.
5. Nostaessani katseeni minä näin miehen*, joka oli puettu pellavavaatteisiin, ja jonka kupeet olivat vyötetyt Uufaan kullalla.
6. Hänen ruumiinsa oli kuin krysoliitti, hänen kasvonsa olivat kuin salaman leimaus, hänen silmänsä kuin tulisoihdut, hänen käsivartensa ja jalkansa kuin kiiltävän vasken välke. Hänen sanojensa ääni oli kuin suuren kansanjoukon pauhina.
7. Minä, Daniel, yksin näin sen näyn. Kanssani olevat miehet eivät sitä nähneet. Heidät valtasi kuitenkin suuri pelko, niin että he pakenivat ja piiloutuivat.
8. Minä jäin yksin. Nähdessäni tämän suuren näyn minulta meni kaikki voima. Verevä muotoni muuttui kalmankalpeaksi, eikä minussa ollut voimaa mihinkään.
9. Kuullessani hänen sanojensa äänen minä vaivuin pyörtyneenä kasvoilleni, kasvot maata vasten.
10. Silloin käsi kosketti minua ja ravisti minut hereille polvieni ja käsieni varaan.
11. Hän sanoi minulle: ”Daniel, sinä otollinen mies, ota huomioon sanat, jotka sinulle puhun, ja nouse seisomaan, sillä minut on nyt lähetetty sinun luoksesi.” Hänen puhuessaan minä nousin vavisten.
12. Hän sanoi minulle: ”Älä pelkää, Daniel! Ensimmäisestä päivästä, jona sinä taivutit sydämesi ymmärrykseen ja nöyryyteen Jumalasi edessä, sinun sanasi on kuultu. Sinun sanojesi tähden minä olen tullut.
13. Persian valtakunnan [paha] enkeliruhtinas seisoi vastustamassa minua 21 päivää, mutta Miikael, yksi ensimmäisistä enkeliruhtinaista, tuli avukseni. Minä olin näet jäänyt yksin Persian kuningasten luo.
14. Minä tulin ilmoittamaan sinulle, mitä kansallesi on tapahtuva päivien lopulla. Niitä päiviä tämäkin näky vielä koskee.”
15. Hänen tätä puhuessaan minä käänsin kasvoni maahan päin ja olin ääneti.
16. Silloin tämä ihmisen muotoinen olento kosketti huuliani. Avaten suuni minä sanoin edessäni seisovalle: ”Herrani, nähdessäni näyn minut valtasi tuska, ja minulta meni kaikki voima.
17. Kuinka voi herrani palvelija, tällainen kuin minä, puhutella sellaista kuin herrani on? Siitä asti ei minussa ole voimaa, tuskin enää henkeäkään.”
18. Tämä ihmisen muotoinen olento kosketti minua jälleen ja vahvisti minua.
19. Hän sanoi: ”Älä pelkää, sinä otollinen mies, rauha olkoon sinulle. Vahvistu! Vahvistu!” Hänen puhuessaan minä vahvistuin ja sanoin: ”Puhukoon herrani, sillä sinä olet vahvistanut minua.”
20. Hän sanoi: ”Tiedätkö, mitä varten olen tullut luoksesi? Minä menen jälleen sotimaan Persian enkeliruhtinasta vastaan. Kun olen päässyt hänestä, tulee Kreikan enkeliruhtinas*.
21. Minä ilmoitan sinulle, mitä on kirjoitettuna totuuden kirjassa. Ketään muuta ei ole minua vahvistamassa heitä vastaan kuin teidän enkeliruhtinaanne Miikael.

11. LUKU

Persian, Kreikan (Jaavanin), Etelän (Egyptin) ja Pohjoisen (Syyrian) välisiä sotia

1. Meedialaisen Daarejaveksen ensimmäinen hallitusvuosi* oli menossa, ja minä [Gabriel] seisoin häntä vahvistamassa ja suojelemassa.”

