Raamattu vuodessa heinäkuu 14

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

heinäkuu 14
____________________________________

1 Aik 16:37 – 18:17

Aasaf ym. liitonarkin pyhäkköpalvelussa

37. Daavid asetti Aasafin ja hänen veljensä Herran liitonarkin eteen hoitamaan vakituista palvelusta arkin edessä, kunakin päivänä sen päivän palvelusta,
38. mutta Oobed-Edomin ja heidän veljensä, yhteensä 68, nimittäin Oobed-Edomin, Jedutunin pojan, ja Hoosan, hän asetti ovenvartijoiksi.

Liitonmaja Gibeonissa

39. Pappi Saadokin ja hänen veljensä, papit, Daavid asetti Herran liitonmajan eteen, uhrikukkulalle, joka on Gibeonissa,
40. uhraamaan aamuin ja illoin polttouhreja Herralle polttouhrialttarilla, kaikki kuten on kirjoitettuna Herran laissa, jonka hän on antanut Israelille.
41. Heidän kanssaan olivat Heeman ja Jedutun sekä muut valitut, nimeltä mainitut, kiittämässä Herraa siitä, että hänen armonsa pysyy iäti.
42. Näiden, Heemanin ja Jedutunin, hallussa olivat torvet ja kymbaalit soittajia varten sekä muut soittimet Jumalan virttä varten. Jedutunin pojat vartioivat ovia.
43. Sitten kaikki kansa lähti kukin kotiinsa, ja Daavid palasi tervehtimään perhettään.

17. LUKU

Herran sana temppelistä

1. Kerran, kun Daavid istui linnassaan, hän sanoi profeetta Naatanille: ”Minä asun setripuisessa palatsissa, mutta Herran liitonarkki on telttakankaan alla.” Naatan sanoi Daavidille:
2. ”Tee vain kaikki, mitä on mielessäsi, sillä Jumala on sinun kanssasi.”
3. Mutta sinä yönä Naatanille tuli tämä Jumalan sana:
4. ”Mene ja sano palvelijalleni Daavidille: Näin sanoo Herra: ’Sinä et ole rakentava minulle huonetta läsnäoloni paikaksi.
5. Minä en ole asunut huoneessa siitä päivästä asti, jona johdatin Israelin tänne, tähän päivään saakka, vaan olen muuttanut teltasta telttaan ja asumuksesta asumukseen.
6. Olenko minä koskaan, missä olenkin vaeltanut kaikessa Israelissa, kenellekään Israelin tuomareista, joita olen asettanut kaitsemaan kansaani, sanonut näin: Miksi te ette ole rakentaneet minulle setripuista huonetta?
7. Sano siis palvelijalleni Daavidille: Näin sanoo Herra Sebaot: Minä olen ottanut sinut laitumelta, lammasten jäljestä, kansani Israelin hallitsijaksi.
8. Minä olen ollut kanssasi kaikkialla, missä olet vaeltanut, ja olen hävittänyt kaikki vihollisesi sinun tieltäsi. Minä teen sinulle nimen, suurimpien nimien vertaisen maan päällä.
9. Minä valmistan sijan kansalleni Israelille ja istutan sen niin, että se asuu paikallaan eikä enää ole levoton. Vääryyden tekijät eivät sitä enää vaivaa niin kuin ennen
10. siitä ajasta saakka, jolloin asetin tuomareita kansalleni Israelille. Minä nöyryytän kaikki sinun vihollisesi. Ja minä ilmoitan sinulle, että Herra on rakentava sinulle huoneen.
11. Kun sinun päiväsi ovat päättyneet, ja sinä lähdet isiesi luo, minä korotan sinun seuraajaksesi jälkeläisesi, joka on yksi sinun pojistasi, ja vahvistan hänen kuninkuutensa.
12. Hän on rakentava minulle huoneen, ja minä vahvistan hänen valtaistuimensa ainiaaksi.
13. Minä olen oleva hänen isänsä, ja hän on oleva minun poikani. Armoani minä en ota häneltä pois, niin kuin otin siltä, joka oli sinun edelläsi.
14. Minä pidän hänet pystyssä huoneessani ja valtakunnassani ainiaan, ja hänen valtaistuimensa on oleva ainiaan vahva.”
15. Juuri näillä sanoilla ja tämän näyn mukaan Naatan puhui Daavidille.
16. Niin kuningas Daavid meni ja asettui Herran eteen ja sanoi: ”Mikä olen minä, Herra Jumala, ja mikä on minun sukuni, että olet saattanut minut tähän asti?
17. Mutta tämäkin on ollut vähän sinun silmissäsi, Jumala, ja niin sinä olet puhunut palvelijasi suvulle myös kaukaisista asioista ja olet nähnyt minut nousevina sukupolvina, Herra Jumala.
18. Mitä Daavid enää sinulle puhuisi kunniasta, jota olet osoittanut palvelijallesi? Sinähän tunnet palvelijasi.
19. Herra, palvelijasi tähden ja oman mielesi mukaan sinä olet tehnyt kaiken tämän suuren ja ilmoittanut kaikki nämä suuret asiat.
20. Herra, kaiken sen mukaan, mitä me olemme korvillamme kuulleet, ei ole sinun vertaistasi, eikä ole muuta Jumalaa kuin sinä.
21. Missä on maan päällä toista kansaa sinun kansasi Israelin vertaista, jota Jumala itse on käynyt lunastamaan kansakseen, ja niin sinä olet tehnyt itsellesi suuren ja peljättävän nimen karkottamalla muut kansat kansasi tieltä, jonka sinä vapahdit Egyptistä.
22. Sinä olet asettanut kansasi Israelin omaksi kansaksesi ainiaan ja sinä, Herra, olet tullut heidän Jumalakseen.
23. Niin olkoon nyt, Herra, se sana, jonka sinä olet puhunut palvelijastasi ja hänen suvustaan, vahva ainiaan. Tee, niin kuin olet puhunut.
24. Silloin sinun nimesi on oleva vahva ja tuleva suureksi ikuisiksi ajoiksi, ja se on oleva: Herra Sebaot, Israelin Jumala, Jumala Israelissa. Ja palvelijasi Daavidin suku on pysyvä sinun edessäsi.
25. Sinä, minun Jumalani, olet näet ilmoittanut palvelijallesi rakentavasi hänelle huoneen. Siitä palvelijasi on saanut rohkeuden rukoilla sinun edessäsi.
26. Nyt, Herra, sinä olet Jumala. Kun sinä olet luvannut palvelijallesi tämän hyvän,
27. niin suvaitse nyt siunata palvelijasi sukua, että se pysyisi ainiaan sinun edessäsi. Sillä jota sinä, Herra, siunaat, on oleva siunattu ainiaan.”

