Raamattu vuodessa lokakuu 13

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

lokakuu 13
____________________________________

Jr 22:1-23:22

22. LUKU

Tuomion sanoja Jooahaalle

1. Näin sanoo Herra: ”Mene alas Juudan kuninkaan linnaan ja sano siellä:
2. ’Kuulkaa Herran sana, sinä Juudan kuningas, joka istut Daavidin valtaistuimella, sinä, sinun palvelijasi ja kansasi, jotka käytte sisälle näistä porteista.
3. Näin sanoo Herra: Tehkää, mitä oikeus ja vanhurskaus vaativat: Pelastakaa ryöstetty sortajan kädestä, muukalaiselle, orvolle ja leskelle älkää tehkö vääryyttä ja väkivaltaa älkääkä vuodattako viatonta verta tässä paikassa.
4. Jos te teette tämän sanan mukaan, niin tämän linnan porteista tulee vaunuilla ja hevosilla ajaen kuninkaita, jotka istuvat Daavidin valtaistuimella, tulee kuningas sekä hänen palvelijansa ja kansansa.
5. Mutta jos te ette kuuntele näitä sanoja, niin minä vannon itseni kautta, sanoo Herra, että tämä linna on tuleva raunioiksi.
6. Näin sanoo Herra Juudan kuninkaan linnasta: Sinä olet minulle Gilead, olet Libanonin huippu. Mutta totisesti, minä teen sinut erämaaksi, asumattomiksi kaupungeiksi.
7. Minä vihin hävittäjät sinua vastaan, kunkin aseineen. He hakkaavat maahan sinun valiosetrisi ja heittävät ne tuleen.
8. Monet kansat kulkevat tämän kaupungin ohi ja kysyvät toinen toiseltaan: ’Miksi on Herra tehnyt näin tälle suurelle kaupungille?’
9. Siihen vastataan: ’Siksi, että he hylkäsivät Herran, Jumalansa, liiton, kumarsivat muita jumalia ja palvelivat niitä’.
10. Älkää itkekö kuollutta älkääkä häntä surkutelko, vaan itkekää tuota pois menevää, sillä hän ei enää palaa eikä saa nähdä synnyinmaataan.

Sana Sallumista/Jooahasta

11. Herra sanoo Sallumista*, Joosian pojasta, Juudan kuninkaasta, joka tuli kuninkaaksi isänsä Joosian sijaan ja joka on vaeltanut pois tästä paikasta: Hän ei enää palaa tänne.
12. Mihin hänet on vankina viety, sinne hän kuolee eikä enää näe tätä maata.

Voi Joojakimia!

13. Voi sitä, joka ei rakenna taloaan vanhurskaudella eikä yläsalejaan oikeudella, vaan teettää lähimmäisellään työtä ilmaiseksi eikä anna hänelle hänen palkkaansa.
14. Hän sanoo: ’Minä rakennan itselleni tilavan talon ja avarat yläsalit’. Hän hakkauttaa siihen ikkunat, laudoittaa sen setripuulla ja maalauttaa punavärillä.
15. Siksikö sinä olet kuningas, että olet innostunut setrilautoihin? Eikö sinun isäsikin syönyt ja juonut ja kuitenkin ollut oikeuden ja vanhurskauden tekijä? Siksi hänen kävi hyvin.
16. Hän hankki oikeuden kurjalle ja köyhälle. Silloin kaikki meni hyvin. Eikö juuri tämä ole minun tuntemistani, sanoo Herra?
17. Mutta sinun silmäsi ja sydämesi eivät pyydä muuta kuin omaa voittoasi, vuodattaa viatonta verta sekä harjoittaa väkivaltaa ja sortoa.
18. Näin sanoo Herra Joojakimista, Joosian pojasta, Juudan kuninkaasta: Hänelle ei pidetä valittajaisia eikä huudeta: ’Voi veljeni! Voi sisareni!’ Kukaan ei häntä itke, ei huuda: ’Voi herraamme! Voi hänen loistoaan!’
19. Hänet haudataan kuin aasi: Raahataan pois ja viskataan Jerusalemin porttien ulkopuolelle.