____________________________________

1 Joh 2:18-3:3

Antikristus – antikristukset

18. Lapset: Nyt on lopun aika. Kuten olette kuulleet, että Antikristus on tulossa, niin onkin nyt monia antikristuksia ilmaantunut. Siitä me tiedämme, että nyt on lopun aika.
19. He ovat lähtöisin meidän joukostamme, mutta he eivät olleet yhtä kanssamme. Jos he olisivat olleet yhtä kanssamme, he olisivat pysyneet yhteydessämme. Heissä oli tuleva ilmi, että kaikki eivät ole meihin kuuluvia.
20. Te olette Pyhältä saaneet Hengen voitelun, ja teillä kaikilla on tieto.
21. En minä kirjoitakaan teille sen vuoksi, ettette tuntisi totuutta, vaan siksi, että sen tunnette, ja ettei mikään valhe ole totuudesta.
22. Kuka on valehtelija, ellei se, joka kieltää, että Jeesus on Kristus? Hän on antikristus, joka kieltää Isän ja Pojan.
23. Joka kieltää Pojan, hänellä ei ole Isääkään. Joka tunnustaa Pojan, hänellä on myös Isä.

Kristuksessa ja Sanassa pysyminen

24. Pysyköön teissä se, minkä olette alusta asti kuulleet. Jos alusta asti kuulemanne pysyy teissä, tekin pysytte Pojassa ja Isässä.
25. Hän on meille luvannut tämän: iäisen elämän.
26. Olen kirjoittanut tämän niistä, jotka eksyttävät teitä.
27. Teissä pysyy Häneltä saamanne voitelu, ettekä te ole kenenkään opetuksen tarpeessa. Hänen Voitelunsa* opettaa teille kaikkea, ja se opetus on totta, eikä se ole valhetta. Niin kuin Hän on teitä opettanut, niin pysykää Hänessä.
28. Lapseni, pysykää Kristuksessa, että meillä hänen ilmestyessään olisi turva, eikä meitä häpeällä karkotettaisi pois hänen luotaan, kun hän tulee.
29. Jos te tiedätte, että Hän on vanhurskas, te ymmärrätte, että myös jokainen, joka tekee vanhurskautta, on Jumalasta syntynyt*.

3. LUKU

Jumalan lapsen elämä ja toivo

1. Katsokaa, millaisen rakkauden Isä on meille antanut: me olemme saaneet Jumalan lapsen nimen, ja hänen lapsiaan me myös olemme. Siksi maailma ei tunne meitä, sillä se ei tunne Häntä.
2. Rakkaani, nyt me olemme Jumalan lapsia, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Me tiedämme tulevamme hänen kaltaisikseen, kun hän ilmestyy, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on.
3. Jokainen, joka panee häneen tämän toivon, puhdistaa itsensä, niin kuin hän on puhdas ja pyhä*.

____________________________________

Ps 121:1-8

121. PSALMI

Herra on varjelijasi

1. Matkalaulu.
   Minä nostan silmäni vuoria kohti: Mistä tulee minulle apu?
2. Minulle tulee apu Herralta, joka on tehnyt taivaan ja maan.
3. Hän ei salli sinun jalkasi horjua, sinun varjelijasi ei torku.
4. Hän, joka Israelia varjelee, ei torku eikä nuku.
5. Herra on sinun varjelijasi, Herra on suojaava varjosi oikealla puolellasi.
6. Päivällä ei aurinko polta sinua eikä kuu yöllä.
7. Herra varjelee sinut kaikesta pahasta, hän varjelee sinun sielusi.
8. Herra varjelee sinun lähtemisesi ja tulemisesi nyt ja ainiaan.

____________________________________

Snl 28:27-28

27. Joka köyhälle antaa, ei puuteta koe, mutta häneltä silmänsä sulkeva saa paljon kirouksia.
28. Jumalattomien noustessa piileksivät ihmiset, mutta heidän tuhoutuessaan enentyvät hurskaat.

Scroll to Top