Raamattu vuodessa syyskuu 4

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

syyskuu 4
____________________________________

Srn 7:1-9:18

7. LUKU

Käytännön neuvoja

1. Kuka tietää, mikä. ihmiselle on hyvää hänen elämänsä lyhyinä, turhina päivinä, jotka hän viettää kuin varjo? Ja kuka ilmoittaa ihmiselle, mitä hänen jälkeensä on tuleva auringon alla?
2. Hyvä nimi on parempi kuin kallis öljy, ja kuolinpäivä parempi kuin syntymäpäivä.
3. Parempi mennä surutaloon kuin pitotaloon, sillä siinä on kaikkien ihmisten loppu, ja elossa oleva painaa sen mieleensä.
4. Suru on parempi kuin nauru, sillä sydämelle on hyväksi, että kasvot ovat murheelliset.
5. Viisaan sydän on surutalossa, tyhmän sydän huvipaikoissa.
6. Parempi on kuulla viisaan nuhdetta, kuin olla kuulemassa tyhmien laulua.
7. Kuin orjantappurain rätinä padan alla on tyhmäin nauru. Sekin on turhuutta.
8. Väärä voitto tekee viisaan tyhmäksi, ja lahja turmelee sydämen.
9. Asian loppu on parempi kuin sen alku, ja pitkämielinen on parempi kuin pöyhkeämielinen.
10. Älköön mielesi olko pikainen vihaan, sillä viha pesiytyy tyhmien rintaan.
11. Älä sano: ”Mikä siinä on, että entiset ajat olivat paremmat kuin nykyiset?” Et sinä sitä viisaudesta kysy.
12. Viisaus on yhtä hyvä kuin perintöosa ja on etu niille, jotka ovat näkemässä aurinkoa.
13. Sillä viisauden varjossa ihminen on kuin rahan varjossa, mutta tieto on hyödyllisempi: Viisaus pitää haltijansa elossa.
14. Katso Jumalan tekoja: Kuka voi suoristaa sen, minkä hän on tehnyt käyräksi?

Kultainen keskitie

15. Hyvänä päivänä ole hyvillä mielin, ja pahana päivänä ymmärrä, että toisen kuten toisenkin on Jumala tehnyt. Eihän ihminen saa mitään siitä, mikä tulee hänen jälkeensä.
16. Kaikkea olen tullut näkemään turhina päivinäni: on hurskaita, jotka tuhoutuvat hurskaudessaan, ja on jumalattomia, jotka elävät kauan pahuudessaan.
17. Älä ole kovin hurskas äläkä esiinny ylen viisaana: miksi tuhoaisit itsesi?
18. Älä ole kovin jumalaton, äläkä ole tyhmä: miksi kuolisit ennen aikaasi?
19. Hyvä on, että pidät kiinni toisesta etkä hellitä kättäsi toisestakaan, sillä Jumalaa pelkäävä selviää näistä kaikista.
20. Viisaus auttaa viisasta voimakkaammin kuin kymmenen kaupungissa olevaa vallanpitäjää.
21. Maan päällä ei ole niin hurskasta ihmistä, että hän tekisi vain hyvää eikä tekisi syntiä.
22. Älä pane mieleesi kaikkia puheita, ettet kuulisi palvelijasi sinua kiroilevan.
23. Oma sydämesikin tietää, että myös sinä olet monta kertaa kiroillut muita.
24. Kaiken tämän olen viisaudella koetellut. Minä sanoin: ”Tahdon tulla viisaaksi”, mutta se pysyi minusta kaukana.
25. Kaiken olemus on kaukana ja syvällä, syvällä. Kuka voi sen löytää?
26. Minä ryhdyin sydämessäni oppimaan, miettimään ja etsimään viisautta ja tutkistelun tuloksia, ja minulle selvisi, että jumalattomuus johtuu typeryydestä ja tyhmyys mielen sokaistumisesta.

