Raamattu vuodessa lokakuu 3

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

lokakuu 3
____________________________________

Jr 1:1-2:30

Jeremia

1. LUKU

1. Jeremian, Hilkian pojan, sanat. Tämä oli Anatotissa, Benjaminin maassa, asuvia pappeja.
2. Herran sana tuli hänelle Juudan kuninkaan Joosian, Aamonin pojan, päivinä, tämän 13. hallitusvuotena.
3. Herra puhui hänelle vielä Juudan kuninkaan Joojakimin, Joosian pojan, päivinä ja Juudan kuninkaan Sidkian, Joosian pojan, 11. vuoden loppuun, jolloin Jerusalemin asukkaat 5. kuukautena vietiin pakkosiirtolaisuuteen.

Kutsu profeetaksi

4. Minulle tuli tämä Herran sana:
5. ”Jo ennen kuin minä muovasin sinut äidin kohdussa, minä valitsin sinut, ja ennen kuin sinä äidistä synnyit, minä pyhitin sinut. Minä asetin sinut kansojen profeetaksi.”
6. Mutta minä sanoin: ”Voi Herra, Herra! Enhän minä osaa puhua, sillä olen nuori.”
7. Niin Herra sanoi minulle: ”Älä sano: ’Minä olen nuori’, vaan mene, minne vain sinut lähetän, ja puhu kaikki, mitä minä käsken sinun puhua.
8. Älä pelkää heitä, sillä minä olen sinun kanssasi ja suojelen sinua, sanoo Herra.”
9. Sitten Herra ojensi kätensä, kosketti suutani ja sanoi minulle: ”Minä panen sanani sinun suuhusi
10. ja asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle repimään maasta ja hajottamaan, hävittämään ja kukistamaan, rakentamaan ja istuttamaan.”

Mantelipuu ja kiehuva pata

11. Herra kysyi minulta: ”Mitä näet, Jeremia?” Minä vastasin: ”Näen mantelipuun* oksan.”
12. Herra sanoi minulle: ”Olet nähnyt oikein. Minä valvon*, että sanani toteutuu.”
13. Toisen kerran Herra kysyi minulta: ”Mitä näet?” Minä vastasin: ”Näen kiehuvan padan. Se näkyy pohjoisen puolelta.”
14. Herra sanoi minulle: ”Pohjoisesta on onnettomuus purkautuva kaikkien maan asukasten päälle.
15. Minä kutsun kaikki pohjoisten valtakuntien kansat, sanoo Herra. Ne tulevat ja asettavat kukin valtaistuimensa Jerusalemin porttien eteen, kaikkien sen muurien ympärille, samoin kaikkien muiden Juudan kaupunkien ympärille.
16. Minä julistan Juudan asukkaille tuomioni kaikesta heidän pahuudestaan: he ovat hylänneet minut, uhranneet muille jumalille ja kumartaneet omatekoisia jumalankuviaan.
17. Mutta sinä, vyötä kupeesi, nouse ja puhu heille kaikki, mitä minä käsken sinun puhua. Älä kauhistu heitä, etten minä saattaisi sinua pelon valtaan heidän edessään.
18. Minä teen sinusta tänä päivänä linnoitetun kaupungin, rautapatsaan ja vaskimuurin koko maata vastaan, Juudan kuninkaita, ruhtinaita, pappeja ja maan kansaa vastaan.
19. He kyllä sotivat sinua vastaan, mutta eivät voita sinua, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua.”

2. LUKU

Juudan uskottomuus

1. Minulle tuli tämä Herran sana:
2. ”Mene ja julista Jerusalemin kuullen: Näin sanoo Herra: Minä muistan sinun nuoruutesi antaumuksen, morsiusaikasi rakkauden, kuinka sinä seurasit minua erämaassa, jossa ei suoriteta kylvötyötä.
3. Israel oli Herralle pyhitetty, hänen satonsa esikoinen. Kaikki, jotka sitä söivät, joutuivat syyllisiksi ja tuomituiksi. Onnettomuus kohtasi heitä, sanoo Herra.
4. Kuulkaa Herran sana, te Jaakobin heimo ja kaikki Israelin kansan sukukunnat.
5. Näin sanoo Herra: Mitä vääryyttä teidän isänne löysivät minusta, kun he kääntyivät minusta pois ja lähtivät seuraamaan turhia jumalia. Turhanpäiväisiksi he tulivatkin.
6. He eivät kysyneet: ’Missä on Herra, joka toi meidät pois Egyptin maasta, joka johdatti meidät läpi autiomaan, arojen ja rotkojen maan, kuivan ja synkeän maan, jossa ei kukaan kulje eikä ketään asu?’
7. Minä toin teidät puutarhojen maahan syömään sen hedelmiä ja antimia. Mutta sinne tultuanne te saastutitte minun maani ja teitte perintöosani kauhistukseksi.
8. Papit eivät kysyneet: ’Missä on Herra?’ Lainkäyttäjät eivät minua tunteneet, ja paimenet luopuivat minusta. Profeetat ennustivat Baalin nimissä ja seurasivat epäjumalia, jotka eivät voi auttaa.
9. Minä käyn siksi oikeutta teidän kanssanne, sanoo Herra, ja teidän lastenne lapset minä vaadin tilille.
10. Menkää kittiläisten saarille katsomaan ja lähettäkää [miehiä] Keedariin* panemaan tarkoin merkille ja katsomaan, onko sellaista tapahtunut!
11. Onko mikään kansa vaihtanut jumalia, vaikka ne eivät olekaan jumalia? Mutta minun kansani on vaihtanut kunniansa siihen, mistä ei ole apua.
12. Hämmästykää tästä, te taivaat, kauhistukaa, tyrmistykää, sanoo Herra.
13. Minun kansani on tehnyt kaksinkertaisen synnin: minut, elävän veden lähteen, he ovat hylänneet ja hakanneet itselleen vesisäiliöitä, särkyviä säiliöitä, jotka eivät pidä vettä.

