Raamattu vuodessa marraskuu 10

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

marraskuu 10
____________________________________

Hes 21:1-22:31

21. LUKU

Metsäpalo Negevissä

1. Minulle tuli tämä Herran sana:
2. ”Ihmislapsi, käännä kasvosi kohti etelää, julista sanasi etelää vastaan ja ennusta Negevissä olevan maa-alueen metsikköä vastaan.
3. Sano Negevin metsikölle: Kuule Herran sana! Näin sanoo Herra, Herra: Minä sytytän sinut tuleen, ja se kuluttaa kaikki sinun tuoreet puusi ja kuivat puusi. Leimuava liekki ei sammu. Siitä kärventyvät kaikki kasvot, etelästä pohjoiseen asti.
4. Kaikki ihmiset näkevät, että minä, Herra, olen sen sytyttänyt: Se ei sammu.”
5. Niin minä sanoin: ”Voi Herra, Herra! He sanovat sinusta: ’Tämähän puhuu pelkkiä vertauksia’.”

Herran miekka on valmiina

6. Minulle tuli tämä Herran sana:
7. ”Ihmislapsi, käännä kasvosi Jerusalemia kohti ja julista sanasi pyhäköitä vastaan, ennusta Israelin maata vastaan ja sano Israelin maalle:
8. Näin sanoo Herra: Minä käyn sinun kimppuusi, vedän miekkani tupestaan ja hävitän sinusta sekä vanhurskaan että jumalattoman.
9. Koska minä tahdon hävittää sinusta vanhurskaan ja jumalattoman, siksi minun miekkani lähtee tupestaan kaiken ihmissuvun kimppuun, etelästä pohjoiseen asti.
10. Kaikki ihmiset* tulevat tietämään, että minä, Herra, olen vetänyt miekkani tupestaan, eikä se siihen enää palaa.
11. Mutta sinä, ihmislapsi, huokaile! Lanteet hervonneina, katkerassa tuskassa huokaile heidän silmiensä edessä.
12. Kun he kysyvät sinulta: ’Miksi sinä noin huokailet?’ niin sano: Sanoman tähden, sillä se saapuu, ja kaikki sydämet raukeavat, kaikki kädet herpoavat, kaikkien henki tyrmistyy, kaikki polvet käyvät veltoiksi kuin vesi. Huomatkaa: Se tulee, se tapahtuu, sanoo Herra, Herra.”
13. Minulle tuli tämä Herran sana:
14. ”Ihmislapsi, profetoi ja sano: Näin sanoo Herra. Sano: Miekka, miekka on teroitettu ja myös kirkkaaksi hiottu.
15. Surmaa! Surmaamaan se on teroitettu, salamoivaksi se on hiottu. Vai iloitsimmeko? Vitsa, joka lyö minun poikaani, pitää halpana kaiken, mikä on puuta.
16. Hän on antanut hioa sen käteen otettavaksi: miekka on teroitettu, on hiottu annettavaksi surmaajan käteen.
17. Huuda ja valita, ihmislapsi, sillä tämä tapahtuu minun kansaani vastaan, kaikkia Israelin ruhtinaita vastaan: heidät on annettu alttiiksi miekalle, heidät ja minun kansani. Lyö siksi lanteeseesi.
18. Vitsaa on jo koeteltu. Mutta entäpä, jos vitsa pitääkin halpana tätä kaikkea? Se ei tapahdu, sanoo Herra, Herra.
19. Mutta sinä, ihmislapsi, profetoi ja lyö käsiäsi yhteen: tulkoon miekasta kaksi miekkaa, tulkoon kolme: Se on tapettavien surmamiekka, miekka, joka surmaa suuretkin. Se kiertää heitä yltympäri,
20. että sydän menehtyisi pelkoon, ja että kompastuksia olisi paljon. Kaikille heidän porteilleen minä olen asettanut miekan välkkymään. Voi, se on tehty salamaksi, hiottu surmaamiseen!
21. Lyö terävästi oikealle, suuntaa vasemmalle, mihin vain teräsi kohdistetaan.
22. Minäkin lyön käsiäni yhteen ja tyydytän kiivauteni. Minä, Herra, olen puhunut.”
23. Minulle tuli tämä Herran sana:
24. ”Sinä, ihmislapsi, laita kaksi tietä Baabelin kuninkaan miekan tulla. Samasta maasta lähtekööt molemmat. Veistä tienviitta: veistä se kaupunkiin vievän tien suuhun.
25. Laita miekalle tie ammonilaisten Rabbaan ja Juudaan, varustettuun Jerusalemiin.

