Raamattu vuodessa huhtikuu 5

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

huhtikuu 5
____________________________________

5Ms 28:1-68

28. LUKU

Kuuliaisuuden siunaukset

1. Jos kuulet Herran, Jumalasi, ääntä ja pidät tarkoin kaikki hänen käskynsä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, niin Herra, Jumalasi, asettaa sinut korkeammaksi kaikkia kansoja maan päällä.
2. Kaikki nämä siunaukset tulevat osaksesi ja saavuttavat sinut, jos kuulet Herran, Jumalasi, ääntä.
3. Siunattu olet kaupungissa ja siunattu olet kedolla.
4. Siunattu on sinun kohtusi hedelmä, maasi hedelmä, karjasi hedelmä, nautojesi vasikat ja lampaittesi karitsat.
5. Siunattu on sinun korisi ja taikinakaukalosi.
6. Siunattu olet tullessasi ja siunattu olet lähtiessäsi.
7. Herra antaa sinun voittaa vihollisesi, jotka nousevat sinua vastaan. Yhtä tietä he lähtevät sinua vastaan, mutta seitsemää tietä he sinua pakenevat.
8. Herra käskee siunauksen seurata sinua jyväaitoissasi ja kaikessa, mihin ryhdyt. Hän siunaa sinua siinä maassa, jonka Herra, Jumalasi, sinulle antaa.
9. Herra korottaa sinut hänelle pyhitetyksi kansaksi, niin kuin hän valalla vannoen on sinulle luvannut, jos noudatat Herran, Jumalasi, käskyjä ja vaellat hänen teitään.
10. Niin kaikki kansat maan päällä näkevät, että Herra on ottanut sinut nimiinsä, ja he pelkäävät sinua.
11. Herra antaa sinulle ylen runsaasti hyvää, tekee sinun kohtusi hedelmän, karjasi hedelmän ja maasi hedelmän ylen runsaaksi siinä maassa, jonka Herra isillesi vannotulla valalla on luvannut antaa sinulle.
12. Herra avaa sinulle rikkaan aarrekammionsa, taivaan, antaakseen maallesi sateen aikanaan ja siunatakseen kaikki kättesi työt. Sinä lainaat monelle kansalle, mutta sinun itsesi ei tarvitse ottaa lainaa.
13. Herra tekee sinut pääksi eikä hännäksi. Sinä aina vain ylenet etkä koskaan alene, jos tottelet Herran, Jumalasi, käskyjä, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, että niitä tarkoin noudattaisit
14. poikkeamatta oikealle tai vasemmalle yhdestäkään niistä sanoista, jotka tänä päivänä teille annan, etkä seuraisi muita jumalia ja palvelisi niitä.

