Raamattu vuodessa joulukuu 30

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

joulukuu 30
____________________________________

Mal 1:1-2:17

Malakia

Ennustus, Herran sana, jonka Malakia puhui Israelille.

1. LUKU

Oikea ja väärä suhde Herraan

2. Minä olen rakastanut teitä, sanoo Herra. Mutta te sanotte: ”Missä sinun rakkautesi näkyy?” ”Eikö Eesau ollut Jaakobin veli,” sanoo Herra, ”ja Jaakobia minä rakastin,3. mutta. Eesaun hylkäsin*. Minä tein hänen vuorensa autioiksi ja annoin hänen perintöosansa sakaalien asuinpaikaksi.”
4. Jos Edom sanoo: ”Me olemme ruhjotut, mutta me rakennamme rauniot jälleen,” niin Herra Sebaot sanoo: ”Rakentakoot vain, mutta minä revin kaiken hajalle! Heidän nimensä olkoon: ’jumalattomuuden maa’ ja ’kansa, johon Herra on vihastunut ainiaan’.
5. Teidän silmänne saavat nähdä sen, ja te sanotte: ”Herra on suuri Israelin rajojen ulkopuolellakin.”

Herran pelon puute

6. Poika kunnioittakoon isäänsä ja palvelija isäntäänsä, mutta missä on kunnioitus minua kohtaan? Ja jos minä olen Herra, missä on pyhä pelko minua kohtaan? Tätä minä, Herra Sebaot, kysyn teiltä, te papit, jotka pidätte halpana minun nimeni. Mutta te sanotte: ”Miten me olemme pitäneet sinun nimesi halpana?”
7. Siten, että tuotte minun alttarilleni epäpuhdasta leipää. Te kysytte: ”Miten me olemme sinua pitäneet halpana?” Siten, että sanotte: ”Herran pöytä ei ole minkään arvoinen.”
8. ”Kun te tuotte uhriksi sokean eläimen, niin se muka ei ole väärin! Ja kun te tuotte ontuvan ja sairaan, niin se muka ei ole paha! Viepä se maaherrallesi! Mielistyykö hän sinuun, ja onko hän sinulle suosiollinen?” kysyy Herra Sebaot.
9. Anokaa siis Jumalan laupeutta, että hän meitä armahtaisi. Tällaista on teidän kädestänne tullut: olisiko hän teille suosiollinen? sanoo Herra Sebaot.
10. ”Jospa teidän joukossanne olisi joku, joka sulkisi ovet, ettette turhaan pitäisi tulta minun alttarillani! En minä ole teille suosiollinen, sanoo Herra Sebaot, enkä mielisty ruokauhriin, joka tulee teidän kädestänne.
11. Auringon nousun maista sen laskun maihin asti on minun nimeni oleva suuri kansojen keskuudessa, ja joka paikassa uhrataan ja tuodaan minun nimeni kunniaksi puhdas ruokauhri*. Sillä minun nimeni on oleva suuri kansojen keskuudessa, sanoo Herra Sebaot.”
12. Mutta te häpäisette sen, kun sanotte: ”Herran pöydän saa tehdä epäpyhäksi tuomalla kelvottomia uhrilahjoja.”
13. Te sanotte: ”Mikä vaiva [tästä uhraamisesta onkaan]!” ja pidätte sitä halpana, sanoo Herra Sebaot. Te tuotte uhrilahjaksi ryöstettyjä, ontuvia ja sairaita. Mielistyisinkö minä ottamaan sellaisia teidän kädestänne? sanoo Herra.
14. Kirottu olkoon pettäjä, jolla on laumassaan koiraspuoli, minkä hän on luvannut, mutta uhraakin Herralle viallisen. Sillä minä olen suuri Kuningas, sanoo Herra Sebaot, ja minun nimeäni peljätään kansojen keskuudessa.

2. LUKU

Nuhteita papeille

1. Nyt teille tämä sana, te papit!
2. Jos te ette kuule ja paina sydämeenne, niin että annatte kunnian minun nimelleni, sanoo Herra Sebaot, minä lähetän teitä vastaan kirouksen ja kiroan teille suodut siunaukset. Minä olenkin ne jo kironnut, sillä te ette ole painaneet tätä sydämeenne.
3. Minä kiellän teiltä jälkeläiset, ja viskelen rapaa teidän kasvoihinne, teidän juhlauhrienne rapaa, ja siihen [tunkioon] kannetaan teidät itsennekin.
4. Te tulette tietämään, että minä olen lähettänyt teille tämän käskyn, jotta minun liittoni Leevin kanssa pysyisi, sanoo Herra Sebaot.
5. Minun liittoni hänen kanssaan oli elämä ja rauha, ja minä annoin sen hänelle peloksi. Hän pelkäsi minua, vapisi minun nimeni edessä.
6. Oikea opetus oli hänen suussaan, eikä vääryyttä tavattu hänen huuliltaan. Rauhassa ja vakaasti hän vaelsi minun kanssani, ja monet hän käänsi pois pahoista töistä.
7. Papin huulten tulee tallettaa tieto, ja hänen suustaan etsitään opetus. Onhan hän Herran Sebaotin sanansaattaja.
8. Mutta te olette poikenneet tieltä, teidän opetuksenne on saattanut monet lankeamaan, te olette rikkoneet Leevin liiton, sanoo Herra Sebaot.
9. Niinpä minäkin teen teidät halveksituiksi ja alhaisiksi kaiken kansan edessä, koska te ette ole seuranneet minun teitäni, vaan olette opetuksessa olleet puolueellisia.
10. Eikö meillä kaikilla ole yksi Isä? Eikö sama Jumala ole meidät luonut? Miksi me olemme uskottomia toinen toisellemme ja rikomme isiemme liiton?

