Raamattu vuodessa lokakuu 24

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

lokakuu 24
____________________________________

Jr 44:24-47:7

24. Jeremia sanoi vielä kaikelle kansalle ja kaikille naisille: ”Kuulkaa Herran sana, koko Juuda, joka olet Egyptin maassa.
25. Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Mitä te ja teidän vaimonne olette suullanne puhuneet, sen te panette käsillänne täytäntöön, sanoen: ’Me täytämme lupauksemme polttaa uhreja taivaan kuningattarelle ja vuodattaa hänelle juomauhreja’. Niinpä pitäkää lupauksenne, pankaa lupauksenne täytäntöön!
26. Kuulkaa siksi Herran sana, koko Juuda, te jotka asutte Egyptin maassa: Minä vannon suuren nimeni kautta, sanoo Herra: Totisesti, ainoakaan Juudan mies ei ole enää mainitseva suullaan minun nimeäni, niin että sanoisi: ’Niin totta kuin Herra, Herra elää’, ei koko Egyptin maassa.
27. Minä valvon, mutta heille onnettomuudeksi, ei onneksi. Jokainen Juudan mies, joka on Egyptin maassa, on tuhoutuva miekkaan ja nälkään, kunnes heistä on tullut loppu.
28. Vain vähäinen joukko miekasta pelastuneita on palaava Egyptin maasta Juudan maahan. Juudan koko jäännös, ne jotka ovat tulleet Egyptin maahan asumaan siellä muukalaisina, tulevat tietämään, kumpaisenko sana toteutuu, minun vai heidän.
29. Tämä on oleva sen merkkinä, sanoo Herra, että minä rankaisen teitä tässä paikassa, tietääksenne, että minun sanani teitä vastaan toteutuvat, teille onnettomuudeksi:
30. Näin sanoo Herra: Minä annan farao Hofran*, Egyptin kuninkaan, hänen vihollistensa käsiin, niiden käsiin, jotka tavoittelevat hänen henkeään, kuten olen antanut Sidkian, Juudan kuninkaan, Nebukadnessarin, Baabelin kuninkaan, käsiin, joka oli hänen vihollisensa ja tavoitteli hänen henkeään.”

45. LUKU

Lohdutuksen sanoja Baarukille

1. Sana, jonka profeetta Jeremia puhui Baarukille, Neerian pojalle, kun tämä kirjoitti nämä sanat kirjaan Jeremian sanelun mukaan Juudan kuninkaan Joojakimin, Joosian pojan, hallituksen neljäntenä vuotena*. Se kuului:
2. ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala, sinusta, Baaruk:
3. Sinä sanot: ’Voi minua! Herra on antanut minulle murhetta kipuni lisäksi. Olen uupunut huokaamisestani enkä löydä lepoa’.
4. Sano hänelle: Näin sanoo Herra: Minkä olen rakentanut, sen minä hajotan, ja minkä olen istuttanut, sen minä revin irti. Tämä kohtaa koko maata.
5. Sinä pyydät itsellesi suuria! Älä pyydä! Minä tuotan onnettomuuden kaikelle ihmissuvulle*, sanoo Herra. Mutta sinä saat säilyttää henkesi, mihin paikkaan menetkin.”

