Raamattu vuodessa syyskuu 21

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

syyskuu 21
____________________________________

Js 36:1-37:38

Kuningas Hiskian ajan tapahtumia 36 – 39

36. LUKU

Sanheribin sotaretki Juudaan

1. Kuningas Hiskian hallituksen 14. vuotena [702 eKr.] hyökkäsi Sanherib, Assurin kuningas, kaikkien Juudan varustettujen kaupunkien kimppuun ja valloitti ne.
2. Laakiista hän lähetti Rabsaken* suuren sotajoukon kanssa kuningas Hiskiaa vastaan Jerusalemiin. Hän pysähtyi Ylälammikon vesijohdolle, joka on Vanuttajankedon tien varrella.
3. Eljakim, Hilkian poika, joka oli palatsin päällikkönä, kirjuri Sebna ja kansleri Jooah, Aasafin poika, menivät hänen luokseen.
4. Rabsake sanoi heille: ”Sanokaa Hiskialle: Näin sanoo suurkuningas, Assurin kuningas: ’Mitä on tuo luottamus, mikä sinulla on?
5. Minä sanon: Pelkkää huulten puhetta on moinen neuvo ja voima sodankäyntiin. Keneen sinä oikein luotat, kun kapinoit minua vastaan?
6. Sinä luotat Egyptiin, tuohon särkyneeseen ruokosauvaan, joka tunkeutuu siihen nojaavan käteen ja lävistää sen. Sellainen on farao, Egyptin kuningas, kaikille, jotka häneen luottavat.
7. Vai sanotko minulle: Me luotamme Herraan, meidän Jumalaamme? Mutta eikö Hiskia poistanut hänen uhrikukkulansa ja alttarinsa sanoen Juudalle ja Jerusalemille: ’Tämän alttarin edessä on teidän kumartaen rukoiltava?’
8. Lyö nyt vetoa minun herrani, Assurin kuninkaan, kanssa: Minä annan sinulle 2000 hevosta, jos voit hankkia niille ratsastajat.
9. Kuinka sitten voisit torjua ainoankaan käskynhaltijan, edes yhden herrani vähimmän palvelijan hyökkäyksen? Sinä vain luotat Egyptiin, sen vaunuihin ja ratsumiehiin.
10 Olenko minä Herran sallimatta hyökännyt tähän maahan hävittämään sitä? Herra itse on sanonut minulle: ’Hyökkää tähän maahan ja hävitä se’.”
11 Eljakim, Sebna ja Jooah sanoivat Rabsakelle: ”Puhu palvelijoillesi arameankieltä, sillä me ymmärrämme sitä. Älä puhu meille juudankieltä muurilla olevan kansan kuullen.”
12 Rabsake vastasi: ”Onko herrani lähettänyt minut puhumaan näitä sanoja sinun herrallesi ja sinulle? Eikö juuri niille miehille, jotka istuvat muurilla ja joutuvat teidän kanssanne syömään omaa likaansa ja juomaan omaa vettään?”
13 Sitten Rabsake astui esiin, huusi kovalla äänellä juudankielellä ja sanoi: ”Kuulkaa suurkuninkaan, Assurin kuninkaan, sanoja.
14 Näin sanoo kuningas: ’Älkää antako Hiskian pettää itseänne, sillä hän ei voi teitä pelastaa.
15 Älköön Hiskia saako teitä luottamaan Herraan, kun hän sanoo: Herra on varmasti pelastava meidät. Tätä kaupunkia ei anneta Assurin kuninkaan käsiin.
16 Älkää kuunnelko Hiskiaa. Assurin kuningas sanoo: ’Tehkää sovinto kanssani ja antautukaa minulle, niin saatte syödä kukin viiniköynnöksestänne ja viikunapuustanne ja juoda kukin kaivostanne,
17 kunnes minä tulen ja vien teidät maahan, joka on teidän maanne kaltainen, vilja- ja viinimaahan, leivän ja viinitarhojen maahan.
18 Älkää antako Hiskian johtaa itseänne harhaan sanomalla: Herra pelastaa meidät. Onko muidenkaan kansojen jumalista kukaan pelastanut maataan Assurin kuninkaan käsistä?
19 Missä ovat Hamatin ja Arpadin jumalat? Missä ovat Sefarvaimin jumalat? Ovatko ne pelastaneet Samarian minun käsistäni?
20 Kuka näiden maiden kaikista jumalista on pelastanut maansa minun käsistäni? Kuinka sitten Herra pelastaisi Jerusalemin minun käsistäni?'”
21 He olivat vaiti eivätkä vastanneet hänelle mitään, sillä kuningas oli käskenyt ja sanonut: ”Älkää vastatko hänelle.”
22 Palatsin päällikkö Eljakim, Hilkian poika, kirjuri Sebna ja kansleri Jooah, Aasafin poika, tulivat Hiskian luo vaatteet reväistyinä ja kertoivat hänelle, mitä Rabsake oli sanonut.

