Raamattu vuodessa lokakuu 7

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

lokakuu 7
____________________________________

Jr 8:8-9:26

8. Kuinka te saatatte sanoa: ’Me olemme viisaita, ja meillä on Herran laki? Totisesti! Valheen työtä on tehnyt kirjanoppineiden valhekynä*.
9. Viisaat saavat häpeän, kauhistuvat ja joutuvat kiinni. He ovat hylänneet Herran sanan, mitä viisautta heillä olisi?
10. Sen tähden minä annan heidän. vaimonsa vieraille,. heidän peltonsa valloittajille. He kaikki, niin pienet kuin suuretkin, pyytävät väärää voittoa, kaikki, niin profeetat kuin papitkin, harjoittavat petosta.

Väärän rauhan julistajat
11. Kevyesti he parantavat tyttären, minun kansani, vamman, sanoen: ’Rauha, rauha!’ vaikka rauhaa ei ole.
12. He joutuvat häpeään, sillä he ovat tehneet kauhistuksia. Heillä ei kuitenkaan ole häpeän tuntoa, he eivät osaa hävetä. Sen tähden he kaatuvat kaatuvien joukkoon, sortuvat, kun rankaisu tulee heille, sanoo Herra.
13. Minä tempaan pois heidät kaikki, sanoo Herra. Viiniköynnöksessä ei ole rypäleitä, ja sen lehtikin lakastuu. Minä saatan hyökkääjät heidän kimppuunsa.”
14. ”Miksi istumme alallamme? Kokoontukaa! Menkäämme varustettuihin kaupunkeihin ja tuhoutukaamme niissä! Herra, meidän Jumalamme, tuhoaa meidät ja juottaa meille myrkkyvettä, koska olemme tehneet syntiä häntä vastaan.”
15. ”Odotetaan rauhaa, mutta hyvää ei tule, paranemisen aikaa, mutta tuleekin kauhun aika!

Tuhooja lähestyy

16. Daanista kuuluu hänen* hevostensa korskunta, hänen orhiensa hirnunnasta vapisee koko maa. He tulevat ja syövät maan ja kaiken, mikä siinä on, kaupungin ja siinä asuvat.
17. Minä lähetän teidän keskuuteenne käärmeitä, myrkkyliskoja, joihin lumous ei tehoa, ja ne purevat teitä, sanoo Herra.”
18. Missä on virvoitus murheeseeni? Sydämeni on sairas.
19. Tyttären, minun kansani, huuto kuuluu kaukaisesta maasta: ”Eikö Herra ole Siionissa, eikö siellä ole sen kuningas?” [Herra vastaa:] ”Miksi he ovat vihoittaneet minut jumalankuvillaan, muukalaisten turhilla jumalilla?”
20. Elonaika on ohi, kesä on lopussa, mutta me emme ole saaneet apua*.
21. Tyttären, kansani, sortumisen tähden olen murtunut ja käyn murheasussa, kauhistus on vallannut minut.
22. Eikö Gileadissa ole palsamia, eikö siellä ole parantajaa? Vai miksi eivät tyttären, minun kansani, haavat kasva umpeen?

9. LUKU

Ihmiset pettävät toisiaan

1. Kunpa minun pääni olisi silkkaa vettä ja silmäni kyynellähde, niin minä itkisin päivät ja yöt tyttären, kansani, kaatuneita!
2. Olisipa minulla erämaassa matkamiehen yömaja, että voisin jättää kansani ja lähteä heidän luotaan! He ovat kaikki avionrikkojia, uskottomien joukkio.
3. Heidän kielensä on kuin jännitetty jousi, valmis valheeseen, eivätkä he käytä valtaansa totuuteen: he menevät pahuudesta pahuuteen, mutta minua he eivät tunne, sanoo Herra.
4. Varokaa kukin lähimmäistänne, älkää luottako yhteenkään veljeen. Jokainen veli näet pettää viekkaasti ja jokainen lähimmäinen liikkuu panettelijana.
5. He pettävät toinen toistaan eivätkä puhu totta. He ovat totuttaneet kielensä puhumaan valhetta, ovat tehneet vääryyttä väsyksiin asti.
6. Sinä asut valheen keskellä. Vilpillisyydessään he eivät tahdo tuntea minua, sanoo Herra.
7. Sen tähden, näin sanoo Herra Sebaot: Minä sulatan heidät ja koettelen heitä. Mitäpä muuta voisin tehdä tyttären, kansani tähden?
8. Heidän kielensä on tappava nuoli, se puhuu vilppiä. Suullaan he puhuvat rauhaa lähimmäisensä kanssa, mutta sydämessään he punovat juoniaan.
9. Enkö minä tällaisista teoista rankaisisi heitä, sanoo Herra, enkö maksaisi tällaiselle kansalle?
10. Vuorten tähden minä puhkean itkuun ja valitukseen, erämaan laitumien tähden minä viritän itkuvirren. Ne on poltettu, ei ketään siellä kulje, eivätkä ne kuule karjan ääntä. Paenneet ovat taivaan linnut, ja eläimet ovat menneet pois.