18. LUKU

Daavidin voittoja

1. Sen jälkeen Daavid voitti filistealaiset ja alisti heidät. Hän valloitti Gatin ja sen tytärkaupungit filistealaisilta.
2. Hän voitti myös mooabilaiset, ja niin mooabilaiset tulivat Daavidin veroa maksaviksi alamaisiksi.
3. Daavid voitti myös Hadareserin, Sooban kuninkaan, Hamatin suunnalla, kun tämä oli menossa lujittamaan valtaansa Eufratvirralle asti.
4. Daavid otti häneltä 1000 vaunuhevosta, 7000 ratsumiestä ja 20.000 jalkamiestä. Daavid katkoi kaikilta vaunuhevosilta vuohisjänteet. Vain 100 vaunuhevosta hän niistä säästi.
5. Kun Damaskon aramilaiset tulivat auttamaan Hadareseria, Sooban kuningasta, Daavid voitti 22.000 aramilaista.
6. Daavid asetti maaherroja Damaskon Aramiin. Niin aramilaiset tulivat Daavidin veroa maksaviksi alamaisiksi. Herra antoi Daavidille voiton, mihin tahansa hän meni.
7. Daavid otti ne kultakorut*, jotka Hadareserin palvelijoilla oli yllään, ja vei ne Jerusalemiin.
8. Hadareserin kaupungeista, Tibhatista ja Kuunista, Daavid otti suuret määrät vaskea. Siitä Salomo teetti vaskialtaan, pylväät ja vaskikalustoa.
9. Kun Toou, Hamatin kuningas, kuuli, että Daavid oli voittanut Hadareserin, Sooban kuninkaan, koko sotajoukon,
10. hän lähetti poikansa Hadoramin kuningas Daavidin luo tervehtimään häntä ja onnittelemaan häntä siitä, että hän oli taistellut Hadareseriä vastaan ja voittanut hänet. Hadareser oli näet ollut Tooun vastustaja. Hänellä oli mukanaan kaikkinaisia kulta-, hopea- ja vaskikaluja.
11. Nekin kuningas Daavid pyhitti Herralle samoin kuin hopean ja kullan, minkä hän oli ottanut kaikilta kansoilta: Edomilta, Mooabilta, ammonilaisilta, filistealaisilta ja Amalekilta.
12. Kun Abisai, Serujan poika, oli Suolalaaksossa voittanut edomilaiset, 18.000 miestä,
13. hän asetti maaherroja Edomiin, ja kaikki edomilaiset tulivat Daavidin palvelijoiksi. Näin Herra antoi Daavidille voiton, mihin tahansa tämä meni.

