RAAMATTU LÄPI VUODESSA tammikuu 30

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

tammikuu 30
____________________________________

2Ms 10:1 – 12:13

10. LUKU

Heinäsirkat

1. Herra sanoi Moosekselle: ”Mene faraon luo, sillä minä olen koventanut hänen sydämensä ja hänen palvelijainsa sydämet, että tekisin nämä tunnustekoni heidän keskellään,
2. ja että sinä kertoisit lapsillesi ja lastesi lapsille, mitä minä olen tehnyt egyptiläisille, ja minun tunnustekoni, jotka olen tehnyt heidän keskuudessaan, tietääksenne, että minä olen Herra.”
3. Mooses ja Aaron menivät faraon luo ja sanoivat hänelle: ”Näin sanoo Herra, hebrealaisten Jumala: Kuinka kauan sinä kieltäydyt nöyrtymästä minun edessäni? Päästä minun kansani palvelemaan minua.
4. Jos sinä kieltäydyt päästämästä minun kansaani, minä annan huomenna tulla sinun maahasi heinäsirkkoja.
5. Ne peittävät maan pinnan, niin ettei maata näy, ja ne syövät tähteet siitä, mitä teille on rakeilta säilynyt ja jäänyt, ja ne syövät kaikki teidän puunne, jotka maillanne kasvavat.
6. Ne täyttävät sinun talosi, kaikkien palvelijaisi talot ja kaikkien egyptiläisten talot, niin ettei isäsi eivätkä esi-isäsi ole sellaista nähneet siitä päivästä, jona tulivat maailmaan, hamaan tähän päivään asti.” Hän kääntyi ja lähti pois faraon luota.
7. Silloin faraon palvelijat sanoivat hänelle: ”Kuinka kauan tämä mies on meille paulaksi? Päästä miehet palvelemaan Herraa, heidän Jumalaansa. Etkö vieläkään ymmärrä, että Egypti joutuu perikatoon?”
8. Niin Mooses ja Aaron tuotiin takaisin faraon eteen. Tämä sanoi heille: ”Menkää ja palvelkaa Herraa, Jumalaanne. Mutta ketkä menevät?”
9. Mooses vastasi: ”Me menemme, nuoret ja vanhat, me menemme poikinemme ja tyttärinemme, lampainemme ja karjoinemme. Meillä on näet Herran juhla.”
10. Farao sanoi heille: ”Olkoon vain Herra teidän kanssanne, kunhan minä aluksi päästän teidät perheinenne. Teillä on ilmeisesti paha mielessä.
11. Siitä ei tule mitään. Menkää te, miehet, ja palvelkaa Herraa, sillä sitähän te olette pyytäneetkin.” Heidät ajettiin pois faraon edestä.
12. Herra sanoi Moosekselle. ”Ojenna kätesi Egyptin maan yli ja tuo tänne heinäsirkat. Tulkoon niitä Egyptin maahan, ja syökööt ne kaikki maan kasvit, kaiken, mitä rakeilta on jäänyt.”
13. Mooses ojensi sauvansa Egyptin maan yli, ja Herra antoi itätuulen puhaltaa yli maan koko sen päivän ja yön. Kun aamu tuli, itätuuli toi heinäsirkat mukanaan.
14. Heinäsirkkoja tuli koko Egyptin maahan, ja ne laskeutuivat ylen suurina laumoina koko Egyptin alueelle. Niin paljon ei heinäsirkkoja ollut koskaan sitä ennen tullut eikä tule sen jälkeen.
15. Ne peittivät koko maan pinnan, niin että maa tuli mustaksi. Ne söivät kaikki maan kasvit ja kaikki puiden hedelmät, jotka olivat säilyneet rakeilta. Mitään vihantaa ei jäänyt jäljelle puihin eikä kedon kasveihin koko Egyptin maassa.
16. Silloin farao kutsutti kiiruusti Mooseksen ja Aaronin ja sanoi: ”Minä olen rikkonut Herraa, teidän Jumalaanne, ja teitä vastaan.
17. Anna nyt anteeksi minun rikkomukseni vielä tämä kerta, ja rukoilkaa Herraa, Jumalaanne, että hän poistaisi minulta ainakin tämän surman.”
18. Niin Mooses lähti pois faraon luota ja rukoili Herraa.
19. Herra käänsi tuulen hyvin kovaksi länsituuleksi. Se vei heinäsirkat mukanaan ja painoi ne Kaislamereen, niin ettei yhtään heinäsirkkaa jäänyt koko Egyptin alueelle.
20. Herra paadutti kuitenkin faraon sydämen, niin ettei hän päästänyt israelilaisia.