Juudan kaupungit hävitetään

11. Minä teen Jerusalemin kiviroukkioksi, sakaalien asunnoksi, ja Juudan kaupungit teen autioiksi, asujattomiksi*.
12. Kuka on viisas mies, joka tämän ymmärtää ja jolle Herran suu on puhunut, että hän sen ilmoittaisi? Miksi on maa hävitetty, poltettu kuin autiomaa, jossa ei ketään kulje?
13. Herra sanoi: ”Siksi, että he ovat hylänneet minun lakini, jonka heille annoin, eivät ole kuunnelleet minun ääntäni eivätkä vaeltaneet sen mukaan.
14. He ovat vaeltaneet sydämensä paatumuksessa ja seuranneet baaleja, niin kuin heidän isänsä ovat heille opettaneet.
15. Sen tähden Herra Sebaot, Israelin Jumala, sanoo näin: Minä syötän heille, tälle kansalle, koiruohoa ja juotan heille myrkkyvettä.
16. Minä hajotan heidät sellaisten kansojen keskuuteen, joita eivät he eivätkä heidän isänsä ole tunteneet, ja lähetän heidän jälkeensä miekan, kunnes teen heistä lopun.
17. Näin sanoo Herra Sebaot: Ottakaa korviinne, kutsukaa itkijävaimoja tulemaan tänne. Lähettäkää hakemaan viisaita vaimoja, että he tulisivat,
18. kiiruhtaisivat virittämään meistä valitusvirren, niin että silmämme vuotaisivat kyyneleitä ja silmäripsemme tiukkuisivat vettä.
19. Valitushuuto kuuluu Siionista: Kuinka olemmekaan hävitetyt! Me olemme peräti joutuneet häpeään. Meidän täytyy jättää maa, sillä asuntomme ovat kukistuneet.
20. Te naiset, kuulkaa siis Herran sana, ottakoot korvanne vastaan hänen suunsa puheen. Opettakaa tyttärillenne valitusvirsi ja toinen toisellenne itkuvirsi.
21. Kuolema on noussut sisään ikkunoistamme ja tullut saleihimme tuhotakseen kadulta lapset, toreilta nuorukaiset.
22. Puhu: Näin sanoo Herra: Ihmisten ruumiita makaa maassa kuin lantaa vainiolla, kuin lyhteitä leikkaajan jäljessä, eikä niitä kukaan korjaa.

Väärä ja oikea kerskaus

23. Näin sanoo Herra: Älköön viisas kehuko viisauttaan, älköön väkevä kerskatko voimillaan, älköön rikas kehuko rikkauttaan.
24. Joka kerskaa, kerskatkoon siitä, että hän on ymmärtäväinen ja tuntee minut: että minä, Herra, teen laupeuden, oikeuden ja vanhurskauden maan päällä. Sillä sellaisiin minä mielistyn, sanoo Herra.

Oikea ympärileikkaus

25. Päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä rankaisen kaikkia ympärileikattuja, jotka ovat vailla [sydämen] ympärileikkausta:
26. Egyptiä, Juudaa, Edomia, ammonilaisia, Mooabia ja kaikkia päälaen ympäriltä kerittyjä, jotka asuvat erämaassa. Kaikki muut kansathan ovat ympärileikkaamattomia, ja koko Israelin kansa on sydämeltään ympärileikkaamaton.”

____________________________________

Kl 3:1-17

3. LUKU

Kristityn uusi elämä

1. Jos te siis olette herätetyt Kristuksen kanssa, etsikää sitä, mikä on ylhäällä, missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella.
2. Olkoon teidän mielenne siihen, mikä on ylhäällä, älköön siihen, mikä on maan päällä.
3. Tehän olette kuolleet*, ja teidän elämänne on kätketty Kristuksen kanssa Jumalassa.
4. Kristuksen, meidän elämämme, ilmestyessä tekin ilmestytte hänen kanssaan kirkkaudessa.
5. Kuolettakaa siis se, mikä teissä on maailmaan kuuluvaa: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta.
6. Niiden tähden tulee Jumalan viha [epäuskoisille ja tottelemattomille]*.
7. Niissä tekin ennen vaelsitte niissä eläessänne.
8. Pankaa nyt pois ne kaikki: viha, kiivastus, pahuus, herjaus ja häpeällinen puhe suustanne.
9. Älkää puhuko valhetta toisistanne, te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisenne tekoineen
10. ja pukeutuneet uuteen, joka uudistuu Luojansa kuvan mukaiseen tietoon.
11. Tässä ei ole kreikkalaista eikä juutalaista, ei ympärileikkausta eikä sen puutetta, ei barbaaria, skyyttalaista, ei orjaa, ei vapaata, vaan kaikki ja kaikissa on Kristus.

