Raamattu vuodessa heinäkuu 20

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

heinäkuu 20
____________________________________

2 Aik 1:1 – 3:17

Toinen Aikakirja

1. LUKU

Salomon uhri ja Herran lupaus

1. Salomo, Daavidin poika, vahvistui kuninkuudessaan. Herra, hänen Jumalansa, oli hänen kanssaan ja teki hänet hyvin mahtavaksi.
2. Salomo lähetti kutsun koko Israelille, tuhannen- ja sadanpäälliköille, tuomareille, kaikille johtajille koko Israelissa ja perhekuntien päämiehille.
3. Salomo meni koko väen kanssa Gibeonissa olevalle uhrikukkulalle, jossa oli Jumalan liitonmaja, minkä Herran palvelija Mooses oli tehnyt erämaassa.
4. Jumalan arkin Daavid oli tuonut Kirjat-Jearimista Jerusalemiin pystyttämäänsä telttamajaan.
5. Vaskialttari, jonka Besalel, Uurin poika, Huurin pojanpoika, oli rakentanut, oli Gibeonissa Herran pyhäkön edessä. Salomo ja seurakunta etsivät Häntä siellä.
6. Salomo uhrasi siellä Herran edessä liitonmajan vaskialttarilla. Hän uhrasi sen päällä tuhat polttouhria.

Jumala ilmestyy Salomolle

7. Sinä yönä Jumala ilmestyi Salomolle ja sanoi hänelle: ”Ano, mitä tahdot minun antavan sinulle.”
8. Salomo vastasi Jumalalle: ”Sinä olet antanut suuren armon isälleni Daavidille ja asettanut minut kuninkaaksi hänen sijaansa.
9. Toteutukoon nyt, Herra Jumala, isälleni Daavidille antamasi sana. Sinä olet pannut minut hallitsemaan kansaa, jota on paljon kuin tomua maassa.
10. Anna siis minulle viisautta ja taitoa lähteä ja tulla tämän kansan johtajana, sillä kuka voi muuten hallita tätä sinun suurta kansaasi?”
11. Niin Jumala sanoi Salomolle: ”Koska sinulla on tämä mieli, etkä anonut rikkautta, tavaraa ja kunniaa, et vihamiestesi henkeä, et myöskään pitkää ikää, vaan anoit itsellesi viisautta ja taitoa hallitaksesi minun kansaani, jonka kuninkaaksi olen sinut asettanut,
12. niin sinulle annetaan viisautta ja taitoa. Lisäksi minä annan sinulle rikkautta, tavaraa ja kunniaa, niin ettei sitä ole ollut niin paljoa kenelläkään kuninkaalla ennen sinua eikä ole oleva sinun jälkeesi.”
13. Käytyään uhrikukkulalla, joka oli Gibeonissa, Salomo palasi liitonmajalta Jerusalemiin ja hallitsi Israelia.
14. Salomo kokosi sotavaunuja ja ratsumiehiä, niin että hänellä oli 1400 sotavaunua ja 12.000 ratsumiestä. Hän sijoitti nämä vaunukaupunkeihin ja kuninkaan luo Jerusalemiin.
15. Kuningas toimitti niin, että Jerusalemissa oli hopeaa ja kultaa kuin kiviä, ja setripuita kuin metsäviikunapuita Sefeelassa.
16. Hevoset, mitä Salomolla oli, tuotiin Egyptistä ja Kuvesta. Kuninkaan kauppiaat noutivat niitä Kuvesta maksua vastaan.
17. Egyptistä tuodut vaunut maksoivat 600 hopeasekeliä ja hevonen 150. Niitä tuotiin heidän välityksellään myös kaikille heettiläisten ja aramilaisten kuninkaille.

