Raamattu vuodessa lokakuu 27

RAAMATTU LÄPI. VUODESSA

lokakuu 27
____________________________________

Jr 51:1-53

51. LUKU

Profetia Baabelia vastaan jatkuu

1. Näin sanoo Herra: ”Minä herätän Baabelin, Leeb-Kaamain,* asukkaita vastaan hävittäjän hengen.
2. Minä lähetän Baabeliin muukalaisia, jotka hajottavat sen ja tyhjentävät sen maan. He tulevat sitä vastaan joka taholta onnettomuuden päivänä.
3. Jousimies jännittäköön jousensa jousen jännittäjää vastaan, joka uljastelee rintahaarniskassaan. Älkää säälikö nuorukaisia, vihkikää tuhon omaksi sen koko sotajoukko.
4. Haavoitettuja kaatuu kaldealaisten maassa ja lävistettyjä sen kaduilla.
5. Israel ja Juuda ei ole Jumalansa, Herran Sebaotin, hylkäämä, vaan noiden maa on täynnä syntivelkaa Israelin Pyhän edessä.
6. Paetkaa Baabelista ja pelastakoon kukin henkensä, älkää tuhoutuko sen syntiin. Tämä on Herran toimeenpaneman rankaisun* aika, hän maksaa sille, mitä se on ansainnut.
7. Baabel oli Herran kädessä kultainen malja, joka juovutti koko maan. Sen viinistä kansat joivat. Sen tähden kansat tulivat mieltä vailla oleviksi.
8. Äkisti on Baabel kaatunut ja murskaantunut. Valittakaa sen tähden! Hakekaa balsamia sen kipuun, ehkä se paranee.
9. ’Me olemme koettaneet parantaa Baabelia, mutta se ei ole parantunut. Jättäkää se ja menkäämme pois, kukin omaan maahansa. Sen tuomio näet ulottuu taivaaseen asti, kohoaa pilviin saakka.
10. Herra on tuonut ilmi meidän vanhurskautemme. Tulkaa, julistakaamme Siionissa Herran, meidän Jumalamme, tekoja.’
11. Teroittakaa nuolet, täyttäkää viinet! Herra on herättänyt Meedian kuningasten* hengen, sillä hänen ajatuksensa on Baabelia vastaan, sen hävittämiseksi. Tämä on Herran rankaisu, maksu hänen temppelinsä puolesta.
12. Kohottakaa lippu Baabelin muureja vastaan, vahvistakaa vartiosto, asettakaa vartijat, valmistakaa väijytykset. Sillä mitä Herra on ajatellut, sen hän tekeekin, sen minkä hän on puhunut Baabelin asukkaita vastaan.
13. Sinä, joka asut suurten vetten partailla, joka olet aarteista rikas, sinun loppusi on tullut, väärän voittosi raja.

Herra Sebaot – epäjumalat

14. Herra Sebaot on vannonut itsensä kautta: Totisesti, minä täytän sinut ihmisillä kuin heinäsirkoilla, ja he virittävät sinusta viininkorjuulaulun.
15. Hän on tehnyt maan voimallaan, vahvistanut maanpiirin viisaudellaan ja levittänyt taivaat taidollaan.
16. Kun hän jylisee, käy vetten pauhina taivaalla. Hän nostaa pilvet maan ääristä, tekee salamat ja sateen sekä tuo tuulen sen säilytyspaikoista.
17. Järjetön on jokainen ihminen, tietoa vailla, häpeän saa jokainen kultaseppä veistetystä kuvasta, petosta on hänen valamansa kuva, eikä niissä ole henkeä.
18. Turhuutta ne ovat, naurettavia tekeleitä. Kun niiden rangaistus tulee, ne tuhoutuvat.
19. Näiden kaltainen ei ole Hän, joka on Jaakobin osa, sillä hän on kaiken Luoja, ja Jaakob on hänen perintösukunsa: Herra Sebaot on hänen nimensä.

Uus-Baabel/Kaldea Jumalan aseena

20. Sinä olit minun vasarani, minun sota-aseeni, sinulla minä musersin kansoja, sinulla minä hävitin valtakuntia.
21. Sinulla minä musersin hevosen ja ratsastajan, sinulla minä särjin vaunut ja ajajan.
22. Sinulla minä musersin miehen ja vaimon, sinulla minä musersin vanhan ja nuoren, sinulla minä musersin nuorukaisen ja neitosen.
23. Sinulla minä musersin paimenen ja hänen laumansa, sinulla minä musersin peltomiehen ja hänen juhtaparinsa, sinulla minä musersin käskynhaltijat ja päämiehet.