Voi Jerusalemia!

20. Nouse Libanonille ja huuda, Jerusalem, korota äänesi Baasanissa. Huuda Abarimin vuorilta, sillä kaikki sinun rakastajasi on murskattu.
21. Minä puhuin sinulle onnesi päivinä. Sinä vastasit: ’En tahdo kuunnella’. Tämä on ollut sinun tapasi nuoruudestasi asti: Et ole kuunnellut minun ääntäni.
22. Myrskytuuli on kaitseva kaikkia sinun paimeniasi, ja sinun rakastajasi menevät vankeuteen. Silloin sinä saat häpeän ja pilkan kaikesta pahuudestasi.
23. Sinä, joka asut Libanonissa, pidät pesääsi setripuissa: Kuinka oletkaan voihkiva, kun sinulle tulevat tuskat, kouristus kuin synnyttävälle!

Herran sana Joojakinista/Konjasta

24. Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra: Olkoon Konja, Joojakimin poika, Juudan kuningas, vaikkapa sinettisormus minun oikeassa kädessäni, siitäkin minä sinut repäisen irti.
25. Minä annan sinut niiden käsiin, jotka etsivät sinun henkeäsi, ja joita sinä kauhistut: Nebukadnessarin, Baabelin kuninkaan, ja kaldealaisten käsiin.
26. Sinut ja sinun äitisi, joka on sinut synnyttänyt, minä heitän vieraalle maalle, missä te ette ole syntyneet, ja sinne te kuolette.
27. Mutta maahan, jonne heidän sielunsa kaipaa palata, sinne he eivät tule takaisin.
28. Onko tämä mies, Konja, todellakin arvoton rikottu astia, kelvoton kapine? Miksi on hänet ja hänen jälkeläisensä heitetty pois, viskattu maahan, jota he eivät tunne?
29. Maa, maa, maa! Kuuntele, mitä Herra sanoo!
30. Näin sanoo Herra: Merkitkää tämä mies lapsettomaksi, mieheksi, jolla ei elinpäivinään ole onnea. Kenellekään hänen jälkeläisistään ei tule sitä onnea, että vielä istuisi Daavidin valtaistuimella ja hallitsisi Juudaa.”

23. LUKU

Kelvottomat johtajat

1. ”Voi paimenia, jotka tuhoavat ja hajottavat minun laitumeni lampaita, sanoo Herra.
2. Sen tähden näin sanoo Herra, Israelin Jumala, paimenista, jotka kaitsevat minun kansaani: Te olette hajottaneet minun lampaani ja karkottaneet niitä pois ettekä ole pitäneet niistä huolta. Minä huolehdin teidän pahojen tekojenne rankaisusta, sanoo Herra.

Herra hoitaa lampaitaan

3. Minä kokoan lampaitteni tähteet kaikista maista, joihin olen ne karkottanut, ja tuon ne takaisin laitumelleen, ja hedelmällisinä ne lisääntyvät.
4. Minä herätän heille paimenia, jotka kaitsevat heitä. He eivät enää pelkää ja säiky, eikä heistä yhtään puutu, sanoo Herra.

Daavidin vanhurskas Vesa: Messias

5. Päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä herätän Daavidille vanhurskaan Vesan. Hän hallitsee kuninkaana ja menestyy, noudattaa oikeutta ja vanhurskautta maassa.
6. Hänen päivinään pelastetaan Juuda ja Israel asuu turvassa. Tämä on hänen nimensä: ’Herra on meidän vanhurskautemme’.

Israelilaisia kootaan eri maista

7. Päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin ei enää sanota: ’Niin totta kuin elää Herra, joka johdatti israelilaiset Egyptin maasta’.
8. vaan: ’Niin totta kuin elää Herra, joka johdatti ja toi Israelin heimon jälkeläiset pohjoisesta maasta ja kaikista muista maista, joihin minä olin heitä karkottanut’. Niin he saavat asua omassa maassaan.”