2. LUKU

Temppelin rakentamisen valmistelut

(1). Salomo käski ryhtyä rakentamaan temppeliä Herran nimelle ja kuninkaallista linnaa itselleen.
1. Hän määräsi 70.000 miestä taakankantajiksi ja 80.000 miestä kivenhakkaajiksi vuoristoon sekä heille 3600 työnjohtajaa.
2. Salomo lähetti Huuramille*, Tyyron kuninkaalle, sanan: ”Tee minulle sama, minkä teit isälleni Daavidille, jolle lähetit setripuita, kun hän rakensi itselleen linnan asunnokseen.
3. Minä rakennan temppelin Herran, Jumalani, nimelle, pyhittääkseni sen hänelle, että siinä poltettaisiin hyvänhajuista suitsutusta hänen edessään, pidettäisiin aina esillä näkyleipiä sekä uhrattaisiin polttouhreja aamuin ja illoin, sapatteina, uudenkuun päivinä ja Herran, meidän Jumalamme, juhlina. Tämä on näet Israelin ainainen velvollisuus.
4. Temppeli, jonka minä rakennan, on oleva suuri, sillä meidän Jumalamme on suurin kaikista jumalista.
5. Kuka kykenisi rakentamaan hänelle pyhäkön? Taivaisiin ja taivasten taivaisiin hän ei mahdu. Mikä siis olen minä rakentamaan hänelle temppeliä muuta varten kuin uhratakseni hänen edessään?
6. Lähetä nyt minulle mies, joka on taitava tekemään kulta-, hopea-, vaski- ja rautatöitä, sekä töitä purppuranpunaisista, helakanpunaisista ja punasinisistä langoista, ja joka osaa veistää veistoksia. Hän saa tehdä työtä yhdessä niiden ammattimiesten kanssa, joita minulla on Juudassa ja Jerusalemissa, ja jotka isäni Daavid on hankkinut.
7. Lähetä minulle setripuita, kypressipuita ja santelipuita Libanonilta. Minä tiedän, että sinun palvelijasi osaavat hakata Libanonin puita. Minun palvelijani tekevät työtä sinun palvelijaisi kanssa.
8. Minulle on hankittava paljon puuta, sillä temppeli, jonka rakennan, on oleva valtava ja suurenmoinen.
9. Minä annan työmiehillesi, jotka kaatavat puita, 20.000 koor-mittaa vehnää, 20.000 koor-mittaa ohraa, 20.000 bat-mittaa viiniä ja 20.000 bat-mittaa öljyä.”
10. Huuram, Tyyron kuningas, vastasi kirjeellä, jonka hän lähetti Salomolle: ”Koska Herra rakastaa kansaansa, hän on asettanut sinut sen kuninkaaksi.”
11. Huuram sanoi vielä: ”Kiitetty olkoon Herra, Israelin Jumala, joka on tehnyt taivaan ja maan, että hän on antanut kuningas Daavidille viisaan pojan, jolla on älyä ja ymmärrystä rakentaa temppeli Herralle ja kuninkaallinen linna itselleen.
12. Minä lähetän luoksesi viisaan ja taitavan miehen, Huuram-Aabin,
13. joka on daanilaisen vaimon poika, ja jonka isä on tyyrolainen. Hän osaa tehdä töitä kullasta, hopeasta, vaskesta, raudasta, kivestä ja puusta, niin myös töitä purppuranpunaisista ja punasinisistä langoista, valkoisista pellavalangoista ja helakanpunaisista langoista. Hän osaa veistää veistoksia ja sommitella kaikkinaisia taideteoksia, joita annetaan hänen tehtävikseen yhdessä sinun ja herrani, isäsi Daavidin, ammattimiesten kanssa.
14. Lähetä siis, herrani, meille, palvelijoillesi, lupaamasi vehnä, ohra, öljy ja viini.
15. Me kaadamme puita Libanonilta niin paljon kuin tarvitset ja kuljetamme ne lautoissa meritse sinulle Jaafoon*. Toimita sinä ne sitten ylös Jerusalemiin.”
16. Salomo lasketti kaikki muukalaiset miehet Israelin maassa, niin kuin hänen isänsä Daavid oli tehnyt. Heidän luvukseen saatiin 153.600.
17. Hän määräsi heistä 70.000 taakankantajiksi ja 80.000 kivenhakkaajiksi vuoristoon. 3600 miestä hän asetti työnjohtajiksi, joiden tehtävänä oli pitää väki työssä.