37. LUKU

Jesajan profetia

1. Kun kuningas Hiskia kuuli näistä asioista, hän repäisi vaatteensa, pukeutui säkkiin ja meni Herran temppeliin.
2. Hän lähetti hovin päällikön Eljakimin, kirjuri Sebnan ja pappien vanhimmat säkkeihin puettuina profeetta Jesajan, Aamoksen pojan, luo.
3. He sanoivat tälle: ”Näin sanoo Hiskia: ’Hädän, kurituksen ja häväistyksen päivä on tämä päivä, sillä lapset ovat tulleet kohdun suulle saakka, mutta ei ole voimaa synnyttää.
4. Ehkä Herra, sinun Jumalasi, kuulee Rabsaken sanat, joilla hänen herransa, Assurin kuningas, on lähettänyt hänet herjaamaan elävää Jumalaa, ja rankaisee häntä näistä sanoista, jotka Herra, sinun Jumalasi, on kuullut. Kohota nyt rukous vielä jäljellä olevien puolesta’.”
5. Kun kuningas Hiskian palvelijat tulivat Jesajan luo,
6. tämä sanoi heille: ”Sanokaa herrallenne: ’Näin sanoo Herra: Älä pelkää niitä sanoja, jotka olet kuullut ja joilla Assurin kuninkaan poikaset ovat häväisseet minua.
7. Minä lähetän häneen sellaisen hengen, että kuultuaan sanoman hän palaa omaan maahansa. Minä saatan hänet kaatumaan miekkaan omassa maassaan’.”
8. Rabsake palasi takaisin ja tapasi Assurin kuninkaan sotimassa Libnaa vastaan. Hän oli näet kuullut, että tämä oli lähtenyt pois Laakiin luota.

Sanherib ja Tirhaka

9. Sanherib kuuli sanottavan Tirhakasta, Kuusin kuninkaasta*: ”Hän on lähtenyt liikkeelle sotiakseen sinua vastaan.” Sen kuultuaan Sanherib lähetti viestinviejiä Hiskian luo sanomaan:
10 ”Sanokaa Hiskialle, Juudan kuninkaalle: ’Älä anna Jumalasi, johon luotat, pettää itseäsi, kun sanot: Jerusalem ei joudu Assurin kuninkaan käsiin.
11 Olethan kuullut, mitä Assurin kuninkaat ovat tehneet kaikille maille, kuinka he ovat vihkineet ne tuhon omiksi. Sinäkö pelastuisit!
12 Ovatko kansojen jumalat pelastaneet isäni tuhoamia: Goosania, Harrania, Resefiä ja Telassarin edeniläisiä?
13 Missä on Hamatin kuningas ja Arpadin kuningas, Sefarvaimin kaupungin, Heenan ja Ivvan kuningas?'”

Hiskian rukous

14 Otettuaan kirjeen viestintuojilta ja luettuaan sen Hiskia meni temppeliin ja levitti sen Herran eteen.
15 Hiskia rukoili Herraa:
16 ”Herra Sebaot, Israelin Jumala, jonka valtaistuinta kerubit kannattavat, ja joka yksin olet maan kaikkien valtakuntien Jumala. Sinä olet tehnyt taivaan ja maan.
17 Herra, kallista korvasi ja kuule. Herra, avaa silmäsi ja katso. Kuule kaikki Sanheribin sanat, jotka hän lähetti herjatakseen elävää Jumalaa.
18 On totta, Herra, että Assurin kuninkaat ovat hävittäneet kaikki maat ja niiden alueet.
19 He ovat heittäneet niiden jumalat tuleen. Eiväthän ne olleetkaan jumalia, vaan ihmiskätten tekoa, puuta ja kiveä, ja siksi he voivat hävittää ne.
20 Herra, meidän Jumalamme, pelasta nyt meidät hänen käsistään, jotta kaikki maan valtakunnat tulisivat tietämään, että sinä, Herra, olet ainoa Jumala.”