PROFETIOJA KANSOJEN KOHTALOISTA 46-51

46. LUKU

1. Herran sana, joka tuli profeetta Jeremialle vieraita kansoja vastaan.

Egyptin joukot lyödään Karkemiissa

2. Egyptiä vastaan: Farao Nekon, Egyptin kuninkaan, sotajoukkoa vastaan, joka oli Eufratvirran rannalla Karkemiissa ja jonka Nebukadnessar, Baabelin kuningas, voitti Juudan kuninkaan Joojakimin, Joosian pojan, 4. hallitusvuotena [605 eKr.].
3. ”Varustakaa pienet ja suuret kilvet, käykää tänne taisteluun.
4. Valjastakaa hevoset, nouskaa ratsujen selkään, kypärät päähän! Kiilloittakaa keihäät, haarniskat päälle!
5. Miksi minä näen heidän pelästyvän, peräytyvän? Heidän sankarinsa sortuvat. He syöksyvät pakoon eivätkä käänny. Kauhua on kaikkialla, sanoo Herra.
6. Ei nopea pääse pakoon, ei sankari pelastu. Pohjan puolella, Eufratvirran vierellä he kompastuvat ja kaatuvat.
7. Kuka on tuo, joka nousee kuin Niilivirta, jonka vedet vyöryvät kuin virrat?
8. Egypti nousee kuin Niilivirta, sen vedet vyöryvät kuin virrat. Se sanoo: ’Minä nousen ja peitän maan, hävitän kaupungin ja sen asukkaat’.
9. Hyökätkää, hevoset, ajakaa hurjasti, vaunut! Lähtekööt liikkeelle soturit, kuusilaiset ja puutilaiset, kilven käyttäjät, ja luudilaiset, jousen käyttäjät, jousen jännittäjät!
10. Tämä päivä on Herran, Herran Sebaotin päivä, rankaisun päivä, jona hän rankaisee vihollisiaan. Miekka syö ja tulee kylläiseksi, juopuu heidän verestään, kun Herralla, Herralla Sebaotilla on uhriteurastus pohjoisessa maassa, Eufratvirran varrella.
11. Mene Gileadiin, hae palsamia, sinä neitsyt, tytär Egypti. Turhaan sinä hankit paljon lääkkeitä: haavasi ei kasva umpeen.
12. Kansat kuulevat sinun häpeästäsi, ja sinun valitushuutosi täyttää maan. Soturi kompastuu soturiin, yhdessä he kaatuvat molemmat.”

Nebukadnessarin sotaretki Egyptiin (582 eKr.)

13. Tämä on sana, jonka Herra puhui profeetta Jeremialle, ilmoittaen, että Nebukadnessar, Baabelin kuningas, oli tuleva lyömään Egyptin maata.
14. ”Julistakaa Egyptissä ja kuuluttakaa Migdolissa, Noofissa ja Tahpanheessa* ja sanokaa: ’Astu esiin, ole valmis, sillä miekka syö sinun ympärilläsi’.
15. Miksi sinun soturisi ovat maahan syöstyjä? He eivät pysyneet pystyssä, sillä Herra nujersi heidät.
16. Hän saattoi monet kompastumaan. He kaatuivat toinen toisensa päälle ja sanoivat: ’Nouse! Palatkaamme kansamme luo ja synnyinmaahamme hävittäjän miekkaa pakoon.’
17. Siellä huudetaan: ’Farao, Egyptin kuningas, on hukassa! Hän on lyönyt laimin aikansa’*.
18. Niin totta kuin minä elän, sanoo Kuningas, Herra Sebaot on hänen nimensä: Hän tulee, hän joka on kuin Taabor vuorten joukossa, kuin merestä ylenevä Karmel.
19. Tee itsellesi matkavarusteet, sinä valtiatar, tytär Egypti. Noof tulee autioksi, hävitetään asujattomaksi.
20. Kaunis hieho on Egypti. Paarma tulee, tulee pohjoisesta!
21. Palkkasoturitkin, joita sillä on keskellään, pulskia kuin syöttövasikat, hekin kääntyvät kaikki pakoon: he eivät kestä. Heidän hätänsä päivä on kohdannut heidät, heidän rangaistuksensa aika.
22. Se sähisee kuin käärme mennessään, sillä he tulevat sotavoimilla ja käyvät sen kimppuun kirveillä, kuin puiden hakkaajat.
23. He kaatavat siltä metsän, sanoo Herra, tuon määrättömän suuren, sillä heitä on enemmän kuin heinäsirkkoja, he ovat lukemattomat.
24. Häpeään joutuu tytär Egypti, se annetaan pohjoisen kansan käsiin.
25. Herra Sebaot, Israelin Jumala, sanoo: Minä rankaisen Aamonia, joka on Noossa*, ja samoin faraota ja Egyptiä, sen jumalia ja sen kuninkaita, sekä faraota että niitä, jotka häneen turvaavat.
26. Minä annan heidät niiden käsiin, jotka tavoittelevat heidän henkeään, Nebukadnessarin, Baabelin kuninkaan, käsiin ja hänen palvelijainsa käsiin. Mutta sen jälkeen siellä asutaan kuten ennenkin, sanoo Herra.