Väärät profeetat

9. Profeettoja vastaan: Sydämeni on murtunut rinnassani, kaikki luuni raukeavat. Minä olen Herran edessä ja hänen pyhien sanojensa edessä kuin juopunut mies, kuin sankari, jonka viini on voittanut.
10. ”Maa on täynnä avionrikkojia, maa murehtii kirouksen tähden, erämaan laitumet kuivuvat. He rientävät pahuuteen, ja heidän voimanaan on väärä meno.
11. He ovat jumalattomia, niin profeetta kuin pappikin. Omasta huoneestanikin olen tavannut heidän pahuutensa, sanoo Herra.
12. Heidän tiensä on siksi oleva heille kuin liukas polku pimeässä: He suistuvat sillä ja kaatuvat. Minä tuotan heille onnettomuuden heidän rangaistusvuotenaan, sanoo Herra.
13. Samarian profeetoissa minä näin pahennuksen: He ennustivat Baalin nimessä ja eksyttivät kansani Israelin.
14. Jerusalemin profeetoissa olen nähnyt kauhistuksia: Aviorikosta ja valheessa vaeltamista. He vahvistavat pahantekijäin käsiä, niin ettei kukaan käänny pois pahuudestaan. He ovat minun edessäni kuin Sodoma, ja kaupungin asukkaat kuin Gomorra.
15. Herra Sebaot sanoo siksi profeetoista: Minä syötän heille koiruohoa ja juotan heille myrkkyvettä. Jerusalemin profeetoista on näet jumalattomuus levinnyt koko maahan.
16. Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuunnelko profeettojen sanoja, noiden, jotka ennustavat teille ja täyttävät teidät tyhjillä toiveilla: Oman sydämensä näkyjä he puhuvat eivätkä sitä, mikä tulee Herran suusta.
17. He hokevat niille, jotka halveksivat minua: ’Herra on sen sanonut: Teillä on oleva rauha!’ Kaikille, jotka vaeltavat sydämensä paatumuksessa, he sanovat: ’Ei teitä kohtaa onnettomuus’.
18. Mutta kuka on seisonut Herran neuvottelussa sekä nähnyt ja kuullut hänen sanansa? Kuka on tarkannut ja kuullut hänen sanansa?”
19. Herran myrsky ja kiivastus puhkeaa, pyörremyrsky vyöryy kohti jumalattomien päätä.
20. Herran viha ei asetu, ennen kuin hän on toteuttanut ja täyttänyt aikeensa ja päätöksensä. Aikojen lopussa te tulette sen hyvin ymmärtämään.
21. ”Minä en ole lähettänyt noita profeettoja, mutta silti he juoksevat. Minä en ole puhunut heille, ja kuitenkin he profetoivat.
22. Jos he olisivat seisoneet minun neuvottelussani, he julistaisivat minun sanani kansalleni ja kääntäisivät heidät pois pahalta tieltään ja pahoista teoistaan.

____________________________________

2Ts 1:1-12

Paavalin toinen kirje tessalonikalaisille

1. LUKU

Alkutervehdys

1. Paavali, Silvanus ja Timoteus [tervehtivät] Tessalonikan seurakuntaa Jumalassa, meidän Isässämme, ja Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa.
2. Armo teille ja rauha Isältä Jumalalta ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Kristuksen tulon odotus