Kokemuksia naisesta

27. Minä havaitsin, mikä on kuolemaa katkerampi: Nainen, joka on verkko, jonka sydän on paula ja jonka kädet ovat kahleet. Jumalan edessä otollinen pelastuu hänestä, mutta synnintekijä takertuu häneen.
28. Saarnaaja sanoi: Tämä on minulle selvinnyt pyrkiessäni asia asialta löytämään tutkistelun tulosta.
29. Mitä sieluni on yhä etsinyt, mutta mitä en ole löytänyt, on tämä: olen löytänyt tuhannesta yhden miehen, mutta koko siitä luvusta en ole löytänyt yhtään naista.
30. Vain tämä on minulle selvinnyt: Jumala on tehnyt ihmiset suoriksi, mutta itse he etsivät monia mutkia.

8. LUKU

Viisaan suhde hallitsijaan

1. Kuka on viisaan vertainen, ja kuka osaa selittää asian? Ihmisen viisaus kirkastaa hänen kasvonsa, ja hänen kasvojensa kovuus muuttuu.
2. Minä sanon: Tottele kuninkaan käskyä, varsinkin Jumalan kautta vannotun valan tähden.
3. Älä vähällä luovu Hänestä, äläkä asetu pahan asian puolelle,sillä Hän tekee, mitä vain tahtoo.
4. Kuninkaan sanassa on voimaa, ja kuka voi sanoa hänelle: Mitäs teet?
5. Käskyä noudattava ei kärsi vahinkoa. Viisaan sydän tietää ajan ja mitä tehdä.
6. Kullakin asialla on aikansa ja tuomionsa. Ihmistä näet painaa raskaasti hänen pahuutensa.
7. Hän ei tiedä, mitä on tuleva. Kuka ilmaisee hänelle, miten se on tuleva?
8. Ihminen ei ole tuulen valtias, niin että voisi sulkea tuulen. Kukaan ei hallitse kuoleman päivää. Sodasta ei ole pääsyä, eikä jumalattomuus pelasta harjoittajaansa.
9. Kaiken tämän näin, kun käänsin sydämeni tarkkaamaan kaikkea, mitä auringon alla tapahtuu aikana, jolloin ihminen vallitsee toista ihmistä hänen onnettomuudekseen.

Elämän arvoituksellisia asioita

10. Minä näin, kuinka jumalattomat haudattiin ja menivät lepoon, mutta ne, jotka olivat toimineet oikein, saivat poistua pyhästä paikasta ja joutuivat unohdetuiksi kaupungissa. Sekin on turhuutta.
11. Milloin pahan teon tuomio ei tule pian, ihmislapset saavat rohkeutta tehdä pahaa.
12. Syntinen saa tehdä pahaa sata kertaa ja elää kauan. Minä tiedän kuitenkin, että Jumalaa pelkääville käy hyvin siksi, että he pelkäävät Häntä.
13. Jumalattomalle taas ei käy hyvin, eikä hän saa jatkaa päiviään pitkiksi kuin varjo, koska hän ei pelkää Jumalaa.
14. Turhuutta on sekin, mitä tapahtuu maan päällä, kun on vanhurskaita, joiden käy, kuin he olisivat tehneet jumalattomien tekoja, ja on jumalattomia, joiden käy, kuin he olisivat tehneet vanhurskaitten tekoja. Minä sanoin: sekin on turhuutta.
15. Minä ylistin iloa, koska ihmisellä auringon alla ei ole mitään parempaa kuin syödä, juoda ja olla iloinen. Se seuraa häntä hänen vaivannäkönsä ohessa hänen elämänsä päivinä, jotka Jumala antaa hänelle auringon alla.
16. Minä käänsin sydämeni oppimaan viisautta ja katsomaan työtä, jota maan päällä tehdään saamatta untakaan silmiin päivällä tai yöllä.
17. Kaikista Jumalan teoista tulin näkemään, että ihminen ei voi käsittää sitä, mitä tapahtuu auringon alla. Hän saa kyllä nähdä vaivaa etsiessään, mutta ei hän siitä pääse selville. Jos viisas luuleekin tietävänsä, hän ei kuitenkaan voi sitä käsittää.