Tottelemattomuuden rangaisukset

15. Mutta jos sinä et kuule Herran, Jumalasi, ääntä etkä tarkoin pidä kaikkia hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä tänä päivänä sinulle annan, niin kaikki nämä kiroukset tulevat päällesi ja saavuttavat sinut.
16. Kirottu olet kaupungissa ja kirottu olet kedolla.
17. Kirottu on korisi ja taikinakaukalosi.
18. Kirottu on kohtusi hedelmä ja maasi hedelmä, kirotut ovat nautojesi vasikat ja lampaittesi karitsat.
19. Kirottu olet tullessasi ja kirottu olet lähtiessäsi.
20. Herra lähettää sinun sekaasi kirousta, hämminkiä ja uhkaa, mihin tahansa ryhdyt, kunnes äkisti tuhoudut ja joudut perikatoon töittesi pahuuden tähden, kun olet minut hylännyt.
21. Herra antaa ruttotaudin tarttua sinuun, kunnes se hävittää sinut sukupuuttoon siitä maasta, jota menet ottamaan omaksesi.
22. Herra lyö sinua hivutustaudilla, kuumeella, poltteella ja tulehduksella, kuivuudella, nokitähkillä ja viljan ruosteella, ja ne vainoavat sinua, kunnes menehdyt.
23. Taivaasi, joka on pääsi päällä, on kuin vaski, ja maa, joka on allasi, on kuin rauta.
24. Herra muuttaa maasi sateen tomuksi ja tuhaksi. Se tulee taivaasta sinun päällesi, kunnes tuhoudut.
25. Herra antaa vihollistesi voittaa sinut. Yhtä tietä sinä menet heitä vastaan, mutta seitsemää tietä sinä heitä pakenet. Sinä tulet kauhistukseksi kaikille valtakunnille maan päällä.
26. Ruumiisi joutuvat ruuaksi kaikkinaisille taivaan linnuille ja maan eläimille, eikä kukaan karkota niitä.
27. Herra lyö sinua Egyptin paiseilla ja ajoksilla, ihottumalla ja ruvella, joista et parannu.
28. Herra lyö sinua hulluudella, sokeudella ja mielisairaudella.
29. Sinä haparoit keskellä päivää, kuten sokea haparoi pimeässä. Sinä et menesty teilläsi, vaan kaiken elinaikasi sinä olet oleva sorrettu ja ryöstetty, eikä ole auttajaa.
30. Sinä kihlaat naisen, mutta toinen makaa hänet. Sinä rakennat talon, mutta et siinä asu. Sinä istutat viinitarhan, mutta et korjaa sen hedelmää.
31. Härkäsi teurastetaan silmiesi edessä, mutta sinä et sitä syö. Aasisi ryöstetään sinulta sinun nähtesi eikä sitä anneta sinulle takaisin. Lampaasi joutuvat vihollistesi valtaan, eikä sinulla ole auttajaa.
32. Sinun poikasi ja tyttäresi joutuvat vieraan kansan valtaan. Silmäsi näkevät sen ja raukeavat heitä alinomaa ikävöidessäsi, mutta sinä et voi sille mitään.
33. Sinun maasi hedelmän ja kaiken vaivannäkösi kuluttaa kansa, jota et tunne. Kaiken elinaikasi sinä olet oleva sorrettu ja runneltu.
34. Mielesi terveys järkkyy siitä, mitä silmäsi näkevät.
35. Herra lyö sinuun, sinun polviisi ja pohkeisiisi, pahoja paiseita, joista et parannu, kantapäästä kiireeseen asti.
36. Herra vie sinut ja kuninkaan, jonka sinä itsellesi asetat, kansan luo, jota et tunne ja jota isäsi eivät tunteneet. Siellä sinä palvelet muita jumalia, puu- ja kivijumalia.
37. Sinä tulet kauhistukseksi, sananparreksi ja pistopuheeksi kaikille niille kansoille, joiden keskuuteen Herra sinut kuljettaa.
38. Paljon siementä sinä viet pellollesi, mutta vähän siitä korjaat, sillä heinäsirkat hävittävät sen.
39. Viinitarhoja sinä istutat ja hoidat, mutta viiniä et saa juodaksesi etkä tallettaaksesi, sillä madot syövät sen.
40. Öljypuita sinulla on kaikkialla alueellasi, mutta öljyllä et itseäsi voitele, sillä öljymarjasi varisevat maahan.
41. Poikia ja tyttäriä sinulle syntyy, mutta et saa heitä pitää, sille he vaeltavat vankeuteen.
42. Tuhohyönteiset valtaavat kaikki sinun puusi ja maasi hedelmän.
43. Muukalainen, joka asuu keskuudessasi, kohoaa sinua yhä ylemmäksi, mutta sinä painut aina alemmaksi.
44. Hän lainaa sinulle, mutta sinä et voi lainata hänelle. Hän tulee pääksi, mutta sinä hännäksi.
45. Kaikki nämä kiroukset tulevat päällesi, vainoavat sinua ja saavuttavat sinut, kunnes tuhoudut, koska et kuullut Herran, Jumalasi, ääntä etkä noudattanut hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka hän on sinulle antanut.