Israel palaa omaan maahansa

27. Sinä, minun palvelijani Jaakob, älä pelkää, älä säiky Israel. Minä pelastan sinut kaukaisesta maasta, jälkeläisesi heidän vankeutensa maasta. Jaakob on palaava, elävä rauhassa ja turvassa, kenenkään peljättämättä.
28. Sinä, palvelijani Jaakob, älä pelkää, sanoo Herra, sillä minä olen sinun kanssasi. Minä teen lopun kaikista kansoista, joiden keskuuteen olen sinut karkottanut. Mutta sinusta en tee loppua. Minä kuritan sinua kohtuudella, mutta rankaisematta en sinua jätä.”

47. LUKU

1. Herran sana filistealaisia vastaan. Se tuli profeetta Jeremialle ennen kuin farao valloitti Gassan:
2. ”Näin sanoo Herra: Vedet nousevat pohjoisesta, ja niistä tulee tulvavirta. Ne tulvivat yli maan ja kaiken, mitä siinä on, yli kaupungin ja siinä asuvien. Ihmiset huutavat, kaikki maan asukkaat valittavat.
3. Kun hänen oriidensa kavioiden kopse kuuluu, hänen vaunujensa jyrinä, hänen rattaittensa ryske, isät eivät käänny auttamaan lapsiaan. Heidän kätensä ovat hervottomat
4. päivän tähden, joka tulee ja tuhoaa kaikki filistealaiset, hävittää Tyyrolta ja Siidonilta kaikki jäljellä olevat auttajat. Herra on näet tuhoava filistealaiset, jotka ovat jäännöksenä Kaftorin saarelta* tulleista.
5. Gassa on tullut kaljuksi, Askelon on hävitetty, ja anakilaisten jäännökset*. Kuinka kauan sinä viileskelet ihoasi?
6. Voi, Herran miekka! Etkö jo asetu! Mene takaisin tuppeesi, taltu ja pysy siellä.
7. Mutta kuinka se saisi levätä, kun Herra on sille antanut käskyn? Sen on lyötävä Askelonia ja meren rantaa.”

____________________________________

2Tm 2:22-3:17

22. Pakene nuoruuden himoja ja harrasta vanhurskautta, uskoa, rakkautta, rauhaa niiden kanssa, jotka huutavat avuksi Herraa puhtaasta sydämestä.

Ole rauhantekijä

23. Vältä tyhmiä ja taitamattomia väittelyjä. Tiedäthän, että ne synnyttävät riitoja.
24. Herran palvelijan ei sovi riidellä, vaan hänen on oltava lempeä kaikkia kohtaan, kykenevä opettamaan ja kärsimään pahaa.
25. Hänen tulee sävyisästi ojentaa vastustelijoita. Ehkäpä Jumala antaa heille mielenmuutoksen, niin että he tulevat
tuntemaan totuuden
26. ja selviävät Perkeleen pauloista, joka on vanginnut heidät tekemään tahtoaan.

3. LUKU

Viimeiset vaikeat ajat

1. Tiedä, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja.
2. Ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskujia, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita,
3. rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihollisia,
4. pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuinJumalaa rakastavia.
5. Heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Karta sellaisia.
6. Heidän joukossaan on niitä, jotka tungettelevat taloihin ja kietovat pauloihinsa syntien rasittamia ja monenlaisten himojen ajamia naisparkoja.
7. He ovat aina ottamassa opetusta, mutta eivät voi päästä totuuden tuntemiseen.
8. Kuten Jannes ja Jambres vastustivat Moosesta *, niin vastustavat totuutta myös nämä mieleltään turmeltuneet ihmiset, jotka eivät kestä uskonkoetuksissa.
9. He eivät kuitenkaan kauan menesty, sillä heidän mielettömyytensä on käyvä selväksi kaikille, kuten noidenkin hulluus tuli ilmi.