Baabelin rankaisu

24. Minä maksan Baabelille ja kaikille Kaldean asukkaille kaiken sen pahan, minkä he ovat tehneet Siionille teidän silmienne edessä, sanoo Herra.
25. Minä käyn sinun kimppuusi, sinä hävityksen vuori, joka hävitit koko maata, sanoo Herra. Minä ojennan käteni sinua vastaan ja vieritän sinut alas kalliolta ja teen sinusta poltetun vuoren.
26. Sinusta ei enää oteta kulmakiveä eikä perustuskiveä, vaan sinä jäät ainaiseksi erämaaksi, sanoo Herra.
27. Nostakaa lippu maassa, puhaltakaa pasuunaan kansoissa, vihkikää kansat sitä vastaan, kutsukaa sitä vastaan Araratin, Minnin ja Askenaan valtakunnat, asettakaa päämies sitä vastaan, rynnätköön ratsuväki kuin karvaiset heinäsirkat.
28. Vihkikää kansat sitä vastaan, Meedian kuninkaat, sen käskynhaltijat ja kaikki päämiehet ja koko sen vallan alainen maa.
29. Maa vapisee ja vääntelehtii tuskasta, sillä Herran suunnitelmat täyttyvät Baabelia vastaan: Hän tekee Baabelin maasta asumattoman erämaan.
30. Baabelin sankarit lakkaavat taistelemasta, he istuvat linnoituksissaan, heidän voimansa on kuihtunut, he ovat muuttuneet naisiksi. Sen asunnot on poltettu, sen salvat rikottu.
31. Juoksija juoksee juoksijaa vastaan, lähetti lähettiä vastaan ilmoittamaan Baabelin kuninkaalle, että hänen kaupunkinsa on valloitettu äärestä toiseen,
32. kahlauspaikat on vallattu, linnoitukset tulella poltettu ja sotilaat kauhun vallassa.
33. Sillä näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Tytär Baabel on kuin puimatanner poljettaessa. Vielä vähän aikaa, niin sen elonaika on käsillä.
34. Nebukadnessar, Baabelin kuningas, on minut syönyt, hävittänyt minut, pannut syrjään kuin tyhjän astian. Hän on niellyt minut kuin lohikäärme, täyttänyt vatsansa minun herkuillani ja huuhtonut minut pois.
35. ’Kärsimäni väkivalta ja minun raadeltu lihani tulkoon Baabelin päälle’, sanoo Siionin asukas. ’Minun vereni tulkoon Kaldean asukasten päälle’, sanoo Jerusalem.
36. Sen tähden näin sanoo Herra: Minä ajan sinun asiasi ja rankaisen sinun puolestasi. Minä kuivaan hänen virtansa ja ehdytän hänen lähteensä.
37. Baabel tulee kiviroukkioksi, sakaalien asunnoksi, kauhistukseksi ja ivan vihellykseksi, aivan asujattomaksi.
38. He kiljuvat kaikki kuin nuoret leijonat, murisevat kuin naarasleijonain pennut.
39. Kun he ovat himossaan kiihkeimmillään, minä teen heille juomingit ja juovutan heidät* riehaantumaan, ja he nukkuvat ainaiseen uneen, josta eivät herää, sanoo Herra.
40. Minä vien heidät teurastettaviksi kuin karitsat, kuin pässit ja pukit.
41. Kuinka onkaan valloitettu Seesak, vallattu se, mitä koko maa ylisti! Kuinka onkaan Baabelista tullut kauhistus kansojen keskuudessa!
42. Meri nousi Baabelin yli, sen aaltojen pauhuun se peittyi.
43. Sen kaupungit ovat tulleet autiomaaksi, kuivaksi maaksi, jossa ei kukaan asu, jossa ei ihmislapsi kulje.
44. Minä rankaisen Beelille Baabelissa ja vedän ulos sen kidasta sen, mitä se on niellyt, eivätkä kansat enää virtaa sen luo. Baabelin muurikin on kaatunut.
45. Lähde pois sen keskeltä, minun kansani, ja pelastakoon kukin henkensä Herran vihan hehkusta.
46. Älköön sydämenne säikkykö, älkää pelätkö sitä sanomaa, joka kuuluu maassa, kun tänä vuonna tulee tämä sanoma ja sitten toisena vuonna tuo sanoma, kun maassa riehuu väkivalta ja hallitsija on hallitsijaa vastaan.
47. Sen tähden päivät tulevat, jolloin minä rankaisen Baabelin jumalankuville, jolloin koko sen maa joutuu häpeään ja kaikki kaatuvat surmattuina sen keskellä.
48. Baabelin kohtalosta riemuitsevat silloin taivas ja maa ja kaikki, mitä niissä on, kun pohjoisesta tulevat sen hävittäjät, sanoo Herra.
49. Baabelinkin on kaaduttava, te Israelin surmatut, niin kuin Baabelin tähden kaatui surmattuja kautta kaiken maan.
50. Te miekasta pelastuneet, menkää, älkää pysähtykö, muistakaa Herraa kaukaisella maalla ja pitäkää mielessänne Jerusalem.
51. ’Me häpeämme, sillä me kuulemme pilkkaa. Häpeä peittää meidän kasvomme, sillä muukalaiset ovat käyneet Herran temppelin pyhyyksien kimppuun.’
52. Sen tähden päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä rankaisen sen jumalankuville, ja sen maa on täynnä haavoitettujen voihkinaa.
53. Vaikka Baabel astuisi ylös taivaaseen, vaikka se vahvistaisi linnansa korkeuteen, sittenkin sille tulevat minulta hävittäjät, sanoo Herra.

