Raamattu vuodessa lokakuu 25

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

lokakuu 25
____________________________________

Jr 48:1-49:22

48. LUKU

1. Mooabia vastaan.
   Näin sanoo Herra, Sebaot, Israelin Jumala: ”Voi Neboa, sillä se on hävitetty! Häpeään joutunut, valloitettu on Kirjataim, häpeään joutunut, kauhistunut on linnoitus.
2. Mennyt on Mooabin maine, Hesbonissa hankitaan sille pahaa: ’Tulkaa, hävittäkäämme se kansojen joukosta’. Myös sinä, Madmena, kukistut, miekka on sinun kintereilläsi.
3. Kuule! Huuto Hooronaimista! Tuho ja suuri hävitys!
4. Hävitetty on Mooab, sen pienokaisten parku kuuluu.
5. Luuhitin solatietä noustaan itkien, Hooronaimin rinteeltä kuuluu tuskan huuto hävityksen tähden.
6. Paetkaa, pelastakaa henkenne ja olkaa kuin alaston puu erämaassa.
7. Koska sinä turvaat omiin töihisi ja aarteisiisi, sinutkin valloitetaan. Kemos* joutuu pakkosiirtolaisuuteen ja hänen pappinsa ja ruhtinaansa hänen kanssaan.
8. Hävittäjä tulee jokaiseen kaupunkiin, yksikään kaupunki ei pelastu. Laakso hävitetään ja tasanko tuhotaan, kuten Herra on puhunut.
9. Antakaa siivet Mooabille, sillä lentämällä on sen lähdettävä pois. Sen kaupungit tulevat autioiksi, niin ettei niissä ole yhtään asukasta.
10. Kirottu olkoon se, joka Herran työn tekee laiskasti, kirottu olkoon se, joka pidättää miekkansa verestä.
11. Surutonna on Mooab ollut nuoruudestaan asti ja levännyt rauhassa sakkansa päällä. Sitä ei ole tyhjennetty astiasta astiaan, eikä se ole vaeltanut pakkosiirtolaisuuteen. Sen tähden siihen on jäänyt sen oma maku, eikä sen haju ole muuttunut.
12. Sen tähden päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä lähetän sille viininlaskijat, jotka sen laskevat, tyhjentävät sen astiat ja rikkovat sen leilit.
13. Mooab joutuu häpeään Kemoksen tähden, kuten Israelin heimo joutui häpeään Beetelin tähden, johon se turvasi.
14. Kuinka te sanotte: ’Me olemme sotureita ja sankareita taisteluun’?
15. Mooab hävitetään, sen kaupunkeihin hyökätään, ja sen parhaat nuorukaiset joutuvat surmattaviksi, sanoo Kuningas, Herra Sebaot on hänen nimensä.
16. Lähellä, tulossa on Mooabin turmio, sen loppu lähestyy nopeasti.
17. Surkutelkaa sitä, kaikki sen naapurit, kaikki, jotka tunnette sen nimen. Sanokaa: ’Voi, kuinka voiman valtikka onkaan murrettu, kunnian sauva!’
18. Astu alas kunniasta ja istu janoiseen erämaahan, sinä valtiatar, tytär Diibon. Mooabin hävittäjä hyökkää sinun kimppuusi, kukistaa sinun linnoituksesi.
19. Seiso tiellä ja tähystele, sinä Aroerin asukas. Kysy pakolaisilta ja pelastuneilta, sano: ’Mitä on tapahtunut?’
20. Häpeään on joutunut Mooab, sillä se on kukistettu. Valittakaa ja huutakaa, julistakaa Arnonin äyräillä, että Mooab on hävitetty.
21. Tuomio on tullut tasangon maalle, Hoolonille, Jahaalle ja Meefaatille,
22. Diibonille, Nebolle ja Beet-Diblataimille,
23. Kirjataimille, Beet-Gaamulille ja Beet-Meonille,
24. Kerijotille, Bosralle ja kaikille Mooabin maan kaupungeille, kaukaisille ja läheisille.