3. LUKU

Temppelin rakenne

1. Salomo alkoi rakentaa Herran temppeliä Jerusalemiin Moorian vuorelle, jossa Herra oli ilmestynyt hänen isälleen Daavidille, paikkaan, minkä Daavid oli valmistanut, jebusilaisen Ornanin puimatantereelle.
2. Hän alkoi rakennustyön toisen kuun toisena päivänä, hallituksensa neljäntenä vuotena [967 eKr.].
3. Salomo laski rakennettavalle Jumalan temppelille perustuksen, jonka pituus oli, vanhan mitan mukaan, 60 kyynärää ja leveys 20 kyynärää.
4. Eteinen temppelin itäpäässä oli yhtä pitkä kuin temppeli oli leveä, 20 kyynärää, ja sen korkeus 20 kyynärää. Hän päällysti sen sisäseinät puhtaalla kullalla.
5. Temppelisalin hän laudoitti sisältä kypressipuulla, jonka hän silasi parhaalla kullalla sekä kaunisti palmunlehvien ja vitjojen muotoisin koristein.
6. Hän koristi huoneen kalliilla kivillä. Kulta oli tuotu Parvaimista.
7. Hän silasi huoneen, palkit, kynnykset, seinät ja ovet kullalla ja kaiverrutti kerubinkuvia sen seiniin.
8. Hän teki kaikkeinpyhimmän, joka oli yhtä leveä kuin temppeli, 20 kyynärää, ja myös 20 kyynärää syvä. Hän silasi sen parhaalla kullalla, joka painoi 600 talenttia.
9. Kultanaulojen paino oli 50 sekeliä. Myös yläsalit hän silasi kullalla.
10. Kaikkeinpyhimpään Huuram-Aabi teki kaksi valettua kerubia, taitavasti tehtyä, ja päällysti ne kullalla.
11. Kerubien siipien pituus oli yhteensä 20 kyynärää. Toisen kerubin siipi oli 5 kyynärää pitkä ja kosketti huoneen toista seinää, ja sen toinen siipi oli 5 kyynärää pitkä ja ulottui toisen kerubin siipeen.
12. Toisen kerubin toinen siipi oli 5 kyynärää pitkä ja ulottui huoneen toiseen seinään, ja sen toinen siipi oli 5 kyynärää pitkä ja oli kiinni toisen kerubin siivessä.
13. Näin nämä kerubit levittivät siipensä 20 kyynärää pitkälti. Ne seisoivat jaloillaan kasvot käännettyinä pyhäkköön päin.
14. Hän teki väliverhon punasinisistä, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista ja valkoisista pellavalangoista ja antoi kirjailla siihen kerubien kuvia.
15. Hän teki temppelin eteen kaksi pylvästä, 35 kyynärän korkuista. Pylväänpäät olivat 5 kyynärää korkeat.
16. Hän teki pylväänpäihin ketjumaisia köynnöksiä ja myös 100 granaattiomenakoristetta, jotka kiinnitettiin köynnöksiin.
17. Hän pystytti pylväät temppelin eteen, toisen oikealle puolelle ja toisen vasemmalle puolelle: Oikeanpuoliselle hän antoi nimen Jaakin ja vasemmanpuoliselle nimen Booas*.

____________________________________

Room 6:1-23

6. LUKU

Uusi elämä

1. Mitä me siis sanomme? Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suurenisi?
2. Eihän toki! Kuinka me synnistä pois kuolleet edelleen eläisimme siinä?
3. Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme kastetut hänen kuolemaansa?
4. Me olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut kasteen kautta kuolemaan. Kuten Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, niin mekin vaeltakaamme uudessa elämässä.
5. Sillä jos me olemme kasvaneet hänen kanssaan yhteen yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa.
6. Tiedämmehän sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, jotta meissä oleva synnin turmelus* menettäisi valtansa, niin ettemme enää eläisi synnin orjina*.
7. Joka näet on kuollut, on vanhurskautettu* pois synnistä.
8. Mutta jos olemme kuolleet Kristuksen kanssa, me uskomme saavamme myös elää hänen kanssaan.
9. Mehän tiedämme, että kuolleista herätettynä Kristus ei enää kuole, eikä kuolema enää vallitse häntä.
10. Minkä hän kuoli, sen hän kerta kaikkiaan kuoli pois* synnistä, ja minkä hän elää, sen hän elää Jumalalle.