____________________________________

Tiit 2:1-14

2. LUKU

Oppi ja elämä

1. Puheesi olkoon terveen opin mukaista.
2. Vanhojen miesten tulee olla raittiita, arvokkaita ja maltillisia sekä uskossa, rakkaudessa ja kärsivällisyydessä terveitä.
3. Vanhojen naisten tulee samoin käyttäytyä pyhille sopivalla tavalla, ei panettelijoina, ei paljon viinin orjina, vaan hyvään neuvojina.
4. Heidän tulee ohjata nuoria vaimoja rakastamaan kukin miestään ja lapsiaan,
5. olemaan siveitä, puhtaita, kotinsa hyviä hoitajia, miehilleen alamaisia, ettei Jumalan sana tulisi pilkatuksi.
6. Myös nuorempia miehiä kehota käyttäytymään nuhteettomasti.

Kaitsija esikuvana

7. Ole itse kaikessa hyvien tekojen esikuvana. Opetuksesi olkoon puhdasta ja arvokasta,
8. puheesi tervettä ja moitteetonta, että vastustaja häpeäisi, kun hänellä ei ole meistä mitään pahaa sanottavaa.

Palvelijat ja isännät

9. Kehota palvelijoita olemaan isännilleen kaikessa alamaisia, heille vastustelematta mieliksi.
10. He eivät saa näpistellä, vaan olkoot kaikessa vilpittömän uskollisia, että he Jumalan, Vapahtajamme, opin kaikessa kaunistaisivat.

Armon vaikutuksia

11. Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille,
12. ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot sekä elämään siveästi, vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa,
13. odottaessamme autuaallisen toivon täyttymistä ja suuren Jumalan ja Vapahtajamme Kristuksen Jeesuksen kirkkauden ilmestymistä.
14. Hän antoi itsensä meidän puolestamme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuuskansan, hyvissä töissä innokkaan.

____________________________________

Ps 99:1-9

99. PSALMI

Herra on kuningas

1. Herra on Kuningas, vaviskoot kansat. Hänen valtaistuintaan kannattavat kerubit. Vapise, maa!
2. Suuri on Herra Siionissa, korkea yli kaikkien kansojen.
3. He ylistävät sinun suurta ja peljättävää nimeäsi. Hän on pyhä.
4. Kuninkaan voima on siinä, että hän rakastaa oikeutta. Sinä olet saattanut oikeuden voimaan, toimitat oikeutta ja vanhurskautta Jaakobissa.
5. Ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, kumartukaa hänen jalkojensa astinlaudan eteen. Hän on pyhä.
6. Mooses ja Aaron olivat hänen pappejaan, ja Samuel kuului niihin, jotka avuksi huusivat hänen nimeään. He huusivat Herraa, ja hän vastasi heille.
7. Hän puhui heille pilvenpatsaasta. He noudattivat hänen säädöksiään ja käskyjä, jotka hän oli heille antanut.
8. Herra, meidän Jumalamme, sinä vastasit heille, olit heille anteeksiantava Jumala, vaikkakin rankaisit heidän pahat tekonsa.
9. Ylistäkää Herraa, meidän Jumalaamme, rukoilkaa kumartuneina hänen pyhää vuortaan kohti. Herra, meidän Jumalamme, on pyhä.

____________________________________

Snl 26:17

Riitely ja panettelu

17. Kulkukoiraa korviin tarttuu, joka syrjäisten riidasta suuttuu.

Scroll to Top