Herran vastaus Hiskialle

21 Jesaja, Aamoksen poika, lähetti Hiskialle sanan: ”Näin sanoo Herra, Israelin Jumala: Koska sinä olet rukoillut minua avuksi Sanheribia, Assurin kuningasta, vastaan,
22 niin tämä on se sana, jonka Herra on puhunut hänestä: Neitsyt, tytär Siion, halveksii ja pilkkaa sinua. Tytär Jerusalem nyökyttää ilkkuen päätään sinun jälkeesi.
23 Ketä sinä olet herjannut ja häväissyt, ja ketä vastaan olet korottanut äänesi? Sinä olet ylpeästi kohottanut silmäsi Israelin Pyhää vastaan.
24 Palvelijaisi kautta sinä herjasit Herraa ja sanoit: ’Monilla vaunuillani minä nousin vuorten korkeuksiin, Libanonin ääriin saakka. Minä hakkasin maahan sen korkeat setrit, sen parhaat kypressit, ja tunkeuduin sen etäisimmälle harjalle, sen rehevimpään metsään.
25 Minä kaivoin kaivoja ja join vettä, ja jalkapohjallani minä kuivasin kaikki Egyptin virrat’.
26 Etkö ole kuullut, että jo kauan sitten minä olen tätä valmistanut, muinaisuudesta saakka tätä suunnitellut! Nyt olen sen toteuttanut, ja niin sinä sait hävittää varustettuja kaupunkeja autioiksi kiviröykkiöiksi.
27 Niiden asukkaat olivat voimattomia, he kauhistuivat ja joutuivat häpeään. Heidän kävi kuin kedon ruohon, kuin vihannan heinän, kuin katolla kasvavien korsien ja kuin viljan ennen oljelle tulemistaan.
28 Istuitpa sinä tai lähdit tai tulit, minä sen tiedän, kuten senkin, että raivoat minua vastaan.
29 Koska sinä raivoat minua vastaan, ja koska ylpeytesi on tullut korviini, minä panen koukkuni sinun nenääsi ja suitseni suuhusi ja vien sinut takaisin samaa tietä, mitä tulitkin.
30 Tämä on oleva sinulle merkkinä: tänä vuonna syödään jälkikasvua ja toisena vuonna kesannossa kasvavaa, mutta kolmantena vuonna kylväkää ja leikatkaa, istuttakaa viinitarhoja ja syökää niiden hedelmää.
31 Jäljelle jääneet Juudan heimon pelastuneet tekevät taas juurta alaspäin ja hedelmää ylöspäin.
32 Sillä Jerusalemista lähtee kasvamaan jäännös, pelastunut joukko Siionin vuorelta. Herran Sebaotin päättävyys on sen tekevä.
33 Näin sanoo Herra Assurin kuninkaasta: Hän ei tule tähän kaupunkiin eikä ammu siihen nuolta, ei tuo sitä vastaan kilpeä eikä luo vallia sitä vastaan.
34 Samaa tietä, mitä hän tuli, hän palaa, mutta tähän kaupunkiin hän ei tule, sanoo Herra.
35 Minä varjelen tätä kaupunkia ja pelastan sen itseni tähden ja palvelijani Daavidin tähden.”

Assurin armeijan valtaosan tuho v. 701 eKr.

36 Niin Herran enkeli lähti ja löi Assurin leirissä 185.000 miestä. Kun aamulla noustiin varhain, he olivat kaikki kuolleina ruumiina.
37 Silloin Sanherib, Assurin kuningas, lähti liikkeelle ja meni pois. Hän palasi maahansa ja jäi Niiniveen.
38 Kun Sanherib oli kerran rukoilemassa jumalansa Nisrokin temppelissä, murhasivat hänen poikansa Adrammelek ja Sareser hänet miekalla. Sitten he pakenivat Araratin maahan. Hänen poikansa Eesarhaddon tuli kuninkaaksi hänen sijaansa*.

____________________________________

Gl 6:1-18

6. LUKU

Kantakaa toistenne taakkoja

1. Veljet, jos joku tavataan jostakin rikkomuksesta, ojentakaa te hengelliset häntä sävyisyyden hengessä. Ole itsekin varuillasi, ettet joutuisi kiusaukseen*.
2. Kantakaa toistenne taakkoja, ja niin te täytätte Kristuksen lain*.
3. Jos joku luulee olevansa jotakin, vaikkei ole mitään, hän pettää itseään.
4. Tutkikoon kukin omat tekonsa, niin hänen kerskaamisensa on vain siinä, mitä hän itse on, ei siinä, mitä toinen on.
5. Kunkin on näet kannettava oma kuormansa.