Baabelin kuningas taikomassa

26. Baabelin kuningas seisahtuu tien haaraan, kummankin tien alkuun, taikomaan ennusmerkkejään: hän pudistaa nuolia, kysyy kotijumalilta, tarkkaa maksaa.
27. Hänen oikeaan käteensä tulee Jerusalemin arpa: sinne on asetettava muurinmurtajia, siellä on avattava suu ärjyntään, kohotettava sotahuuto, pantava muurinmurtajia porteille, luotava valtausluiska, rakennettava piiritysvalli.
28. Jerusalemin asukkaiden silmissä tämä on kuitenkin pettävää taikomista: he luottavat vannottuun valaan. Mutta hän paljastaa heidän syntinsä, että he joutuisivat kiinni.
29. Sen tähden, näin sanoo Herra, Herra: Koska te olette saattaneet muistoon syntivelkanne, kun rikkomuksenne ovat tulleet julki, niin että teidän syntinne on näkyvissä kaikissa teidän teoissanne, niin teidät otetaan käsin kiinni. Onhan teidät saatettu muistoon.
30. Sinä saastutettu, jumalaton, sinä Israelin ruhtinas, jonka päivä on tullut silloin, kun syntivelka on loppumäärässään!
31. Näin sanoo Herra, Herra: Ota pois käärelakki, nosta pois kruunu.
32. Se ei jää ennalleen: alhainen korotetaan, korkea alennetaan. Raunioiksi, raunioiksi, raunioiksi minä panen tämän. Tästä ei ole jäävä mitään, kunnes tulee se, jolle tuomiovalta kuuluu, ja minä annan sen Hänelle.
33. Sinä, ihmislapsi, profetoi ja sano: Näin sanoo Herra, Herra ammonilaisia ja heidän herjauksiaan vastaan: Sano näin: Miekka, miekka on paljastettu, surmaamiseen hiottu, saamaan kyllänsä, salamoimaan.
34. Vaikka sinulle nähdään petollisia näkyjä, ennustellaan valheita, että sinut muka pannaan tallaamaan saastaisten, jumalattomain niskaa, joiden päivä on tullut, kun syntivelka on loppumäärässään.
35. Pane se tuppeensa takaisin. Paikassa, jossa elämäsi on pantu alkuun, synnyinmaassasi, minä tahdon sinut tuomita.
36. Minä vuodatan sinun päällesi kiivastukseni, puhallan sinuun pyhän vihani tulen ja annan sinut raakojen miesten käsiin, turmiontekijäin.
37. Tulen poltettavaksi sinut annetaan, sinun veresi on oleva keskellä maata, ei sinua enää muisteta. Minä, Herra, olen puhunut.”