25. Katkaistu on Mooabin sarvi ja murskattu hänen käsivartensa, sanoo Herra.
26. Juovuttakaa se! Se on ylpeillyt Herraa vastaan. Siksi Mooab suistuu omaan oksennukseensa ja tulee nauruksi.
27. Eikö se ole pitänyt Israelia pilkkanaan? Onko se tavattu varkaiden joukosta, koska sinä, milloin vain siitä puhuit, pudistit päätäsi?
28. Jättäkää kaupungit ja asukaa kallioilla, te mooabilaiset, olkaa kuin kyyhkynen, joka pesii ammottavan rotkon seinämissä.
29. Me olemme kuulleet Mooabin ylpeilyn, tuon ylen ylpeän, sen korskeuden, ylpeilyn, kopeilun ja sen sydämen pöyhkeyden.
30. Minä tunnen sen vihan ja sen väärät puheet, sanoo Herra, heidän tekonsa osoittavat sen.
31. Siksi minä valitan Mooabin tähden, koko Mooabin tähden minä huudan. Kiir-Hereksen miesten tähden huokaillaan.
32. Enemmän kuin Jaeser itkee, minä itken sinua, Sibman viiniköynnös. Sinun köynnöksesi menivät yli meren, ulottuivat Jaeserin mereen asti. Sinun hedelmän- ja viininkorjuusi keskeen on hävittäjä hyökännyt.
33. Ilo ja riemu on tauonnut hedelmätarhoista ja Mooabin maasta. Minä olen lopettanut viinin viinikuurnista. Ei poljeta enää viiniä ilohuudoin, ilohuuto on vaiennut.
34. Hesbonin parku kuuluu Elaleen, Jahaaseen asti. He antavat äänensä kuulua Sooarista Hooronaimiin, Eglat-Selisijjaan saakka, sillä Nimrimin vedet ehtyvät erämaaksi.
35. Minä lopetan Mooabista, sanoo Herra, kukkuloilla-uhraajat, jotka polttavat uhreja jumalilleen.
36. Siksi minun sydämeni väräjää Mooabin tähden kuin huilu, sydämeni väräjää Kiir-Hereksen miesten tähden kuin huilu, sillä mennyttä on heidän hankkimansa säästö.
37. Kaikki päät on leikattu paljaiksi ja kaikki parrat ajeltu, kaikki kädet viileskelty, ja lanteilla on säkit.
38. Kaikilla Mooabin katoilla ja toreilla on pelkkää valitusta, sillä minä olen murskannut Mooabin kuin kelvottoman astian, sanoo Herra.
39. Kuinka se onkaan kauhuissaan! Valittakaa! Kuinka Mooab kääntyikään selin ja häpesi! Mooab on tullut nauruksi ja kauhuksi kaikille naapureilleen.
40. Näin sanoo näet Herra: Kotkan kaltainen liitää siivet levällään Mooabia kohti.
41. Kerijot valloitetaan ja vuorilinnoitukset vallataan. Sinä päivänä Mooabin sankarien sydän on kuin synnytystuskissa olevan vaimon sydän.
42. Mooab hävitetään kansojen joukosta, sillä se on ylpeillyt Herraa vastaan.
43. Kauhu, kuoppa ja paula on edessäsi, sinä Mooabin asukas, sanoo Herra.
44. Joka pakenee kauhua, putoaa kuoppaan, ja joka kuopasta nousee, tarttuu paulaan. Sillä tulossa on vuosi, jolloin minä rankaisen Mooabia, sanoo Herra.
45. Hesbonin varjossa seisovat pakolaiset voimaa vailla. Tuli lähti Hesbonista, liekki Siihonin vaiheilta. Se kulutti Mooabin ohimon ja melskeen miesten päälaen.
46. Voi sinua, Mooab! Tuhoutunut on Kemoksen kansa. Sinun poikasi on otettu vangeiksi ja tyttäresi viety vankeuteen.
47. Mutta aikojen lopussa minä palautan Mooabin karkotetut, sanoo Herra.” Tähän asti Mooabin tuomiosta.