Pimeys

21. Herra sanoi Moosekselle: ”Ojenna kätesi taivasta kohti, niin Egyptin maahan tulee sellainen pimeys, että siihen voi käsin tarttua.”
22. Mooses ojensi kätensä taivasta kohti, ja koko Egyptin maahan tuli synkeä pimeys kolmeksi päiväksi.
23. Kukaan ei voinut nähdä toistaan, eikä kukaan voinut liikkua paikaltaan kolmeen päivään. Mutta kaikilla israelilaisilla oli valoisaa asuinpaikoissaan.
24. Niin farao kutsui Mooseksen ja sanoi: ”Menkää ja palvelkaa Herraa. Vain lampaanne ja karjanne jääkööt tänne. Myös perheenne menköön mukananne.”
25. Mutta Mooses sanoi: ”Sinun on annettava mukaamme myös teurasuhrit ja polttouhrit, uhrataksemme niitä Herralle, Jumalallemme.
26. Karjammekin täytyy tulla meidän kanssamme, ei sorkkaakaan saa jäädä, sillä siitä meidän on otettava uhrit palvellaksemme Herraa, Jumalaamme. Emme itsekään tiedä kuinka palvella Herraa, kunnes pääsemme sinne.”
27. Herra paadutti kuitenkin faraon sydämen, niin että hän ei tahtonut päästää heitä.
28. Farao sanoi Moosekselle: ”Mene pois luotani ja varo, ettet enää tule näkyviini, sillä sinä päivänä kun sen teet, sinä kuolet.”
29. Mooses vastasi: ”Sinä puhuit oikein. Minä en tule tämän jälkeen kasvojesi eteen.”

11. LUKU

Hopea- ja kultaesineitä egyptiläisiltä

1. Herra sanoi Moosekselle: ”Vielä yhden vitsauksen minä annan tulla faraolle ja Egyptiin. Sen jälkeen hän päästää teidät täältä. Kun hän todella päästää teidät, niin hän ajamalla ajaa teidät täältä.
2. Puhu siis nyt kansalle, että he, jokainen mies ja jokainen vaimo, pyytävät tuttaviltaan hopea- ja kultaesineitä.”
3. Herra antoi kansan päästä egyptiläisten suosioon. Myös Mooses oli hyvin arvossapidetty mies Egyptin maassa sekä faraon palvelijain että kansan silmissä.

Esikoisten surma

4. Mooses sanoi: ”Näin sanoo Herra: Puoliyön aikana minä lähden kulkemaan Egyptin maan läpi.
5. Kaikki esikoiset Egyptin maassa kuolevat, valtaistuimellaan istuvan faraon esikoisesta käsikiveä vääntävän orjattaren esikoiseen asti, sekä kaikki karjan esikoiset.
6. Koko Egyptin maassa on oleva kova valitus, jollaista ei ole ollut eikä koskaan tule.
7. Mutta kenellekään israelilaiselle ei koirakaan ole muriseva, ei ihmiselle eikä eläimelle, tietääksesi, että Herra tekee erotuksen egyptiläisten ja Israelin välillä.
8. Kaikki nämä sinun palvelijasi tulevat minun luokseni, kumartavat minua ja sanovat: ’Mene pois, sinä ja koko kansa, joka sinua seuraa.’ Sen jälkeen minä menen.” Hän lähti faraon luota vihasta hehkuen.
9. Herra sanoi Moosekselle: ”Farao ei kuule teitä, että paljon minun ihmeitäni tapahtuisi Egyptin maassa.”
10. Mooses ja Aaron tekivät kaikki nämä ihmeet faraon edessä. Mutta Herra paadutti faraon sydämen, niin että hän ei päästänyt israelilaisia maastaan.

12. LUKU

1. Herra sanoi Moosekselle ja Aaronille Egyptin maassa:
2. ”Tämä kuu olkoon teille vuoden vaihde. Olkoon se teille kuukausista ensimmäinen. Siitä aloittakaa vuoden kuukaudet*.