Seka-avioliitot ja avioerot

11. Juuda on ollut uskoton, Israelissa ja Jerusalemissa on tehty iljettäviä tekoja. Juuda on häväissyt Herran pyhäkön, jota Hän rakastaa. Sen miehet ovat ottaneet vaimoikseen vieraan jumalan tyttäriä*.
12. Siltä mieheltä, joka tämän tekee, Herra hävittäköön Jaakobin majoista valvojan, vastaajan ja Herran Sebaotin uhrilahjan tuojan.
13. Toiseksi: Te olette saattaneet Herran alttarin peitetyksi kyynelillä, itkulla ja huokauksilla, niin ettei hän enää käänny uhrilahjojen puoleen eikä mielisty ottamaan mitään teidän kädestänne.
14. Mutta te sanotte: ”Miksi niin?” Siksi että Herra on todistaja sinun ja sinun nuoruutesi vaimon välillä, jolle olet ollut uskoton, vaikka hän on sinun puolisosi, sinun aviovaimosi.
15. Niin ei tee kukaan, jolla on jäännöskään Hengestä. ”Mutta kuinkas se yksi?” Hän etsi Jumalan lapsia*. Valvokaa siis itseänne älkääkä olko uskottomia nuoruutenne vaimolle.
16. Minä vihaan [puolison] hylkäämistä, sanoo Herra, Israelin Jumala, ja sitä, joka verhoaa vaatteensa vääryydellä, sanoo Herra Sebaot. Valvokaa siis itseänne älkääkä olko uskottomia.
17. Te väsytätte Herran puheillanne. Mutta te kysytte: ”Miten me väsytämme?” Siten, että sanotte: ”Jokainen, joka tekee pahaa, on hyvä Herran silmissä, ja sellaiset ovat hänelle mieleen.” Tai: ”Missä on Jumala, joka tuomitsee oikein?”

____________________________________

Ilm 21:1-27

21. LUKU

Uusi taivas ja uusi maa

1. Minä näin uuden taivaan ja uuden maan. Ensimmäinen taivas ja ensimmäinen maa olivat kadonneet, eikä merta ollut enää.
2. Pyhän kaupungin, Uuden Jerusalemin, minä näin laskeutuvan alas taivaasta Jumalan luota valmistettuna kuin morsian, miehelleen kaunistettu.
3. Ja minä kuulin valtaistuimelta voimakkaan äänen, joka sanoi: ”Katso, Jumalan maja ihmisten keskellä! Hän on asuva heidän keskellään, ja he ovat hänen kansansa. Jumala itse on oleva heidän kanssaan, heidän Jumalansa.
4. Hän on pyyhkivä kaikki kyyneleet heidän silmistään, eikä kuolemaa ole enää oleva, ei murhetta, ei parkua eikä kipua ole enää oleva, sillä kaikki entinen on mennyt.”
5. Valtaistuimella istuva sanoi: ”Minä teen kaiken uudeksi.” Hän sanoi vielä: ”Kirjoita, sillä nämä sanat ovat luotettavat ja todet.”
6. Ja hän sanoi minulle: ”Se on tapahtunut. Minä olen A ja O, alku ja loppu. Minä annan janoavalle lahjaksi elämän veden lähteestä.
7. Joka voittaa, perii tämän, ja minä olen hänen Jumalansa, ja hän on minun lapseni*.
8. Mutta pelkurit, epäuskoiset, saastaiset, murhaajat, huorintekijät, noituutta harjoittavat, epäjumalien palvelijat ja kaikki valehtelijat saavat osansa järvessä, joka palaa tulta ja tulikiveä. Tämä on toinen kuolema.”