Taistelu syntiä vastaan

11. Niin pitäkää tekin itseänne synnille kuolleina, mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa.
12. Älköön siis synti hallitko teidän kuolevaista ruumistanne, niin että noudatatte sen himoja.
13. Älkää antako jäseniänne vääryyden aseiksi synnille, vaan kuolleista eläviksi tulleina antakaa itsenne Jumalalle ja jäsenenne vanhurskauden aseiksi Jumalalle.
14. Synti ei ole enää hallitseva teitä, koska ette ole lain alla, vaan armon alla.

Vapautetut palvelemaan Jumalaa

15. Kuinka siis on? Saammeko tehdä syntiä, koska emme ole lain alla, vaan armon alla? Eihän toki!
16. Ettekö tiedä, että kenen orjiksi, ketä tottelemaan, te antaudutte, te olette sen orjia, jota te tottelette, joko synnin orjia kuolemaksi, tai kuuliaisuuden palvelijoita vanhurskaudeksi*.
17. Kiitos Jumalalle, että te, jotka ennen olitte synnin orjia, nyt olette tulleet sydämestänne kuuliaisiksi sille opin muodolle, jonka johtoon teidät on annettu.
18. Synnistä vapautettuina teistä on tullut vanhurskauden palvelijoita!
19. Puhun ihmisten tavalla teidän luontonne* heikkouden tähden. Kuten te ennen annoitte jäsenenne saastaisuuden ja laittomuuden orjiksi pahuuteen, antakaa nyt jäsenenne vanhurskauden palvelijoiksi pyhitykseen.
20. Synnin orjia ollessanne vanhurskaus ei hallinnut teitä.
21. Minkä hedelmän te siitä silloin saitte? Sen, mitä nyt häpeätte. Sen loppuhan on kuolema.
22. Mutta nyt, kun olette synnistä vapautettuina tulleet Jumalan palvelijoiksi, teidän hedelmänne on pyhitys, ja sen lopputulos on ikuinen elämä.
23. Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on ikuinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

____________________________________

Ps 16:1-11

16. PSALMI

Herraan turvaava

1. Daavidin psalmi.
 Varjele minua, Jumala, sillä sinuun minä turvaan.
2. Minä sanon Herralle: ”Sinä olet minun Herrani, paitsi sinua minulla ei ole mitään hyvää.”
3. Ja pyhille, jotka ovat maassa: ”Nämä ovat ne jalot, joihin on minun koko mieltymykseni.”
4. Monta tuskaa on niillä, jotka rientävät vieraan [jumalan puoleen]. Minä en uhraa niille verta juomauhriksi enkä päästä huulilleni niiden nimiä.
5. Herra on minun perintöosani ja maljani. Sinä hoidat arpani.
6. Osakseni ovat tulleet ihanat seudut, ja kaunis on perintöosani.
7. Minä kiitän Herraa, joka on minua neuvonut. Yölläkin siihen sisimpäni kehottaa.
8. Minä pidän Herran aina edessäni. Kun hän on oikealla puolellani, minä en horju.
9. Sen tähden sydämeni iloitsee ja sieluni riemuitsee, ja myös ruumiini asuu turvassa.
10. Sinä et hylkää sieluani tuonelaan etkä salli Pyhäsi [ruumiin] maatua*.
11. Sinä neuvot minulle elämän tien. Ylenmäärin on iloa sinun kasvojesi edessä, ihanuutta oikeassa kädessäsi iäti.

____________________________________

Snl 19:20-21

20. Kuule neuvoa, ota varoitus varteen, että olisit vasta viisaampi.
21. Miehen mielessä on monia hankkeita, mutta Herran neuvo on pysyvä.

Scroll to Top