RAAMATTU LÄPI VUODESSA tammikuu 6

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

tammikuu 6
____________________________________

1Ms 13:5-15:21

5. Myös Lootilla, joka vaelsi Abramin kanssa, oli lampaita ja vuohia, nautakarjaa ja telttoja.
6. Maa ei riittänyt heidän asuakseen yhdessä, sillä heillä oli paljon omaisuutta, niin että he eivät voineet asua yhdessä.
7. Siksi Abramin ja Lootin karjapaimenten välillä syntyi riitaa. Siihen aikaan maassa asui kanaanilaisia ja perissiläisiä.
8. Abram sanoi Lootille: ”Älköön olko riitaa meidän välillämme, minun ja sinun, älköönkä minun paimenteni ja sinun paimentesi välillä. Olemmehan veljeksiä.
9. Eikö koko maa ole avoinna edessäsi? Eroa minusta. Jos sinä menet vasemmalle, minä menen oikealle, tai jos sinä menet oikealle, minä menen vasemmalle.”
10. Loot katseli ympärilleen ja näki, että koko Jordanin alanko oli runsasvetistä seutua. Näin oli ennen kuin Herra hävitti Sodoman ja Gomorran. Se oli Sooariin saakka kuin Herran puutarha, kuin Egyptin maa.
11. Loot valitsi itselleen koko Jordanin alangon ja siirtyi itään päin. He erkanivat toisistaan.
12. Abram asettui Kanaanin maahan. Loot taas asettui alangon kaupunkien alueille ja siirtyi siirtymistään telttoineen, kunnes lopulta asettui Sodomaan.
13. Sodoman kansa oli kovin pahaa ja syntistä Herran edessä.
14. Herra sanoi Abramille Lootin erottua hänestä: ”Nosta silmäsi ja katso siitä paikasta, missä olet, pohjoiseen, etelään, itään ja länteen.
15. Kaiken maan, minkä näet, minä annan sinulle ja sinun jälkeläisillesi ainiaaksi*.
16. Minä teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin maan tomun. Jos voidaan laskea maan tomu, niin voidaan laskea myös sinun jälkeläistesi luku.
17. Nouse ja vaella maata pitkin ja poikin, sillä sinulle minä sen annan.”
18. Abram siirtyi siirtymistään telttoineen, kunnes asettui Mamren tammistoon Hebronin luona. Sinne hän rakensi alttarin Herralle.

14. LUKU

Abram voittaa neljä kuningasta

1. Siihen aikaan, kun Amrafel oli Sinearin kuninkaana, Arjok Ellasarin kuninkaana, Kedorlaomer Eelamin kuninkaana ja Tidal Goojimin* kuninkaana, tapahtui,
2. että he aloittivat sodan Beraa, Sodoman kuningasta, Birsaa Gomorran kuningasta, Sinabia, Adman kuningasta, Semeberiä, Seboimin kuningasta, ja Belan, se on Sooarin, kuningasta vastaan.
3. Nämä liittoutuneet kokosivat kaikki joukkonsa Siddimin laaksoon, missä nyt on Kuollutmeri*.
4. He olivat olleet 12 vuotta Kedorlaomerille alamaisia, mutta 13. vuotena nousseet kapinaan.
5. Kedorlaomer ja hänen kanssaan liitossa olevat kuninkaat voittivat 14. vuotena refalaiset Astarot-Karnaimissa, suusilaiset Haamissa, eemiläiset Kirjataimin tasangolla
6. ja hoorilaiset heidän vuoristossaan Seirissä Eel-Paaraniin, autiomaan laitaan asti.
7. He palasivat ja tulivat Mispatin lähteelle, se on Kaadekseen, valloittivat koko amalekilaisten maan ja voittivat myös amorilaiset, jotka asuivat Hasason-Taamarissa.
8. Silloin Sodoman, Gomorran, Adman ja Seboimin kuninkaat sekä Belan eli Sooarin kuningas lähtivät liikkeelle ja asettuivat Siddimin laaksossa sotarintamaan heitä vastaan:
9. Kedorlaomeria, Eelamin kuningasta, Tidalia, Goojimin kuningasta, Amrafelia*, Sinearin kuningasta, ja Arjokia, Ellasarin kuningasta vastaan, neljä kuningasta viittä vastaan.
10. Siddimin laakso oli täynnä maaöljykuoppia. Sodoman ja Gomorran kuninkaat yrittivät paeta ja putosivat niihin. Henkiin jääneet pakenivat vuoristoon.
11. Voittajat ottivat Sodomasta ja Gomorrasta kaiken tavaran sekä kaikki ruokavarat ja menivät matkaansa.
12. Lähtiessään he ottivat mukaansa myös Lootin, Abramin veljenpojan, ja hänen omaisuutensa. Hän näet asui Sodomassa.
13. Muuan pakolainen tuli ja ilmoitti siitä Abramille, hebrealaiselle. Tämä asui tammistossa, joka oli amorilaisen Mamren, Eskolin ja Aanerin veljen, oma, ja he olivat Abramin liittolaisia.
14. Kun Abram kuuli, että hänen sukulaisensa oli otettu vangiksi, hän aseisti luotettavimmat palvelijansa, jotka olivat syntyneet hänen kodissaan, 318 miestä, ja ajoi vihollisia takaa Daaniin asti.
15. Hän jakoi väkensä ja hyökkäsi palvelijoineen yöllä vihollisten kimppuun, voitti heidät ja ajoi heitä takaa Hoobaan saakka, joka on Damaskosta pohjoiseen.
16. Hän toi takaisin kaiken tavaran. Myös sukulaisensa Lootin ja hänen tavaransa hän toi takaisin, samoin vaimot ja muun väen.