Daavidin hallitus- ja johtomiehiä

14. Daavid hallitsi koko Israelia ja teki kaikelle kansalleen sitä, mikä on oikeaa ja vanhurskasta.
15. Jooab, Serujan poika, oli sotaväen ylipäällikkönä, ja Joosafat, Ahiludin poika, oli kanslerina.
16. Saadok, Ahitubin poika, ja Abimelek, Ebjatarin poika, olivat pappeina, ja Savsa oli kirjurina.
17. Benaja, Joojadan poika, oli kreettien ja pleettien* päällikkönä. Daavidin pojat olivat ensimmäisiä kuninkaan rinnalla.

____________________________________

Room 2:1-24

2. LUKU

Ihmisten ja Jumalan tuomio

1. Sen tähden sinä ihminen, joka tuomitset muita, et voi millään puolustaa itseäsi. Tuomitessasi toista, sinä tuomitset itsesi, koska sinä, toisen tuomitsija, itse teet samoja tekoja.
2. Me tiedämme, että Jumala on oikeassa tuomitessaan ne, jotka sellaisia tekevät.
3. Luuletko sinä välttäväsi Jumalan tuomion, kun teet itse sellaista, mistä tuomitset muita?
4. Halveksitko hänen hyvyytensä, kärsivällisyytensä ja pitkämielisyytensä runsautta? Etkö käsitä, että Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen?
5. Kovuudellasi ja sydämesi katumattomuudella sinä kartutat itsellesi vihaa Jumalan vihan ja vanhurskaan tuomion ilmestymisen päiväksi.
6. Hän maksaa silloin kullekin hänen tekojensa mukaan.
7. Niille, jotka hyvässä työssä kestävinä etsivät kirkkautta, kunniaa ja katoamattomuutta, hän antaa ikuisen elämän.
8. Mutta niitä, jotka ovat itsekkäitä ja totuuden tottelemisen sijasta tekevät vääryyttä, kohtaa ankara viha.
9. Tuska ja ahdistus on oleva jokaisen pahaa tekevän ihmisen osa, juutalaisen ensin, sitten myös kreikkalaisen.
10. Kirkkaus ja kunnia ja rauha taas tulee jokaiselle hyvää tekevälle, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle,
11. sillä Jumala ei katso henkilöön.
12. Kaikki ilman lakia syntiä tehneet myös ilman lakia hukkuvat kadotukseen, ja kaikki lain alaisina syntiä tehneet tuomitaan lain mukaan.
13. Eiväthän lain kuulijat ole vanhurskaita Jumalan edessä, vaan sen noudattajat tunnustetaan vanhurskaiksi.
14. Kun pakanat, joilla ei ole lakia, luonnostaan tekevät, mitä laki vaatii, he ovat itse itselleen laki, vaikka heillä ei ole [Jumalan ilmoitettua] lakia.
15. Näin he osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin, kun heidän ajatuksensa syyttävät tai myös puolustavat heitä
16. sinä päivänä, jona Jumala minun julistamani evankeliumin mukaisesti tuomitsee ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta.

Juutalaiset ja Jumalan laki

17. Sanoen itseäsi juutalaiseksi sinä luotat lakiin, ja Jumala on kerskauksesi.
18. Jumalan laissa opetusta saaneena sinä tunnet hänen tahtonsa ja tutkit, mikä on parasta.
19. Sinä luulet kykeneväsi olemaan sokeiden taluttaja, pimeydessä olevien valo,
20. ymmärtämättömien kasvattaja, alaikäisten opettaja, kun sinulla on laissa tiedon ja totuuden muoto.
21. Opettaessasi muita etkö opeta itseäsi? Julistaessasi, ettei saa varastaa, varastatko itse?
22. Sanoessasi, ettei saa tehdä huorin, teetkö itse huorin? Kauhistuessasi epäjumalia kuitenkin ryöstätkö temppeleitä?
23. Näin sinä, joka ylpeilet laista, häpäisetkö lain rikkomisella Jumalaa?
24. Onhan kirjoitettu: ”Teidän tähtenne Jumalan nimeä pilkataan kansojen keskuudessa.”

____________________________________

Ps 10:16-18

16. Herra on Kuningas ainiaan ja iäti. Pakanat ovat hävinneet hänen maastaan.
17. Sinä, Herra, kuulet, mitä köyhät kaipaavat. Sinä vahvistat heidän sydämensä, sinä teroitat korvasi
18. auttaaksesi orvon ja sorretun oikeuteensa, ettei ihminen, joka on maasta, enää saisi kauhua aikaan.

____________________________________

Snl 19:8-9

8. Ymmärrystä hankkiva rakastaa sieluaan, ja harkiten toimiva löytää onnen.
9. Väärä todistaja ei jää rankaisematta, ja valheita puhuva tuhoutuu.

Scroll to Top