Rangaistus uskottomuudesta

14. Onko Israel ostettu orja vai kotona syntynyt? Miksi se on joutunut saaliiksi?
15. Sitä vastaan kiljuivat nuoret leijonat, antoivat äänensä kuulua. Ne tekivät maasi autioksi, sen kaupungit hävitettiin asujattomiksi.
16. Myös noofilaiset ja tahpanheelaiset* pitivät sinun päälakeasi laitumenaan.
17. Eikö tämä tule sinulle siitä, että hylkäät Herran, Jumalasi, kun hän tahtoo kuljettaa sinua [oikealla] tiellä?
18. Mitä menemistä sinulla nyt on Egyptiin juomaan Siihorin* vettä? Ja mitä syytä sinulla on mennä Assuriin juomaan Eufratvirran vettä?
19. Oma pahuutesi tuottaa sinulle kurituksen, ja luopumuksesi saattaa sinut rangaistukseen. Niin tiedä ja näe, kuinka onnetonta ja katkeraa on se, että hylkäät Herran, sinun Jumalasi, etkä minua pelkää, sanoo Herra, Herra Sebaot.

Juuda palvelee epäjumalia

20. Jo muinaisajoista sinä olet särkenyt ikeesi, katkaissut siteesi ja sanonut: ’En halua palvella sinua’. Kaikilla korkeilla kukkuloilla ja kaikkien vihreiden puiden alla sinä olet tarjoutunut portoksi.
21. Minä olin istuttanut sinut jaloksi viiniköynnökseksi, puhtaimmasta siemenestä: Kuinka olet muuttunut minulle villiköynnökseksi?
22. Vaikka sinä pesisit itsesi saippualla ja käyttäisit paljon lipeää, saastaiseksi jää sittenkin syntisi minun edessäni, sanoo Herra, Herra.
23. Kuinka saatat väittää: ’En minä ole saastuttanut itseäni, en ole seurannut baaleja’! Ajattele menoasi laaksossa, huomaa, mitä olet tehnyt, sinä nopea, nuori naaraskameli, joka juokset sinne ja tänne.
24. Sinä villiaasi, erämaahan tottunut, joka himossasi ahmit ilmaa! Kuka hillitsee sen kiiman? Sitä etsivän ei tarvitse väsyttää itseään. Sen löytää, kun sen kuukausi tulee.
25. Varo, ettet juokse jalkojasi verille ja kurkkuasi janoiseksi! Mutta sinä sanot: ’Anna minun olla! Minä rakastan vieraita jumalia ja niitä minä seuraan.’
26. Kuten teosta tavattu varas on häpeissään, niin Israelin heimo joutuu häpeään, se ja sen kuninkaat, ruhtinaat, papit ja profeetat,
27. jotka sanovat puulle: ’Sinä olet isäni’ ja kivelle: ’Sinä olet minut synnyttänyt.’ He ovat kääntäneet minulle selkänsä eivätkä kasvojaan. Mutta onnettomuutensa aikana he sanovat: ’Tule ja pelasta meidät.’
28. Missä ovat jumalasi, jotka olet tehnyt itsellesi? Nouskoot ne, jos voivat pelastaa sinut onnettomuutesi aikana! Onhan sinulla, Juuda, yhtä monta jumalaa kuin sinulla on kaupunkeja.
29. Miksi te riitelette minua vastaan? Olettehan te kaikki luopuneet minusta, sanoo Herra.
30. Turhaan minä olen lyönyt teidän lapsianne. He eivät ole ottaneet kuritusta opikseen. Teidän miekkanne on syönyt teidän profeettojanne kuin hävittävä leijona.