Abram ja Melkisedek

17. Kun Abram oli voittanut Kedorlaomerin ja hänen kanssaan olleet kuninkaat ja oli paluumatkalla, Sodoman kuningas meni häntä vastaan Saaven laaksoon, jota sanotaan myös ”Kuninkaanlaaksoksi.”
18. Melkisedek, Saalemin kuningas, toi sinne hänelle leipää ja viiniä. Hän oli Jumalan, Korkeimman, pappi.
19. Tämä siunasi häntä sanoen: ”Siunatkoon Abramia Jumala, Korkein, jonka oma on* taivas ja maa. Kiitetty olkoon Jumala, Korkein, joka antoi vihollisesi sinun käsiisi.” Abram antoi hänelle kymmenykset kaikesta.
21. Sodoman kuningas sanoi Abramille: ”Anna minulle väki ja pidä sinä tavara.”
22. Mutta Abram vastasi Sodoman kuninkaalle: ”Minä nostan käteni Herran, Jumalan, Korkeimman, taivaan ja maan Luojan, puoleen ja vannon:
23. en totisesti ota, en langan päätä, en kengän nauhaa enkä mitään muuta sinun omaasi, ettet sanoisi: ’Minä olen tehnyt Abramista rikkaan’.
24. En halua mitään muuta kuin mitä palvelijat ovat kuluttaneet, ja mikä on tuleva niille miehille, jotka ovat seuranneet minua, Aanerille, Eskolille ja Mamrelle. He saakoot osuutensa.”

15. LUKU

Herran liitto Abramin kanssa

1. Näiden tapausten jälkeen Abramille tuli näyssä tämä Herran sana: ”Älä pelkää, Abram! Minä olen sinun kilpesi, ja sinun palkkasi on oleva hyvin suuri.”
2. Abram sanoi: Herra, Herra, mitä sinä minulle annat? Minähän lähden täältä lapsetonna, ja omaisuuteni haltijaksi tulee damaskolainen mies, Elieser.”
3. Abram jatkoi: ”Sinä et ole antanut minulle jälkeläistä. Talossani syntynyt palvelija on perivä minut.”
4. Hänelle tuli silloin tämä Herran sana: ”Hän ei ole sinua perivä, vaan oma jälkeläisesi on perivä sinut.”
5. Herra vei Abramin ulos ja sanoi: ”Katsele taivaalle ja laske tähdet, jos ne voit laskea.” Herra sanoi hänelle: ”Niin paljon on sinulla oleva jälkeläisiä.”

Uskon vanhurskaus ja tulevia tapahtumia

6. Abram uskoi Herraan, ja Herra luki sen hänelle vanhurskaudeksi.
7. Herra sanoi hänelle: ”Minä olen Herra, joka toin sinut Kaldean Uurista, antaakseni sinulle tämän maan omaksesi.”
8. Mutta Abram kysyi: ”Oi Herra, Herra, mistä minä tiedän, että saan sen omakseni?”
9. Herra sanoi hänelle: ”Tuo minulle 3-vuotias hieho, 3-vuotias vuohi ja 3-vuotias pässi sekä metsäkyyhkynen ja kyyhkynpoikanen.”
10. Hän toi nämä kaikki, halkaisi ne ja asetti puolikkaat vastakkain. Lintuja hän ei kuitenkaan halkaissut.
11. Kun petolintuja laskeutui ruhojen päälle, Abram karkotti ne pois.
12. Auringon laskiessa Abram vaipui raskaaseen horrokseen, ja hänet valtasi kauhu ja suuri synkeys.
13. Herra sanoi Abramille: ”Tiedä totisesti, että sinun jälkeläisesi tulevat elämään muukalaisina maassa, joka ei ole heidän omansa. Heidän on palveltava näitä 400 vuotta, ja nämä sortavat heitä*.
14. Myös sen kansan, joka heitä orjuuttaa, minä tuomitsen. Sitten he pääsevät lähtemään mukanaan paljon tavaraa.
15. Sinä itse menet isiesi luo rauhassa, ja sinut haudataan päästyäsi korkeaan ikään.
16. Neljännessä polvessa* sinun jälkeläisesi palaavat tänne. Amorilaisten syntivelka ei näet ole vielä täysi.”
17. Kun aurinko oli laskenut ja oli tullut pilkkopimeä, näkyi suitsuava roihu ja liekehtivä tuli, joka liikkui uhrikappaleiden välissä.