9. LUKU

Kohtalon arvoituksia

1. Minä painoin mieleeni kaiken tämän ja pyrin saamaan selville, millaisia vanhurskaat ja viisaat ovat tekoineen Jumalan edessä. Rakkaus ja vihakaan eivät ole ihmisen tiedettävissä: Kaikkea voi hänellä olla edessä.
2. Kaikille voi tapahtua kaikkea. Sama kohtalo on vanhurskaalla ja jumalattomalla, hyvällä, puhtaalla ja saastaisella, uhraajalla ja uhraamattomalla. Hyvän käy kuten syntisenkin, vannojan kuten valaa pelkäävänkin.
3. Se on onnettomuus kaikessa, mitä tapahtuu auringon alla, että kaikilla on sama kohtalo. Niin on myös se, että ihmislasten sydän on täynnä pahaa, ja että mielettömyys on heillä sydämessä heidän elinaikansa. Sen jälkeen: vainajien joukkoon!
4. Onhan toivoa sillä, jonka vielä on suotu olla kaikkien elävien seurassa. Elävä koira on näet parempi kuin kuollut leijona.
5. Elävät tietävät, että heidän on kuoltava, mutta kuolleet eivät tiedä mitään. Heillä ei ole palkkaa, vaan heidän muistonsa on unohdettu.
6. Myös heidän rakkautensa, vihansa ja intohimonsa on jo aikoja mennyt. Heillä ei koskaan ole enää osaa missään, mitä tapahtuu auringon alla.
7. Tule siis, syö leipäsi ilolla ja juo viinisi hyvillä mielin, sillä jo aikoja sitten on Jumala hyväksynyt nuo tekosi.

Elämän ohjeita

8. Vaatteesi olkoot aina valkeat, ja öljy älköön puuttuko päästäsi.
9. Nauti elämästä rakastamasi vaimon kanssa kaikkina turhan elämäsi päivinä, jotka Jumala on sinulle antanut auringon alla kaikkina turhina päivinäsi. Se on näet sinun osasi elämässä ja vaivannäössäsi auringon alla.
10. Tee kaikki, mitä voimallasi saat tehdyksi, sillä ei ole tekoa, ei ajatusta, ei tietoa eikä viisautta haudassa*, jonne olet menevä.
11. Minä näin jälleen auringon alla, että juoksu ei ole nopsain vallassa, ei sota urhojen, ei leipä viisaitten, ei rikkaus ymmärtävien eikä suosio taitavien vallassa, vaan kutakin kohtaa aikansa ja kohtalonsa.
12. Ihminen ei tiedä aikaansa, kuten eivät kalatkaan, jotka tarttuvat pahaan verkkoon, eivätkä linnut, jotka joutuvat kiinni paulaan. Niiden tavoin ihmislapsiakin pyydystetään pahana aikana, joka yllättää heidät äkisti.

Viisaus on parempi kuin voima

13. Tämänkin näin viisaudeksi auringon alla, ja se oli minusta suuri:
14. Oli pieni kaupunki ja siinä vähän miehiä. Suuri kuningas tuli sitä vastaan, saarsi sen ja rakensi sitä vastaan suuria piiritystorneja.
15. Siellä oli kuitenkin köyhä, viisas mies, joka pelasti kaupungin viisaudellaan. Mutta kukaan ei muistanut sitä köyhää miestä.
16. Niin minä sanoin: Viisaus on parempi kuin voima, mutta köyhän viisautta vähätellään, eikä hänen sanojaan kuunnella.
17. Viisaitten sanat, hiljaisuudessa kuullut, ovat paremmat kuin tyhmien päämiehen huuto.
18. Viisaus on parempi kuin sota-aseet, mutta yksi ainoa syntinen hävittää paljon hyvää.