46. Ne jäävät merkkeinä ja ihmeinä sinuun ja sinun jälkeläisiisi ainiaan.
47. Koska sinä et ilolla ja sydämen halulla palvellut Herraa, Jumalaasi, kun sinulla oli kaikkea yltäkyllin,
48. sinun on nälässä, janossa, alastomuudessa ja kaiken puutteessa palveltava vihollisiasi, jotka Herra lähettää kimppuusi. Hän panee kaulallesi rautaisen ikeen, kunnes tuhoaa sinut.
49. Herra nostaa sinua vastaan kaukaisen kansan, joka tulee maan äärestä lentäen kuin kotka, kansan, jonka kieltä et ymmärrä,
50. tuimakatseisen kansan, joka ei armahda vanhaa eikä sääli nuorta.
51. Se syö sinun karjasi hedelmän ja maasi hedelmän, kunnes tuhoudut. Se ei jätä sinulle mitään, ei jyviä, ei viiniä eikä öljyä, ei nautojesi vasikoita eikä lampaittesi karitsoita, kunnes on tehnyt sinusta lopun.
52. Se ahdistaa sinua kaikissa porteissasi, kunnes korkeat ja lujat muurisi, joihin sinä luotit, kukistuvat kaikkialla maassasi. Se ahdistaa sinua kaikissa porteissasi kaikkialla sinun maassasi, jonka Herra, Jumalasi, on sinulle antanut.
53. Siinä hädässä ja ahdistuksessa, johon vihollisesi saattaa sinut, sinä syöt oman kohtusi hedelmää, syöt poikiesi ja tyttäriesi lihaa, jotka Herra, sinun Jumalasi, on sinulle antanut.
54. Hempeästi ja hekumallisesti elänyt mies sinun keskuudessasi katselee silloin karsaasti veljeään ja vaimoaan, joka on hänen sylissään, ja jäljellä olevia lapsiaan, jotka hän on jättänyt henkiin.
55. Kenellekään heistä hän ei anna lastensa lihaa, jota hän itse syö, kun hänellä ei ole mitään muuta jäljellä siinä hädässä ja ahdistuksessa, johon vihollisesi saattaa sinut kaikissa porteissasi.
56. Hempeästi ja hekumallisesti elänyt nainen sinun keskuudessasi, joka hekumassaan ja hempeydessään ei edes yrittänyt laskea jalkaansa maahan, katselee silloin karsaasti miestä, joka on hänen sylissään, sekä poikaansa ja tytärtään.
57. Hän ei anna heille [syötäviksi] jälkeisiään, jotka tulevat hänen kohdustaan, eikä lapsia, joita hän synnyttää. Kaiken muun puutteessa hän syö ne salaa itse siinä hädässä ja ahdistuksessa, johon vihollisesi saattaa sinut porteissasi.
58. Jos sinä et tarkoin noudata kaikkia tämän lain sanoja, jotka on kirjoitettu tähän kirjaan, niin että pelkäät tätä kunnioitettavaa ja peljättävää nimeä, Herraa, sinun Jumalaasi,
59. niin Herra panee sinun ja jälkeläistesi kärsittäväksi erityisiä vaivoja, suuria ja pitkällisiä vaivoja, pahoja ja pitkällisiä sairauksia.
60. Hän kääntää sinua vastaan kaikki Egyptin taudit, joita pelkäät, ja ne tarttuvat sinuun.
61. Kaikkinaisia muitakin sairauksia ja vaivoja, joista ei ole kirjoitettu tässä lain kirjassa, Herra nostattaa sinua vastaan, kunnes tuhoudut.
62. Teistä, jotka ennen olitte monilukuisia kuin taivaan tähdet, jää jäljelle vain vähäinen joukko, koska et kuullut Herran, Jumalasi, ääntä.
63. Kuten Herra ennen iloitsi teistä, siitä, että teki teille hyvää ja antoi teidän lisääntyä, niin Herra silloin iloitsee teistä, siitä, että hävittää ja tuhoaa teidät. Teidät temmataan irti siitä maasta, jota menet ottamaan omaksesi.
64. Herra hajottaa sinut kaikkien kansojen joukkoon maan äärestä toiseen, ja sinä palvelet siellä muita jumalia, joita et tunne, ja joita isäsi eivät tunteneet, puuta ja kiveä.
65. Niiden kansojen keskuudessa sinä et saa rauhaa, eikä jalkasi löydä lepopaikkaa. Herra antaa sinulle siellä vapisevan sydämen, rauenneet silmät ja nääntyvän sielun.
66. Elämäsi näyttää sinusta olevan hiuskarvan varassa. Yöt ja päivät sinä olet pelon vallassa etkä ole varma hengestäsi.
67. Aamulla sinä sanot: ’Jospa olisi ilta!’ ja illalla sanot: ’Jospa olisi aamu!’ Sellaista pelkoa sinä tunnet sydämessäsi, ja sellaisia näkyjä sinä näet silmissäsi.
68. Herra vie sinut laivoilla takaisin Egyptiin samaa tietä, josta sanoin sinulle: ’Et ole sitä enää näkevä’. Siellä teitä kaupitaan vihollisillenne orjiksi ja orjattariksi, mutta ei ole ostajaa.”