Uusi Jerusalem

9. Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joiden seitsemän maljaa olivat täynnä viimeisiä seitsemää vitsausta, tuli ja puhui minun kanssani ja sanoi: ”Tule tänne, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon.”
10. Hän vei minut hengessä suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui alas taivaasta Jumalan luota.
11. Siinä oli Jumalan kirkkaus. Sen hohto oli kaikkein kalleimman kiven kaltainen, kuin kristallinkirkas jaspiskivi.
12. Siinä oli suuri ja korkea muuri, jossa oli 12 porttia ja porteilla 12 enkeliä. Niihin oli kirjoitettu Israelin lasten 12 heimon nimet:
13. Idässä 3 porttia, pohjoisessa 3 porttia, etelässä 3 porttia ja lännessä 3 porttia.
14. Kaupungin muurilla oli 12 perustusta ja niissä Karitsan 12 apostolin 12 nimeä.
15. Hänellä, joka puhui minulle, oli mittakeppinä kultainen ruoko kaupungin, sen porttien ja muurin mittaamista varten.
16. Kaupunki oli neliskulmainen, ja sen pituus oli yhtä suuri kuin sen leveys. Hän mittasi kaupungin mittakepillä: se oli 12.000 stadionmittaa*. Sen pituus, leveys ja korkeus olivat yhtä suuret.
17. Hän mittasi sen muurin: se oli 144 kyynärää ihmismitan mukaan, joka on enkelin mitta.
18. Sen muuri oli rakennettu jaspiksesta, ja kaupunki oli puhdasta kultaa, puhtaan lasin kaltaista.
19. Kaupungin muurin perustukset oli kaunistettu kaikkinaisilla kalliilla kivillä. 1. perustus oli jaspis, 2. safiiri, 3. kalkedon, 4. smaragdi,
20. 5. sardonyks, 6. sardion, 7.krysoliitti, 8. berylli, 9. topaasi, 10. krysoprasi, 11. hyasintti ja 12. ametisti.
21. Sen 12 porttia olivat 12 helmeä. Kukin portti oli yhdestä helmestä. Kaupungin katu oli puhdasta kultaa, kuin läpikuultavaa lasia.
22. Temppeliä en siinä nähnyt. Herra Jumala, Kaikkivaltias, on sen temppeli, ja Karitsa.
23. Kaupunki ei tarvitse valokseen aurinkoa eikä kuuta. Jumalan kirkkaus näet valaisee sen, ja sen lamppu on Karitsa.
24. Kansat tulevat vaeltamaan sen valossa, ja maan kuninkaat vievät sinne mahtinsa loiston.
25. Sen portteja ei suljeta päivällä, ja yötä ei siellä ole.
26. Sinne viedään kansojen loisto ja kalleudet.
27. Mitään epäpyhää, ketään kauhistusten tekijää eikä valehtelijaa ei sinne pääse, vaan ainoastaan ne, jotka on kirjoitettu Karitsan elämänkirjaan.

____________________________________

Ps 149:1-9

149. PSALMI

Herran kansa, ylistä Häntä!

1. Halleluja! Veisatkaa Herralle uusi virsi, ylistysvirsi hänelle hurskasten seurakunnassa.
2. Iloitkoon Israel tekijästään, Siionin lapset riemuitkoot Kuninkaastaan.
3. Ylistäkööt he hänen nimeään karkeloiden. Soittakoot he hänelle kiitosta vaskirummuilla ja kitaroilla.
4. Herra on mielistynyt kansaansa, hän kaunistaa nöyrät pelastuksella.
5. Iloitkoot hurskaat, veisaten hänen kunniaansa, riemuitkoot he vuoteissaan.
6. Jumalan ylistys on heidän suussaan, ja heidän kädessään on kaksiteräinen miekka,
7. että he rankaisisivat kansoja, kurittaisivat kansakuntia,
8. panisivat kahleisiin heidän kuninkaansa ja jalkarautoihin heidän ylhäisensä.
9. Näin he panevat täytäntöön heistä kirjoitetun tuomion. Tämä on kaikkien hänen hurskaittensa kunnia[tehtävä]. Halleluja!

____________________________________

Snl 31:10-24

Kelpo vaimon ylistys

10. Kuka löytää kelpo vaimon? Sellaisen arvo on helmiä kalliimpi.
11. Hänen miehensä sydän luottaa häneen, eikä siltä mieheltä puutu riistaa.
12. Kaikkina elämänsä päivinä hän tekee miehelleen hyvää, ei pahaa.
13. Hän pitää huolen villoista ja pellavista, askarrellen toimeliain käsin.
14. Kauppiaan laivojen tavoin hän noutaa leipänsä kaukaa.
15. Kun on vielä yö, hän nousee ja antaa ravinnon perheelleen, apulaisilleen heidän osansa.
16. Hän haluaa peltoa ja hankkii sen, istuttaa viinitarhan kättensä tuotteilla.
17. Hän vyöttää kupeensa voimalla ja vahvistaa käsivartensa.
18. Hän huomaa hankkeensa menestyvän, hänen lamppunsa ei sammu yöllä.
19. Hän ojentaa kätensä kehrävarteen ja käyttelee värttinää kämmenissään.
20. Hän avaa kätensä kurjalle, ojentaa köyhälle molemmat kätensä.
21. Hän ei pelkää perheensä puolesta lunta, sillä hänen koko perheensä on puettu purppuravillaan.
22. Hän valmistaa itselleen peitteitä. Hienoa pellavaa ja punapurppuraa on hänen pukunsa.
23. Hänen miehensä on tunnettu porteissa, kun hän istuu maan vanhinten parissa.
24. Hän tekee ja myy aivinapaitoja ja vöitä, joita hän toimittaa kauppiaalle.

Scroll to Top