Nöyryys ja rakkaus

12. Te Jumalan valitut, pyhät ja rakkaat, pukeutukaa sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, sävyisyyteen ja kärsivällisyyteen.
13. Kärsikää toisianne rakkaudessa ja antakaa toisillenne anteeksi, milloin jollakin on moitetta toista vastaan. Kuten Herra on antanut teille anteeksi, niin tekin antakaa.
14. Yli kaiken tämän pukeutukaa rakkauteen, joka on täydellisyyden side.

Kristuksen rauha ja sananviljely

15. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon te olette kutsututkin yhdessä [seurakunta]ruumiissa, ja olkaa kiitollisia.
16. Asukoon Kristuksen sana runsaasti keskuudessanne. Opettakaa ja neuvokaa toisianne kaikessa viisaudessa psalmeilla, kiitosvirsillä ja hengellisillä lauluilla, veisaten kiitollisina Jumalalle sydämissänne.
17. Mitä teettekin sanalla tai työllä, tehkää kaikki Herran Jeesuksen nimessä, kiittäen Isää Jumalaa hänen kauttaan.

____________________________________

Ps 78:32-55

32. He jatkoivat silti synnin tekemistä eivätkä uskoneet hänen ihmeitään.
33. Sen vuoksi hän lopetti heidän päivänsä kuin tuulahduksen, antoi heidän vuosiensa päättyä äkilliseen perikatoon.
34. Hänen surmatessaan heitä he kysyivät häntä, kääntyivät ja etsivät Jumalaa.
35. He muistivat, että Jumala oli heidän kallionsa, ja että Jumala, Korkein, oli heidän Lunastajansa.
36. Mutta he pettivät häntä suullaan ja valehtelivat hänelle kielellään.
37. Heidän sydämensä ei ollut vakaa häntä kohtaan, eivätkä he olleet uskollisia hänen liitossaan.
38. Hän on kuitenkin laupias, antaa anteeksi rikkomukset eikä halua tuhota. Sen tähden hän uudistuvasti kääntyi vihastaan eikä antanut kaiken kiivautensa nousta.
39. Hän muisti, että he ovat synnin turmelemia ihmisiä*, tuulahdus, joka menee eikä enää palaa.
40. Kerta toisensa jälkeen he niskoittelivat häntä vastaan erämaassa ja murehduttivat siellä hänen mielensä!
41. Yhä uudelleen he kiusasivat Jumalaa ja vihoittivat Israelin Pyhän.
42. He eivät muistaneet hänen kättään, eivät aikaa, jona hän päästi heidät ahdistajasta,
43. teki tunnustekonsa Egyptissä ja ihmeensä Sooanin kentillä.
44. Hän muutti heidän virtansa vereksi, niin etteivät he voineet vesiojistaan juoda.
45. Hän lähetti heidän keskuuteensa paarmoja, jotka söivät heitä, ja sammakoita, jotka tuottivat heille turmiota.
46. Hän antoi heidän satonsa tuhosirkoille ja heidän työnsä hedelmät heinäsirkoille.
47. Hän hävitti rakeilla heidän viiniköynnöksensä ja raekivillä heidän viikunapuunsa.
48. Hän antoi heidän karjansa alttiiksi rakeille ja heidän laumansa salamoille.
49. Hän lähetti heitä vastaan vihansa hehkun, kiivastuksen, vihastuksen ja ahdistuksen, parven pahoja enkeleitä.
50. Hän raivasi vihalleen tien, ei säästänyt heidän elämäänsä kuolemasta, vaan antoi heidät ruton valtaan.
51. Hän surmasi Egyptissä kaikki esikoiset, Haamin majoissa miehuuden ensimmäiset.
52. Mutta kansansa hän pani liikkeelle kuin lampaat ja ohjasi heitä erämaassa kuin laumaa.
53. Hän johti heitä turvallisesti, eikä heidän tarvinnut pelätä, mutta heidän vihollisensa peitti meri.
54. Hän vei heidät pyhälle alueelleen, vuorelle, jonka hänen oikea kätensä oli hankkinut.
55. Hän karkotti vieraat kansat heidän tieltään, jakoi näiden alueet arvalla heille perintöosaksi ja antoi Israelin sukukuntien asua heidän majoissaan.

____________________________________

Snl 24:27

27. Toimita tehtäväsi ulkona ja tee valmista pellollasi. Sitten perusta perhe itsellesi.

Scroll to Top