____________________________________

Lk 11:14-36

Jeesus ja Beelsebul

14. Jeesus ajoi ulos riivaajan, ja se oli mykkä. Kun riivaaja oli lähtenyt, mykkä puhui. Kansa ihmetteli.
15. Muutamat heistä sanoivat: ”Beelsebulin, riivaajien päämiehen, voimalla hän ajaa ulos riivaajia.”
16. Toiset taas panivat hänet koetukselle ja pyysivät häneltä merkkiä taivaasta.
17. Jeesus tiesi, mitä heillä oli mielessä, ja sanoi heille: ”Jokainen valtakunta, joka riitautuu itsensä kanssa, joutuu autioksi, ja talo kaatuu talon päälle.
18. Jos Saatana on riitautunut itsensä kanssa, kuinka hänen valtakuntansa pysyy koossa? Tehän sanotte minun Beelsebulin voimalla ajavan ulos riivaajia.
19. Jos minä Beelsebulin voimalla ajan ulos riivaajia, kenen voimalla sitten teidän jälkeläisenne* ajavat niitä ulos? Sen tähden heistä tulee teidän tuomareitanne.
20. Mutta jos minä Jumalan sormella ajan ulos riivaajia, onhan Jumalan valtakunta tullut teidän luoksenne.
21. Kun väkevä mies aseellisena vartioi kartanoaan, hänen omaisuutensa on turvassa.
22. Mutta jos häntä väkevämpi hyökkää hänen kimppuunsa, voittaa hänet ja ottaa häneltä aseet, joihin hän luotti, hän jakaa tältä riistämänsä saaliin.
23. Joka ei ole minun kanssani, on minua vastaan, ja joka ei minun kanssani kokoa, hän hajottaa.

Saastaisen hengen paluu

24. Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, se kuljeksii autioissa paikoissa ja etsii lepopaikkaa. Kun se ei sitä löydä, se sanoo: ’Minä palaan asuntooni, josta lähdin’.
25. Tullessaan se tapaa sen lakaistuna ja kaunistettuna.
26. Se menee ja ottaa mukaansa seitsemän muuta henkeä, itseään pahempaa, ja ne tulevat sisään ja asuvat siellä. Sen ihmisen tila on lopussa pahempi kuin alussa.”
27. Hänen tätä puhuessaan eräs nainen kansanjoukosta korotti äänensä ja sanoi hänelle: ”Autuas se kohtu, joka on sinua kantanut, ja ne rinnat, joita olet imenyt.”
28. Siihen Jeesus sanoi: ”Niin, autuaita ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä.”