49. LUKU

1. Ammonilaisia vastaan.
   Näin sanoo Herra: ”Eikö Israelilla olekaan lapsia, tai eikö sillä ole perillistä? Miksi Malkam* on perinyt Gaadin ja sen kansa asettunut sen kaupunkeihin?
2. Sen tähden päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä annan sotahuudon kuulua ammonilaisten Rabbaa vastaan. Siitä on tuleva rauniokumpu, autio, ja sen tytärkaupungit palavat tulessa. Silloin Israel on saava takaisin perintömaansa, joka oli siltä riistetty, sanoo Herra.
3. Valita, Hesbon, sillä Ai on hävitetty. Huutakaa, te Rabban tyttäret, kääriytykää säkkeihin, pitäkää valittajaiset ja harhailkaa ympäri karjatarhoissa, sillä Malkam menee pakkosiirtolaisuuteen ja sen papit ja ruhtinaat sen mukana.
4. Miksi kerskaat laaksoistasi, laaksojesi yltäkylläisyydestä, sinä luopiotytär, joka luotat aarteisiisi sanoen: ’Kuka käy minun kimppuuni?’
5. Minä tuotan sinulle pelätyksen joka taholta, sanoo Herra, Herra Sebaot, ja teidät karkoitetaan, kuka minnekin, eikä pakenevilla ole kokoajaa.
6. Mutta sen jälkeen minä palautan ammonilaisten karkotetut, sanoo Herra.”
7. Edomia vastaan.
   Näin sanoo Herra Sebaot: ”Eikö ole enää viisautta Teemanissa? Loppunut on ymmärtäväisiltä neuvo, rauennut heidän viisautensa.
8. Paetkaa, kääntykää, piiloutukaa syvälle, te Dedanin asukkaat, sillä minä tuotan Eesaulle turmion, sen rangaistuksen ajan.
9. Jos viininkorjaajat käyvät kimppuusi, he eivät jätä jälkikorjuuta. Jos varkaat tulevat yöllä, he hävittävät tarpeekseen.
10. Minä paljastan Eesaun, tuon ilmi sen kätköt, eikä se voi lymytä. Sen lapset, veljet ja naapurit hävitetään, niin ettei sitä enää ole.
11. Jätä orposi minun elätettävikseni, ja sinun leskesi turvatkoot minuun.
12. Sillä näin sanoo Herra: Niidenkin, jotka eivät ole vikapäät siitä maljasta juomaan, täytyy siitä juoda. Ja sinäkö jäisit rankaisematta? Sinä et jää rankaisematta, vaan sinun täytyy siitä juoda.
13. Minä olen näet vannonut itseni kautta, sanoo Herra, että Bosra on tuleva kauhistukseksi, häpeäksi, tyrmistykseksi ja kiroussanaksi, ja kaikki sen tytärkaupungit tulevat ainaisiksi raunioiksi.”
14. Minä olen kuullut sanoman Herralta, ja viestinviejä on lähetetty kansakuntiin: ”Kokoontukaa ja käykää sitä vastaan ja nouskaa sotaan.”
15. ”Minä teen sinut vähäiseksi kansojen keskuudessa, halveksituksi ihmisten kesken.
16. Sinun pelättävyytesi, sinun sydämesi ylpeys on pettänyt sinut, joka asut kallionrotkoissa, vallitset kukkulain korkeudet. Vaikka sinä tekisit pesäsi korkealle kuin kotka, minä syöksen sinut sieltä alas, sanoo Herra.
17. Edom tulee kauhistukseksi. Jokainen, joka kulkee ohi, kauhistuu ja viheltää kaikille sen haavoille.
18. Niin kuin oli silloin, kun Sodoma, Gomorra ja niiden naapurit hävitettiin, sanoo Herra, niin ei sielläkään ole ketään asuva, ei yksikään ihmislapsi oleskeleva.
19. Kuten leijona karkaa Jordanin rantatiheiköstä lakastumattomalle laitumelle, niin minä äkisti karkotan heidät sieltä pois. Ja sen, jonka olen valinnut, minä asetan sinne kaitsijaksi. Kuka on minun vertaiseni? Kuka vetää minut tilille? Kuka on se paimen, joka voi kestää minun edessäni?
20. Sen tähden kuulkaa Herran päätös, jonka hän on tehnyt Edomia vastaan, ja hänen suunnitelmansa, jotka hän on aivoitellut Teemanin asukkaita vastaan: Totisesti, heidät raastetaan pois, lauman pienimmätkin. Totisesti, heidän asuinpaikkansa hävitetään.
21. Heidän sortumisensa pauhusta vapisee maa. Huudetaan, niin että ääni kuuluu Kaislamerelle asti.
22. Kotkan kaltainen kohoaa ja liitää siivet levällään Bosraa kohti. Sinä päivänä on Edomin soturien sydän kuin synnytystuskissa olevan vaimon sydän.”