____________________________________

Fl 4:2-23

2. Euodiaa ja Syntykeä kehotan yksimielisyyteen Herrassa.
3. Myös sinua, oikea Synsygukseni*, pyydän olemaan näille naisille* avuksi, sillä he ovat taistelleet minun kanssani evankeliumin hyväksi yhdessä Klemensin ja muiden työtoverieni kanssa, joiden nimet ovat elämän kirjassa.
4. Iloitkaa aina Herrassa. Vieläkin minä sanon: Iloitkaa!
5. Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä.

Murheet ja Jumalan rauha

6. Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalan tietoon.
7. Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.

Kilvoitus kaikkeen hyvään

8. Vielä, veljet: kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin hyvä ominaisuus* ja jos jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa.
9. Tehkää sitä, mitä olette minulta oppineet, saaneet, kuulleet ja minussa nähneet, niin rauhan Jumala on oleva kanssanne.

Kiitos avustuslahjasta

10. Minä ihastuin suuresti Herrassa, että jo vihdoinkin olitte elpyneet pitämään minusta huolta. Siihen teillä aiemminkin oli ollut halua, vaikkakaan ei tilaisuutta.
11. Ei niin, että puutteen vuoksi tämän sanon. Olen näet oppinut tyytymään siihen, mitä minulla on.
12. Osaan elää niukkuudessa, osaan myös elää runsaudessa. Kaikkeen ja kaikenlaisiin oloihin olen tottunut, sekä olemaan ravittuna että nälkäisenä, elämään sekä runsaudessa että puutteessa.
13. Minä voin kaiken Hänessä, joka minua vahvistaa.
14. Te teitte silti hyvin, kun otitte osaa ahdinkooni.
15. Te filippiläiset tiedätte, että lähtiessäni evankeliumin alkuaikoina Makedoniasta teidän seurakuntanne oli ainoa, joka kävi kanssani tiliyhteyteen annetusta ja saadusta.
16. Tessalonikaankin te lähetitte minulle kerran, jopa kahdesti, mitä tarvitsin.
17. Ei niin, että tahtoisin lahjaa, vaan haluan teidän hyväksenne karttuvaa hedelmää.
18. Olen nyt saanut kaikkea, jopa runsaasti. Saatuani Epafroditukselta teidän lähetyksenne minulla on yllin kyllin. Se on ”suloinen tuoksu”, Jumalalle mieluinen uhri.
19. Jumalani on rikkautensa mukaisesti täyttävä kaikki teidän tarpeenne kirkkaudessa, Kristuksessa Jeesuksessa.
20. Jumalallemme ja Isällemme kunnia aina ja ikuisesti! Aamen.

Lopputervehdyksiä ja siunaus

21. Tervehtikää kaikkia pyhiä Kristuksessa Jeesuksessa. Tervehdyksen lähettävät teille kaikki pyhät, varsinkin keisarin hovin henkilökuntaan kuuluvat.
23. Herran Jeesuksen Kristuksen armo olkoon henkenne kanssa.

____________________________________

Ps 75:1-11

75. PSALMI

Jumalan tuomiot

1. Veisuunjohtajalle. Veisataan kuin ”Älä turmele.” Aasafin psalmi.
2. Me kiitämme sinua, Jumala, sinua me kiitämme. Lähellä on sinun nimesi, sinun ihmeistäsi kerrotaan.
3. ”Vaikka valitsenkin ajan, minä tuomitsen oikein.
4. Vaikka maa kaikkine asukkaineen menehtyy pelkoon, minä pidän pystyssä sen patsaat. Sela.
5. Pöyhkeilijöille minä sanon: älkää pöyhkeilkö, ja jumalattomille: älkää sarvea* korottako.
6. Älkää nostako sarveanne korkealle, älkää puhuko niskoitellen, julkeasti.”
7. Ei tule apua idästä, ei lännestä, ei vuorisesta erämaasta.
8. Onhan Jumala tuomari: toisen hän alentaa, toisen ylentää.
9. Herran kädessä on malja, joka on täynnä vaahtoavaa höystettyä viiniä, ja siitä hän kaataa. Kaikki maan jumalattomat joutuvat sitä juomaan, särpimään pohjasakkaa myöten.
10. Mutta minä julistan ja veisaan alati kiitosta Jaakobin Jumalalle.
11. ”Kaikki jumalattomien sarvet* minä murran. Korkealle kohoavat vanhurskaan sarvet.”

____________________________________

Snl 24:17-20

17. Älä iloitse vihamiehesi langetessa, älköön sydämesi riemuitko hänen suistuessaan kumoon,
18. ettei Herra, kun sen näkee, pitäisi sitä pahana ja kääntäisi vihaansa hänestä pois.
19. Älä vihastu pahantekijöille, älä kadehdi jumalattomia.
20. Pahalla ei näet ole tulevaisuutta. Väärintekijäin lamppu sammuu.

Scroll to Top