____________________________________

2Kr 7:8-16

Murhe parannukseksi

8. Vaikka minä kirjeelläni murehdutinkin teitä, en kadu sitä. Tosin kaduinkin, kun havaitsin tuon kirjeen murehduttaneen teitä, vaikkapa vain vähäksi aikaa.
9. Nyt kuitenkin iloitsen – en siksi, että tulitte murheellisiksi, vaan koska murheenne oli teille parannukseksi. Te näet tulitte murheellisiksi Jumalan mielen mukaan, ettei teillä olisi meistä mitään vahinkoa.
10. Sillä Jumalan mielen mukainen murhe saa aikaan parannuksen, mikä koituu pelastukseksi, ja jota kukaan ei kadu. Maailman murhe taas tuottaa kuoleman.
11. Näettehän, kuinka suurta intoa juuri tuo Jumalan mielen mukainen murehtimisenne on saanut teissä aikaan: mitä puolustautumista, mitä paheksumista, mitä pelkoa, ikävöimistä, kiivautta, mitä [syyllisen] kurittamista! Te olette kaikin tavoin osoittaneet olevanne puhtaat tässä asiassa.
12. Minä tosin kirjoitin teille, en kuitenkaan vääryyttä tehneen enkä vääryyttä kärsineen vuoksi, vaan jotta intonne meidän hyväksemme tulisi ilmi teidän keskuudessanne Jumalan edessä.

Tiituksen tuoma ilosanoma

13. Olemme nyt lohdutettuja. Tämän lohdutuksen lisäksi meitä on vieläkin enemmän ilahduttanut Tiituksen ilo, kun hänen henkensä on saanut virvoitusta teiltä kaikilta.
14. Vaikka olenkin jossakin asiassa kehunut teitä hänelle, en ole joutunut häpeään. Kuten kaikki teille puhumamme on totta, niin todeksi on osoittautunut myös se, mistä olemme kehuneet teitä Tiitukselle.
15. Hänen sydämensä lämpenee yhä enemmän teitä kohtaan, kun hän muistelee kaikkien teidän kuuliaisuuttanne, kuinka te pelolla ja aroin mielin otitte hänet vastaan.
16. Olen iloinen, että voin kaikessa olla teistä turvallisella mielellä.

____________________________________

Ps 48:1-15

48. PSALMI

Siion, Jumalan kaupunki

1. Laulu, koorahilaisten psalmi.
2. Suuri on Herra ja korkeasti ylistettävä Jumalamme kaupungissa, pyhällä vuorellaan.
3. Koko maan ilona kohoaa pohjan puolella kauniina Siionin vuori, suuren Kuninkaan kaupunki.
4. Jumala on tunnettu turvaksi sen linnoissa.
5. Kuninkaat kokoontuivat, hyökkäsivät yhdessä.
6. Nähdessään sen he hämmästyivät, pelästyivät ja pakenivat.
7. Vavistus valtasi heidät siellä, tuska kuin synnyttäjän.
8. Itätuulella sinä särjet Tarsiin-laivat.
9. Kuten olimme kuulleet, niin sen nyt näimme Herran Sebaotin, Jumalamme, kaupungissa: Jumala pitää sen lujana ainiaan. Sela.
10. Jumala, me tutkistelemme sinun armoasi sinun temppelissäsi.
11. Kuten sinun nimesi, Jumala, niin ulottuu sinun ylistyksesi maan ääriin. Vanhurskautta täynnä on oikea kätesi.
12. Siionin vuori iloitsee, Juudan tyttäret riemuitsevat sinun tuomioistasi.
13. Kiertäkää Siion, käykää sen ympäri, laskekaa sen tornit.
14. Katselkaa sen muureja, kulkekaa sen linnoissa kertoaksenne niistä tulevalle polvelle.
15. Tämä on Jumala, meidän Jumalamme, aina ja iäti. Hän johdattaa meitä kuoleman yli*.

____________________________________

Snl 22:17-19

Viisaiden sanoja

17. Kallista korvasi ja kuuntele viisaiden sanoja ja tarkkaa minun tietoani.
18. On näet suloista kätkeä ne sisimpääsi. Olkoot ne kaikki valmiina huulillasi.
19. Juuri sinua minä olen nyt neuvonut, että Herra olisi turvanasi.

Scroll to Top