Apostoli esimerkkinä

10. Mutta sinä olet seurannut minun opetustani, elämäntapaani, pyrkimystäni, uskoani, kärsivällisyyttäni, rakkauttani, kestävyyttäni
11. vainoissa ja kärsimyksissä, jollaisia tuli osakseni Antiokiassa, Ikonionissa ja Lystrassa. Millaisia vainoja olenkaan kärsinyt! Kaikista Herra on minut pelastanut.
12. Kaikki, jotka haluavat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, joutuvat vainottaviksi.
13. Pahat ihmiset ja petturit menevät yhä pitemmälle pahuudessa, eksyttäen ja eksyen.

Raamatun kirjoitukset ja pelastus

14. Pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut.
15. Sinähän tunnet jo lapsuudestasi asti pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa*.
16. Koko Raamattu* on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta ja on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa,
17. että Jumalan ihminen olisi valmistunut kaikkinaisiin hyviin tekoihin kykeneväksi*.

____________________________________

Ps 94:1-23

94. PSALMI

Herra rankaisee vääryyden tekijöitä

1. Sinä Jumala, Herra, sinä rankaiset oikeuden mukaan. Sinä vanhurskaasti rankaiseva Jumala, ilmesty kirkkaudessa.
2. Nouse, maan Tuomari, rankaise pöyhkeitä heidän teoistaan.
3. Kuinka kauan jumalattomat, Herra, kuinka kauan jumalattomat saavat riehua?
4. He syytävät suustaan julkeita sanoja, he ovat röyhkeitä, kaikki nuo väärintekijät.
5. Sinun kansaasi, Herra, he runtelevat, ja sinun perintöosaasi he rasittavat.
6. He murhaavat leskiä ja muukalaisia, surmaavat orpoja.
7. He sanovat: ”Ei Herra sitä näe, ei Jaakobin Jumala sitä huomaa.”
8. Ymmärtäkää, te kansan mielettömät ja typerät, milloin te tulette järkiinne?
9. Joka on luonut korvan, hänkö ei kuule? Joka on tehnyt silmän, hänkö ei näe?
10. Joka kansoja kasvattaa, hänkö ei rankaise, hän, joka opettaa ihmisille tietoa?
11. Herra tuntee ihmisten ajatukset, sillä he ovat kuin tuulen henkäys.
12. Onnellinen se mies, jota sinä, Herra, kuritat, ja jolle sinä opetat lakiasi
13. antaaksesi hänelle rauhan pahoina päivinä, kunnes jumalattomalle on kaivettu hauta!
14. Ei Herra hylkää kansaansa eikä jätä perintöosaansa.
15. Oikeus on vielä tuleva voimaan, ja kaikki oikeamieliset noudattavat sitä.
16. Kuka nousee minun puolelleni pahoja vastaan, kuka asettuu rinnalleni väärintekijöitä vastaan?
17. Ellei Herra olisi minun apuni, pian sieluni asuisi hiljaisuuden maassa.
18. Kun minä ajattelen: ”Minun jalkani horjuu”, niin sinun armosi, Herra, tukee minua.
19. Kun minulla on sydämessäni paljon murheita, sinun lohdutuksesi ilahuttaa mieleni.
20. Onko sinun kanssasi yhteyttä turmion tuomioistuimella, jossa lain varjolla tehdään väkivaltaa,
21. vanhurskaan sielua ahdistetaan ja viaton veri tuomitaan syylliseksi?
22. Mutta Herra on minun linnani, Jumalani on suojakallioni.
23. Hän rankaisee heitä ilkitöistä ja tuhoaa heidät pahuutensa tähden. Herra, meidän Jumalamme, hävittää heidät.

____________________________________

Snl 26:6-8

6. Jalat altaan katkaisee ja saa juoda vääryyttä se, joka lähettää sanan tyhmän mukana.
7. Velttoina riippuvat halvatun sääret, samoin sananlasku tyhmän suussa.
8. Kunnian antaminen tyhmälle on kuin sitoisi kiven linkoon kiinni.

Scroll to Top