Kylvö ja korjuu

6. [Jumalan] sanan opetusta saava jakakoon kaikkea hyvää opettajalleen.
7. Älkää eksykö, Jumala ei salli itseään pilkata. Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös satona korjaa.
8. Turmeltuneeseen luontoonsa kylvävä korjaa siitä turmelusta. Henkeen kylvävä korjaa Hengestä ikuisen elämän.
9. Tehdessämme hyvää älkäämme lannistuko, sillä me saamme ajan tullen korjata, jos emme väsy.
10. Kun meillä on vielä aikaa, tehkäämme hyvää kaikille, varsinkin uskon perheväelle*.
11. Katsokaa, kuinka suurilla kirjaimilla minä omakätisesti kirjoitan teille!

Ympärileikkaus ja pelastus

12. Kaikki, jotka tavoittelevat arvostusta ihmisten tavoin*, vaativat teitä ympärileikkauttamaan itsenne vain siksi, ettei heitä Kristuksen ristin tähden vainottaisi.
13. Eiväthän ne, jotka itsensä ympärileikkauttavat, itsekään noudata lakia. He tahtovat teidän ympärileikkauttavan itsenne saadakseen kerskailla siitä, mitä teille on ruumiissa tehty*.
14. Minä puolestani en halua kerskata muusta kuin Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä, jonka kautta maailma on ristiinnaulittu minulle ja minä maailmalle.
15. Eihän se ole ratkaisevaa, onko mies ympärileikattu vai ei, vaan että hän on uusi luomus.

Loppusanat

16. Rauha ja laupeus kaikille tämän säännön mukaan vaeltaville* ja Jumalan Israelille.
17. Älköön tästedes kukaan tuottako minulle vaivoja. Ovathan Jeesuksen arvet* ruumiissani.
18. Herramme Jeesuksen Kristuksen armo olkoon teidän henkenne kanssa, veljet. Aamen.

____________________________________

Ps 65:1-14

65. PSALMI

Jumalan virta on vettä täynnä

1. Veisuunjohtajalle. Daavidin psalmi, laulu.
2. Jumala, hiljaisuudessa sinua kiitetään Siionissa, ja sinulle täytetään lupaus.
3. Sinä kuulet rukouksen: kaikkea kansaa tulee sinun luoksesi.
4. Syntivelkani ovat ylen raskaat, mutta sinä annat anteeksi rikoksemme.
5. Autuas se, jonka sinä valitset ja otat luoksesi esipihoissasi asumaan! Suo meidän tulla ravituiksi huoneesi hyvyydellä, pyhäkkösi pyhyydellä.
6. Ihmeellisillä teoilla sinä vastaat meille vanhurskaudessa, sinä, pelastuksemme Jumala, sinä kaikkien maan äärten ja kaukaisen meren turva.
7. Voimallasi sinä vahvistat vuoret ja olet vyötetty väkevyydellä.
8. Sinä asetat merten pauhinan ja niiden aaltojen kuohun. Myös kansojen metelin sinä tyynnytät,
9. niin että niiden äärillä asuvat hämmästyvät sinun ihmeitäsi. Aamun ja ehtoon ääret sinä täytät riemulla.
10. Sinä pidät maasta huolen, kastelet sitä runsaasti, teet sen ylen viljavaksi. Jumalan virta on vettä täynnä. Sinä kasvatat heidän viljansa, sillä sinä valmistat maan [sitä varten].
11. Sen vaot sinä kastelet, muhennat sen multapaakut, pehmität sen sadekuuroilla ja siunaat sen kasvun.
12. Sinä kaunistat vuoden hyvyydelläsi, ja askeleesi uhkuvat runsautta.
13. Erämaan laitumet kasvavat runsaasti, ja kukkulat vyöttäytyvät riemuun.
14. Kedot verhoutuvat lammaslaumoihin, ja vilja peittää laaksot. Riemuitaan ja lauletaan!

____________________________________

Snl 23:24

24. Vanhurskaan isä saa riemuita ääneen. Viisaan siittäneellä on hänestä ilo.

Scroll to Top