____________________________________

2Tm 4:1-22

4. LUKU

Uskollisuus sananpalvelussa

1. Minä todistan sinulle vakavasti Jumalan ja Kristuksen Jeesuksen edessä, joka on tuomitseva elävät ja kuolleet, hänen ilmestymisensä ja hänen valtakuntansa kautta:
2. julista sanaa, astu esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan, nuhtele, varoita ja kehota kärsivällisesti opettaen.
3. Tulee aika, jolloin he eivät suvaitse tervettä oppia, vaan omien halujensa mukaan haalivat korvasyyhyynsä itselleen opettajia.
4. He kääntävät korvansa pois totuudesta ja eksyvät taruihin.
5. Ole sinä raitis kaikessa, kärsi vaivaa, suorita evankelistan työ, toimita täysin palveluvirkasi.

Marttyyrikuolema lähestyy

6. Minut jo uhrataan, ja lähtöni aika on tullut.
7. Olen kilpaillut hyvän kilvoituksen, juoksun päättänyt, uskon säilyttänyt.
8. Tästedes minulle on talletettuna vanhurskauden seppele. Herra, vanhurskas Tuomari, on antava sen minulle [tulemisensa] päivänä, eikä vain minulle, vaan myös kaikille, jotka rakastavat hänen ilmestymistään.

Työtovereita ja koettelemuksia

9. Koeta päästä pian tulemaan luokseni.
10. Tähän nykymaailmaan rakastuneena Deemas jätti minut ja matkusti Tessalonikaan. Kreskes meni Galatiaan ja Tiitus Dalmatiaan.
11. Luukas yksin on kanssani. Ota Markus mukaasi ja tuo hänet tänne, sillä hän on hyvin tarpeellinen auttamaan minua.
12. Tykikuksen olen lähettänyt Efesoon.
13. Tuo minulle päällysviitta, minkä jätin Trooaaseen Karpuksen luo, ja kirjat, ennen kaikkea pergamentit*.
14. Aleksander, vaskiseppä, on tehnyt minulle paljon pahaa. Herra on maksava hänelle hänen tekojensa mukaan.
15. Kavahda sinäkin häntä. Hän on kiivaasti vastustanut meidän sanojamme.
16. Ensi kertaa puolustautuessani* kukaan ei tullut avukseni, vaan kaikki jättivät minut. Älköön sitä luettako heille syyksi.
17. Herra kuitenkin auttoi ja vahvisti minua, että sanan julistaminen minun kauttani tulisi täysin suoritetuksi* ja tulisi kaikkien kansojen kuuluville. Niin minä pelastuin leijonan kidasta.
18. Herra on vapahtava minut kaikesta pahasta ja pelastava minut taivaalliseen valtakuntaansa. Hänelle kunnia aina ja iäti! Aamen.
19. Tervehdys Priskalle ja Akylaalle sekä Onesiforuksen perhekunnalle.
20. Erastus jäi Korinttoon, Trofimuksen taas jätin Miletoon sairastamaan.
21. Koeta päästä tulemaan ennen talvea. Tervehdyksen lähettävät sinulle Eubulus, Pudes, Linus, Klaudia ja kaikki veljet.
22. Herra olkoon henkesi kanssa. Armo olkoon teidän kanssanne.