Pääsiäiskaritsa

3. Puhukaa koko Israelin kansalle ja sanokaa: Tämän kuun kymmenentenä päivänä ottakoon kukin perheenisäntä itselleen karitsan, yhden karitsan jokaista perhekuntaa kohti.
4. Jos perhe on liian pieni syömään koko karitsan, hän ottakoon lähimmän naapurinsa kanssa yhteisen karitsan, henkilöluvun mukaan. Karitsaa kohti laskekaa niin monta, että he voivat syödä sen.
5. Karitsanne olkoon virheetön, vuoden vanha urospuoli. Ottakaa se lampaista tai vuohista.
6. Pitäkää se tallella 14. päivään tätä kuuta. Israelin koko koolla oleva seurakunta teurastakoon sen silloin iltahämärässä.

Verensively ja pääsiäisateria

7. Ottakoot he sen verta ja sivelkööt sillä molemmat pihtipielet ja ovenpäällisen niissä taloissa, joissa he sitä syövät.
8. Syökööt he lihan samana yönä. Tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerien yrttien kanssa he sen syökööt.
9. Älkää syökö siitä mitään raakana tai vedessä keitettynä, vaan tulessa paistettuna päineen, jalkoineen ja sisälmyksineen.
10. Älkää jättäkö siitä mitään huomenaamuksi. Jos jotakin siitä jää seuraavaksi aamuksi, polttakaa se tulessa.
11. Syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne. Syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen* Herran kunniaksi.
12. Minä kuljen sinä yönä Egyptin maan läpi ja surmaan kaikki esikoiset Egyptin maassa, sekä ihmiset että eläimet, ja toimitan tuomiot kaikkien Egyptin jumalien tähden. Minä olen Herra.
13. Veri on teidän merkkinänne taloissa, joissa olette. Nähdessäni veren, minä menen ohitsenne, eikä rangaistus ole tuhoava teitä, kun minä rankaisen Egyptin maata.

____________________________________

Matt 20:1-28

20. LUKU

Vertaus viinitarhan työmiehistä

1. ”Taivasten valtakunta* on kuin talonisäntä, joka varhain aamulla lähti ulos palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa.
2. Sovittuaan työmiesten kanssa denarista päivältä hän lähetti heidät viinitarhaansa.
3. Mennessään ulos kolmannen tunnin* vaiheilla hän näki toisia seisomassa torilla joutilaina.
4. Hän sanoi heille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani. Minä annan teille sen, mikä on kohtuullista.’
5. Niin he menivät. Hän lähti taas ulos kuudennen* ja yhdeksännen* tunnin vaiheilla ja teki samoin.
6. Mennessään ulos 11.* tunnin vaiheilla hän tapasi vielä toisia siellä seisomassa. Hän kysyi heiltä: ’Miksi te seisotte täällä kaiken päivää joutilaina?’
7. He vastasivat: ’Kukaan ei ole meitä palkannut.’ Hän sanoi heille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani.’
8. Illan tultua viinitarhan isäntä sanoi tilansa hoitajalle: ’Kutsu työmiehet ja maksa heille palkka, viimeisistä alkaen ensimmäisiin asti.’
9. Kun sitten 11. tunnin vaiheilla saapuneet tulivat, hekin saivat kukin denarin.
10. Ensimmäiset ajattelivat tullessaan, että he saisivat enemmän, mutta hekin saivat kukin denarin.
11. Sen saadessaan he nurisivat isäntää vastaan
12. ja sanoivat: ’Nämä viimeiset ovat tehneet työtä vain yhden tunnin. Sinä teit heidät samanarvoisiksi kuin me, jotka olemme kantaneet päivän kuorman ja helteen.’
13. Hän vastasi eräälle heistä: ’Ystäväni, enhän minä tee sinulle vääryyttä. Etkö sopinut kanssani denarista?
14. Ota omasi ja mene. Minä tahdon antaa tälle viimeiselle saman verran kuin sinullekin.
15. Enkö saa tehdä omallani, mitä tahdon? Vai onko silmäsi nurja siksi, että minä olen hyvä?’
16. Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.”

Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus

17. Lähtiessään nousemaan Jerusalemiin vievää tietää Jeesus otti ne 12 erilleen ja sanoi heille matkalla:
18. ”Me menemme ylös Jerusalemiin, ja Ihmisen Poika annetaan ylipappien ja kirjanoppineiden käsiin. He tuomitsevat hänet kuolemaan
19. ja antavat hänet pakanoille pilkattavaksi, ruoskittavaksi ja ristiinnaulittavaksi. Kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.”

Jeesus ja Sebedeuksen pojat

20. Sen jälkeen Sebedeuksen poikien äiti tuli poikineen Jeesuksen luo ja polvistui anovasti hänen eteensä.
21. Jeesus kysyi häneltä: ”Mitä haluat?” Tämä vastasi: ”Sano, että nämä kaksi poikaani saavat valtakunnassasi istua, toinen oikealla ja toinen vasemmalla puolellasi.”
22. Jeesus vastasi: ”Te ette tiedä, mitä anotte. Voitteko juoda sen maljan, minkä minä olen juova?” He vastasivat: ”Voimme.”
23. Hän sanoi heille: ”Minun maljani te tosin juotte, mutta minä en määrää sitä, kuka istuu oikealla ja kuka vasemmalla puolellani. Ne paikat ovat niiden, joille Isäni on ne valmistanut.”
24. Kun ne kymmenen kuulivat tämän, he närkästyivät näihin kahteen veljekseen.

Kuka on suurin?

25. Jeesus kutsui heidät luokseen ja sanoi: ”Te tiedätte, että kansojen ruhtinaat herroina hallitsevat niitä, ja että mahtavat käyttävät valtaansa niitä kohtaan.
26. Näin älköön olko teidän keskuudessanne. Joka teidän joukossanne haluaa tulla suureksi, hän olkoon teidän palvelijanne.
27. Joka teidän joukossanne tahtoo olla ensimmäinen, olkoon teidän palvelijanne*.
28. Ihmisen Poikakaan ei tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monen puolesta*.”

____________________________________

Ps 25:1-15

25. PSALMI

Herra, neuvo minulle tiesi

1. Daavidin psalmi.
Sinun puoleesi, Herra, minä ylennän sieluni,
2. Jumalani, sinuun minä turvaan. Älä salli minun joutua häpeään, älkööt viholliseni saako riemuita minusta.
3. Ei kukaan, joka sinuun luottaa, joudu häpeään. Häpeään joutuvat ne, jotka ovat syyttä uskottomia.
4. Herra, neuvo minulle tiesi, opeta minulle polkusi.
5. Johdata minua totuutesi tiellä ja opeta minua, sillä sinä olet pelastukseni Jumala. Sinua minä odotan [avukseni] kaiken päivää.
6. Muista laupeuttasi, Herra, ja armoasi. Nehän ovat olleet hamasta iäisyydestä.
7. Älä muista nuoruuteni syntejä, älä rikoksiani. Muista minua armosi mukaan, hyvyytesi tähden, Herra.
8. Hyvä ja luotettava on Herra. Sen tähden hän neuvoo syntisiä tielle.
9. Hän johdattaa nöyriä oikein, hän opettaa nöyrille tiensä.
10. Kaikki Herran polut ovat armo ja totuus niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja todistuksensa.
11. Nimesi tähden, Herra, anna anteeksi minun syntieni syyllisyys, sillä se on suuri.
12. Kuka on mies, joka pelkää Herraa? Sen hän neuvoo tielle, joka hänen on valittava.
13. Hänen sielunsa saa nauttia hyvää, ja hänen jälkeläisensä perivät maan.
14. Herran neuvo on tunnettu niille, jotka häntä pelkäävät, ja hän ilmoittaa heille liittonsa.
15. Minun silmäni katsovat alati Herraan, sillä hän päästää jalkani verkosta.

____________________________________

Snl 6:6-11

Laiskuuden seurauksia

6. Mene, laiska, muurahaisen luo, katso sen menoja ja viisastu.
7. Vaikka sillä ei ole ruhtinasta, ei päällikköä eikä hallitsijaa,
8. se kuitenkin hankkii leipänsä kesällä ja korjuuaikana kokoaa ruokansa varastoon.
9. Kuinka kauan sinä, laiska, makaat, milloin nouset unestasi?
10. Nuku vielä vähän, torku vähän, makaa vähän ristissä käsin,
11. niin köyhyys käy kimppuusi kuin rosvo ja puute kuin aseistettu mies.

Scroll to Top