Joona ja Salomo

29. Kun kansaa yhä kokoontui, Jeesus puhui heille: ”Tämä sukupolvi on paha sukupolvi: se tavoittelee merkkiä, mutta sille ei anneta muuta kuin Joonan merkki.
30. Kuten Joona tuli niiniveläisille merkiksi, niin Ihmisen Poikakin on oleva merkkinä tälle sukupolvelle.
31. Etelän kuningatar* herää tuomiolle yhdessä tämän sukupolven miesten kanssa ja tulee heille tuomioksi. Hän tuli maan ääristä kuulemaan Salomon viisautta, ja tässä on suurempi kuin Salomo.
32. Niiniven miehet nousevat tuomiolle tämän sukupolven kanssa ja tulevat sille tuomioksi. He nöyrtyivät parannukseen Joonan saarnan johdosta, ja tässä on suurempi kuin Joona.

Lamppu ja silmä

33. Ei kukaan, joka sytyttää lampun, pane sitä kätköön eikä vakan alle, vaan hän panee sen lampunjalkaan, että sisälle tulevat näkisivät valon.
34. Silmäsi on sinun ruumiisi lamppu. Kun silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu, mutta jos se on viallinen, myös ruumiisi on pimeä.
35. Pidähän varasi, ettei sinussa oleva valo ole pimeyttä!
36. Jos koko ruumiisi on valoisa, eikä sen mikään osa ole pimeä, se on oleva kauttaaltaan valoisa, kuten lampun valaistessa sinua kirkkaalla loisteellaan.”

____________________________________

Ps 77:1-21

77. PSALMI

Minä muistelen tekojasi, Herra

1. Veisuunjohtajalle. Jedutunin tapaan. Aasafin psalmi.
2. Minä korotan ääneni Jumalan puoleen ja huudan. Jumalan puoleen minä korotan ääneni, että hän kuulisi minua.
3. Ahdistukseni aikana minä etsin Herraa. Käteni on yöllä ojennettuna eikä väsy. Sieluani ei kukaan muu voi lohduttaa.
4. Minä muistan Jumalaa ja huokaan, minä mietin, ja henkeni nääntyy. Sela.
5. Sinä pidät silmäni valveilla. Olen niin levoton, etten voi puhua.
6. Minä ajattelen muinaisia päiviä, ammoin menneitä vuosia.
7. Yöllä muistan kielisoittimeni, mietiskelen sydämessäni, ja henkeni tutkii:
8. Hylkääkö Herra ikiajoiksi, eikö hän enää osoita laupeutta?
9. Onko hänen armonsa mennyt ainiaaksi, onko hänen lupauksensa lopussa polvesta polveen?
10. Onko Jumala unohtanut olla armollinen, onko hän vihassaan lukinnut laupeutensa? Sela.
11. Minä sanoin: tämä käy sydämeni läpi, Korkeimman oikean käden vuodet*.
12. Herran tekoja minä muistelen, sinun entisiä ihmetöitäsi.
13. Minä tutkin kaikkia sinun töitäsi, mietin suuria tekojasi.
14. Jumala, sinun tiesi on pyhä. Kuka on jumala, suuri niin kuin sinä, Jumala?
15. Sinä olet Jumala, joka teet ihmeitä ja olet ilmoittanut voimasi kansojen keskuudessa.
16. Kätesi voimalla sinä vapautit kansasi, Jaakobin ja Joosefin lapset. Sela.
17. Vedet näkivät sinut, Jumala, vedet näkivät sinut ja vapisivat, ja syvyydet järkkyivät.
18. Pilvet purkivat vettä, ylhäällä jylisi ukkonen, sinun nuolesi lensivät.
19. Sinun pauhinasi ääni vyöryi, salamat valaisivat maanpiiriä, maa vapisi ja järkkyi.
20. Meren halki kävi sinun tiesi, suurten vetten läpi sinun polkusi, eivätkä sinun jälkesi näkyneet.
21. Sinä kuljetit kansaasi kuin lammaslaumaa Mooseksen ja Aaronin johdolla.

____________________________________

Snl 12:18

18. Moni viskoo sanoja kuin miekanpistoja, mutta viisasten kieli on lääke.

Scroll to Top