22. LUKU

Jerusalemin synnit

1. Minulle tuli tämä Herran sana:
2. ”Sinä, ihmislapsi, etkö tuomitse, etkö tuomitse verivelkojen kaupunkia? Paljasta sille kaikki sen iljettävät teot
3. ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Voi kaupunkia, joka on vuodattanut keskuudessaan verta, että sen aika tulisi, ja tehnyt itselleen epäjumalia, että se siitä saastuisi!
4. Verestäsi, jonka olet vuodattanut, sinä olet tullut vikapääksi, ja epäjumalistasi, jotka olet tehnyt, sinä olet saastunut. Sinä olet jouduttanut päiviäsi ja olet päässyt vuosiesi määrään. Sen tähden minä annan sinut pakanoiden häväistäväksi ja kaikkien maitten pilkaksi.
5. Läheiset ja kaukaiset pilkkaavat sinua, jonka nimi on saastutettu, ja jossa on paljon hämminkiä.
6. Sinussa olevat Israelin ruhtinaat luottavat kukin oman kätensä voimaan vuodattaakseen verta.
7. Isää ja äitiä sinussa halveksitaan, muukalaiselle sinun keskelläsi tehdään väkivaltaa, orpoa ja leskeä sinussa sorretaan.
8. Mikä on minulle pyhitettyä, sitä sinä halveksit, minun sapattini sinä häpäiset.
9. Sinussa on niitä, jotka panettelevat vuodattaakseen verta. Uhrivuorilla sinussa syödään. Ilkitöitä sinun keskelläsi tehdään.
10. Isän häpy sinussa paljastetaan. Naiselle, joka on saastainen kuukautistilansa tähden, sinussa tehdään väkivaltaa.
11. Toinen harjoittaa kauhistusta toisen vaimon kanssa, mies saastuttaa sukurutsauksessa miniänsä, mies tekee sinussa väkivaltaa sisarelleen, isänsä tyttärelle.
12. Sinussa otetaan lahjuksia veren vuodattamiseksi, sinä otat korkoa saadaksesi voittoa, kiskot väkivaltaisesti lähimmäiseltäsi, mutta minut sinä unohdat, sanoo Herra, Herra.
13. Minä lyön käsiäni yhteen sinun hankkimasi väärän voiton vuoksi ja sinun verivelkojesi tähden, joita on keskuudessasi.
14. Kestääköhän rohkeutesi, pysyvätköhän kätesi lujina niinä päivinä, joina minä sinulle teen minkä teen? Minä, Herra, olen puhunut, ja minä teen sen.
15. Minä hajotan sinut kansojen keskuuteen, sirotan sinut muihin maihin ja poistan sinusta saastaisuutesi.
16. Sinä tulit saastaiseksi oman itsesi tähden kansojen silmissä, mutta sinä tulet tietämään, että minä olen Herra.”
17. Minulle tuli tämä Herran sana:
18. ”Ihmislapsi, Israelin kansa on tullut kuonaksi. He kaikki ovat vaskea, tinaa, rautaa ja lyijyä ahjossa. He ovat tulleet hopean kuonaksi.
19. Herra, Herra sanoo sen johdosta: Koska te kaikki olette tulleet kuonaksi, minä kokoan teidät Jerusalemin keskelle.
20. Niin kuin hopea, vaski, rauta, lyijy ja tina kootaan ahjon keskelle, että niihin lietsottaisiin tulta ja ne sulatettaisiin, niin minä pyhässä vihassani ja kiivaudessani kokoan teidät, asetan ahjoon ja sulatan.
21. Minä kerään teidät ja lietson teihin vihani tulta, ja te sulatte keskellä Jerusalemia.
22. Kuten hopea sulatetaan keskellä ahjoa, niin sulatetaan teidät sen keskellä. Te tulette tietämään, että minä, Herra, olen saattanut vihani kohtaamaan teitä.”
23. Minulle tuli tämä Herran sana:
24. ”Ihmislapsi, sano Israelille: Sinä olet maa, jota ei ole puhdistettu, joka ei ole saanut sadetta vihan päivänä.

Väärät profeetat, papit ja johtajat

25. Profeettojen salaliitto Israelissa on kuin ärjyvä, saalista raateleva leijona: he syövät sieluja, ottavat aarteet ja kalleudet ja lisäävät leskien lukua sen keskuudessa.
26. Sen papit tekevät väkivaltaa minun lailleni ja häpäisevät minulle pyhitettyä. He eivät tee erotusta pyhän ja epäpyhän välillä, eivät tee tiettäväksi, mikä on saastaista, mikä puhdasta. He sulkevat silmänsä minun sapateiltani, niin että minä tulen häväistyksi heidän keskuudessaan.
27. Sen päämiehet ovat siellä kuin saalista raatelevia susia: he vuodattavat verta ja hävittävät ihmisiä kiskoakseen väärää voittoa.
28. Sen profeetat valkaisevat heille kaiken kalkilla näkemällä petollisia näkyjä ja ennustelemalla heille valheita sanoen: ’Näin sanoo Herra, Herra’, vaikka Herra ei ole puhunut.
29. Maan kansa harjoittaa väkivaltaa, riistää ja rosvoaa: Kurjaa ja köyhää he sortavat, muukalaiselle he tekevät väkivaltaa oikeudesta välittämättä.
30. Minä etsin heidän joukostaan miestä, joka korjaisi muurin ja seisoisi muurinaukossa minun edessäni maan puolesta, etten sitä hävittäisi, mutta en löytänyt.
31. Sen tähden minä vuodatan heidän päälleen kiivauteni, tuhoan heidät pyhän vihani tulella ja annan heidän vaelluksensa tulla heidän päänsä päälle, sanoo Herra, Herra.”