Liitto ja lupaus

18. Sinä päivänä Herra teki Abramin kanssa liiton, sanoen: ”Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan Egyptin virrasta suureen virtaan, Eufratvirtaan saakka, [maan, jossa asuvat]:
19. keeniläiset, kenissiläiset, kadmonilaiset,
20. heettiläiset, perissiläiset, refalaiset,
21. amorilaiset, kanaanilaiset, girgasilaiset ja jebusilaiset.”

____________________________________

Matt 5:27-48

Huoruus, avioero, hylätyn naiminen

27. Te olette kuulleet sanotuksi: ’Älä tee huorin.’
28. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssaan.
29. Jos sinun oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Parempi on sinulle, että yksi jäsenistäsi joutuu hukkaan, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.
30. Jos sinun oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Parempi on sinulle menettää yksi jäsenistäsi, kuin että koko ruumiisi joutuu helvettiin.
31. On sanottu: ’Joka hylkää vaimonsa, antakoon hänelle erokirjan’.
32. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka hylkää vaimonsa muun kuin huoruuden tähden, saattaa hänet tekemään huorin, ja joka nai hylätyn, tekee huorin.

Vannomisesta

33. Vielä olette kuulleet sanotuksi vanhoille: ’Älä vanno väärin’, ja: ’Täytä Herralle valasi’.
34. Minä sanon teille: Älkää lainkaan vannoko, älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin,
35. älkääkä maan kautta, sillä se on hänen jalkojensa astinlauta, älkää myöskään Jerusalemin kautta, sillä se on suuren Kuninkaan kaupunki.
36. Älä vanno pääsi kautta, sillä et sinä voi yhtään hiusta muuttaa valkoiseksi etkä mustaksi.
37. Olkoon teidän puheenne: ’Kyllä’, tai: ’Ei’. Mitä siihen lisätään, on pahasta.

Silmä silmästä

38. Te olette kuulleet sanottavan: ’Silmä silmästä ja hammas hampaasta’.
39. Minä sanon teille: Älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle toinenkin.
40. Jos joku tahtoo oikeutta käymällä ottaa paitasi, anna hänen saada viittasikin.
41. Jos joku pakottaa sinua mailin* matkalle, kulje hänen kanssaan kaksi.
42. Anna sille, joka sinulta anoo, äläkä käännä selkääsi sille, joka pyytää sinulta lainaa.

Rakasta lähimmäistäsi

43. Te olette kuulleet sanotuksi: ’Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihamiestäsi’.
44. Minä sanon teille: rakastakaa vihamiehiänne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat,
45. että olisitte taivaallisen Isänne lapsia. Hän näet antaa aurinkonsa koittaa niin pahoille kuin hyvillekin, ja antaa sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin.
46. Jos te rakastatte niitä, jotka teitä rakastavat, minkä palkan te siitä saatte? Eivätkö publikaanitkin tee niin?
47. Jos te osoitatte ystävällisyyttä ainoastaan veljillenne, mitä erinomaista te siinä teette? Eivätkö pakanatkin tee samoin?
48. Olkaa siis täydellisiä, niin kuin taivaallinen Isänne on täydellinen.”

____________________________________

Ps 6:1-11

6. PSALMI

Katuvan ahdistetun rukous

1. Veisuunjohtajalle. Säestetään 8-kielisillä soittimilla. Daavidin psalmi.
2. Herra, älä nuhtele minua vihassasi, älä kiivaudessasi kurita.
3. Ole minulle armollinen, Herra, sillä minä olen näännyksissä. Paranna minut, Herra, sillä minun luuni ovat säikähtyneet,
4. ja sieluni on kovin pelästynyt. Voi, Herra, kuinka kauan?
5. Käänny, Herra, vapahda minun sieluni, pelasta minut armosi tähden.
6. Eihän kuolemassa sinua muisteta! Kuka ylistää sinua haudassa*?
7. Minä olen uupunut huokaamisesta. Joka yö on vuoteeni itkusta märkä, ja leposijani on kastunut kyynelistä.
8. Silmäni ovat hämärtyneet surusta, vanhenneet kaikkien vihamiesteni tähden.
9. Väistykää minusta, kaikki väärintekijät, sillä Herra kuulee itkuni äänen.
10. Herra kuulee anomiseni, Herra ottaa vastaan rukoukseni.
11. Kaikki viholliseni joutuvat häpeään ja suuren pelon valtaan. Äkisti he joutuvat häpeään, kääntyvät pois.

____________________________________

Snl 1:29-33

29. He vihasivat ymmärrystä, eivät valinneet osakseen Herran pelkoa
30. eivätkä suostuneet minun neuvooni, vaan pitivät halpoina kaikkia varoituksiani.
31. Sen tähden he saavat syödä oman vaelluksensa hedelmiä ja saavat kyllänsä omista hankkeistaan.
32. Yksinkertaiset surmaa heidän oma luopumuksensa, ja tyhmät tuhoaa heidän oma suruttomuutensa.
33. Mutta joka minua kuulee, saa asua turvassa ja olla rauhassa onnettomuuden kauhuilta.

Scroll to Top