3. Meidän tulee aina kiittää Jumalaa teidän tähtenne, veljet, kuten oikein onkin, koska teidän uskonne runsaasti kasvaa ja keskinäinen rakkautenne lisääntyy itse kussakin, teissä kaikissa.
4. Me itsekin kehumme teitä Jumalan seurakunnissa, teidän ja uskonne kestävyyttä kaikissa vainoissa ja ahdistuksissa, joita te joudutte kärsimään.
5. Ne ovat osoituksena Jumalan oikeudenmukaisesta tuomiosta, että teidät havaittaisiin arvollisiksi Jumalan valtakuntaan, minkä tähden te kärsittekin.
6. Jumala tekee oikein, kun maksaa kärsimyksillä niille, jotka teitä ahdistavat.
7. Mutta teille ahdistetuille hän antaa levon yhdessä meidän kanssamme, kun Herra Jeesus ilmestyy taivaasta voimansa enkelien kanssa.
8. Hän rankaisee silloin tulen liekissä niitä, jotka eivät tunne Jumalaa eivätkä ole kuuliaisia Herramme Jeesuksen evankeliumille.
9. Heidän rangaistuksenaan on silloin ikuinen kadotus Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta,
10. kun hän sinä päivänä tulee ylistettäväksi pyhissään ja ihmeteltäväksi kaikissa uskovissa. Tehän olette niitä, jotka ovat uskoneet meidän todistuksemme.
11. Siksi me aina rukoilemme teidän puolestanne, että Jumalamme pitäisi teitä kutsumisensa arvoisina ja voimallaan vahvistaisi kaiken teidän halunne hyvään ja teidän uskonne toiminnan.
12. Herramme Jeesuksen nimi tulee näin kirkastetuksi teissä ja te hänessä, meidän Jumalamme ja Herran Jeesuksen Kristuksen armon mukaisesti.

____________________________________

Ps 83:1-19

83. PSALMI

Rukous vihollisia vastaan

1. Aasafin psalmi.
2. Jumala, älä ole niin ääneti, älä ole vaiti, Jumala, älä ole niin hiljaa.
3. Sinun vihollisesi pauhaavat ja vihaajasi nostavat päätään.
4. Heillä on kavalia hankkeita sinun kansaasi vastaan, ja sinun suojattejasi vastaan he punovat juonia.
5. He sanovat: ”Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, ettei Israelin nimeä enää muistettaisi.”
6. He neuvottelevat yksissä tuumin, tekevät liiton sinua vastaan:
7. Edomin telttakunnat ja ismaelilaiset, Mooab ja hagrilaiset,
8. Gebal, Ammon ja Amalek, Filistea sekä Tyyron asukkaat.
9. Myös Assur on liittynyt heihin. Nämä ovat apuna ja voimana Lootin jälkeläisillä. Sela.
10. Tee heille kuten teit Midianille, Siiseralle ja Jaabinille Kiisonjoella.
11. Heidät tuhottiin Een-Doorissa, he joutuivat lannaksi maahan.
12. Tee heidän ruhtinailleen niin kuin Oorebille ja Seebille, heidän päälliköilleen kuten Seballe ja Salmunnalle.
13. He sanovat: ”Anastakaamme Jumalan [kansan] asuinsijat.”
14. Jumalani, tee heidät lentäviksi lehdiksi, kuiviksi korsiksi, jotka tuuli vie.
15. Niin kuin kulovalkea polttaa metsää, kuten liekit kärventävät vuoria,
16. niin aja heitä myrskyllä ja kauhistuta rajuilmalla.
17. Täytä heidän kasvonsa häpeällä, että he etsisivät sinun nimeäsi, Herra.
18. Joutukoot he häpeään ja kauhistukoot ainiaaksi, tulkoot häpeään ja tuhoutukoot.
19. Tulkoot he tuntemaan, että sinun ainoan nimi on Herra, että sinä olet ylin Valtias kaikessa maassa.

____________________________________

Snl 25:11-14

11. Kultaomenia hopeamaljoissa ovat aikanaan sanotut sanat.
12. Kultainen korvarengas ja hienokultainen kaulakoru ovat viisas neuvoja ja kuuleva korva.
13. Kuin lumen viileys elonaikana on luotettava lähetti lähettäjälleen: hän virvoittaa herransa sielun.
14. Kuin pilvet ja tuuli, jotka eivät tuo sadetta, on mies, joka kerskuu lahjoilla, joita hän ei anna.

Scroll to Top