____________________________________

Hb 10:1-17

10. LUKU

Varjo ja todellisuus

1. Laissa on vain tulevan hyvän varjo*, ei varsinainen todellisuus. Se ei siksi koskaan voi samoilla alinomaa vuodesta vuoteen toimitettavilla uhreilla tehdä niiden tuojia täydellisiksi.
2. Niitähän olisi lakattu uhraamasta, jos jumalanpalvelustaan toimittavilla kerran puhdistettuina ei enää olisi ollut mitään syntejä omallatunnollaan.
3. Uhrit päinvastoin joka vuosi muistuttavat synneistä*.
4. Onhan mahdotonta, että härkien ja pukkien veri voisi poistaa synnit.
5. Siksi Kristus sanoo maailmaan tullessaan: ”Uhria ja antia sinä et tahtonut, mutta ruumiin sinä minulle valmistit.
6. Polttouhreihin ja syntiuhreihin sinä et mielistynyt.
7. Silloin minä sanoin: ’Kirjakääröön on minusta kirjoitettu: Minä tulen tekemään sinun tahtosi, Jumala’.”
8. Hän sanoo ensin: ”Uhreja, anteja, polttouhreja ja syntiuhreja sinä et tahtonut etkä niihin mielistynyt,” vaikka niitä lain mukaan uhrataankin.
9. Sitten hän sanoo: ”Minä tulen tekemään sinun tahtosi.” Hän poistaa ensimmäisen asettaakseen tilalle toisen.
10. Tämän tahdon perusteella meidät on pyhitetty Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla kerta kaikkiaan.
11. Jokainen pappi seisoo päivä päivältä toimittamassa palvelustaan ja toistuvasti uhraamassa samoja uhreja, jotka eivät koskaan voi poistaa syntejä.
12. Kristus sitä vastoin on uhrannut yhden ainoan uhrin syntien tähden ja ainiaaksi istuutunut Jumalan oikealle puolelle.
13. Hän odottaa nyt vain, kunnes hänen vihollisensa pannaan hänen jalkojensa astinlaudaksi.
14. Hän on näet yhdellä ainoalla uhrilla ainiaaksi tehnyt täydellisiksi* ne, jotka pyhitetään*.

Uusi liitto

15. Todistaahan sen meille myös Pyhä Henki. Sanottuaan:
16. ”Tämä on se liitto, minkä minä näiden päivien jälkeen teen heidän kanssaan”, sanoo Herra: ”Minä panen lakini heidän sydämiinsä ja kirjoitan ne heidän mieleensä.”
17. Ja: ”Heidän syntejään ja laittomuuksiaan en enää muista.”

____________________________________

Ps 108:1-14

108. PSALMI

Kiitos ja rukous

1. Daavidin psalmi.
2. Jumala, sydämeni on valmis, minä tahdon veisata ja soittaa. Sieluni on siihen valmis.
3. Herää, harppu ja kitara. Minä tahdon herättää aamuruskon.
4. Herra, minä ylistän sinua kansojen keskuudessa ja veisaan kiitostasi kansakuntien parissa.
5. Sinun armosi on suuri. Se ulottuu taivasten yli ja sinun totuutesi pilviin asti.
6. Korota itsesi yli taivasten, Jumala, ja levitköön sinun kunniasi yli kaiken maan.
7. Auta oikealla kädelläsi ja vastaa minulle, että sinun rakkaasi tulisivat pelastetuiksi.
8. Jumala on puhunut pyhäkössään. Iloiten minä annan teille Sikemin ja mittaan Sukkotin laakson.
9. Minun on Gilead, ja minun on Manasse. Efraim on pääni suojus, Juuda valtikkani.
10. Mooab on pesuastiani, Edomiin minä viskaan kenkäni ja nostan voittohuudon Filisteasta*.
11. Kuka vie minut varustettuun kaupunkiin? Kuka saattaa minut Edomiin?
12. Jumala, sinähän hylkäsit meidät! Et lähtenyt, Jumala, meidän sotajoukkojemme kanssa!
13. Anna meille apu ahdistajaa vastaan! Turha on näet ihmisten apu.
14. Jumalan voimalla me teemme väkeviä tekoja. Hän tallaa maahan vihollisemme.

____________________________________

Snl 27:12

12. Vaaran uhatessa viisas kätkeytyy, mutta yksinkertaiset käyvät kohti ja saavat vahingon.

Scroll to Top