____________________________________

Ps 95:1-96:13

95. PSALMI

Kiittäkää ja totelkaa Herraa!

1. Tulkaa, kohottakaamme ilohuuto Herralle, riemuhuuto pelastuksemme kalliolle.
2. Käykäämme hänen kasvojensa eteen kiittäen, veisatkaamme hänelle riemuvirsiä.
3. Sillä Herra on suuri Jumala, suuri Kuningas yli kaikkien jumalien.
4. Maan syvyydet ovat hänen vallassaan, ja hänen ovat vuorten kukkulat.
5. Hänen on meri, sillä hän on sen tehnyt, ja kuiva maa, jonka hänen kätensä ovat valmistaneet.
6. Tulkaa, kumartukaamme ja polvistukaamme, langetkaamme polvillemme Herran, meidän Luojamme, eteen.
7. Sillä hän on meidän Jumalamme, ja me olemme kansa, jota hän paimentaa, lauma, jota hänen kätensä kaitsee.
Kuulkaa tänä päivänä, mitä hän sanoo:
8. ”Älkää paaduttako sydäntänne, niin kuin Meribassa, kuten Massan päivänä erämaassa,
9. jossa teidän isänne kiusasivat ja koettelivat minua, vaikka olivat nähneet minun tekoni.
10. Minä olin 40 vuotta kyllästynyt siihen sukuun ja sanoin: ’He ovat kansa, jonka sydän on eksynyt, eivätkä he tahdo tietää minun teistäni’.
11. Niin minä vihassani vannoin: ’He eivät pääse minun lepooni’.”

96. PSALMI

Herralle uusi virsi

1. Veisatkaa Herralle uusi virsi, veisatkaa Herralle, kaikki maa.
2. Veisatkaa Herralle, ylistäkää hänen nimeään. Julistakaa päivästä päivään hänen pelastustekojaan,
3. ilmoittakaa kansojen keskuudessa hänen kunniaansa, hänen ihmeitään kaikkien kansojen parissa.
4. Herra on suuri ja sangen ylistettävä, hän on peljättävä yli kaikkien jumalien.
5. Kaikki pakanain jumalat ovat epäjumalia, mutta Herra on tehnyt taivaat.
6. Herraus ja kunnia on hänen kasvojensa edessä, kiitos ja ylistys hänen pyhäkössään.
7. Te kansojen sukukunnat, tunnustakaa Herra, tunnustakaa Herran kunnia ja voima,
8. tunnustakaa hänen nimensä kunnia. Tuokaa uhrilahjoja, tulkaa hänen pyhäkkönsä pihaan.
9. Kumartakaa Herraa pyhässä kaunistuksessa, vaviskaa hänen kasvojensa edessä, kaikki maa.
10. Sanokaa kansojen keskuudessa: ”Herra on kuningas!” Niin pysyy maanpiiri lujana, se ei horju. Hän tuomitsee kansoja oikeuden mukaan.
11. Iloitkoot taivaat, ja riemuitkoon maa, pauhatkoon meri ja kaikki, mitä siinä on.
12. Ihastukoon maa ja kaikki siinä oleva, riemuitkoot kaikki metsän puut
13. Herran edessä, sillä hän tulee! Hän tulee hallitsemaan maata. Hän tuomitsee ja hallitsee* maanpiiriä vanhurskaasti ja kansoja uskollisesti.

____________________________________

Snl 26:9-12

9. Kuin juopuneen käteen osunut ohdake on sananlasku tyhmän suussa.
10. Kuin kaikkia haavoittava jousimies on se, joka pestaa tyhmän tai ohikulkevia.
11. Kuin koira, joka palaa oksennukselleen, on typeryyksiään uusiva tyhmä.
12. Näet omissa silmissään viisaan miehen: enemmän on toivoa tyhmästä kuin hänestä.

Scroll to Top