Raamattu vuodessa maaliskuu 27

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

maaliskuu 27
____________________________________

5Ms 7:1 – 8:20

7. LUKU

Kanaanilaiset hävitettävä

1. ”Herra, sinun Jumalasi, vie sinut siihen maahan, jota menet ottamaan omaksesi. Hän karkottaa tieltäsi suuret kansat, heettiläiset, girgasilaiset, amorilaiset, kanaanilaiset, perissiläiset, hivviläiset ja jebusilaiset, nuo seitsemän kansaa, jotka ovat sinua suuremmat ja väkevämmät.
2. Kun Herra, sinun Jumalasi, antaa heidät sinun valtaasi, ja sinä voitat heidät, niin vihi heidät tuhon omiksi. Älä tee liittoa heidän kanssaan äläkä osoita heille armoa.
3. Älä lankoudu heidän kanssaan. Älä anna tyttäriäsi heidän pojilleen äläkä ota heidän tyttäriään pojillesi vaimoiksi.
4. He näet viettelevät sinun poikasi luopumaan minusta ja palvelemaan muita jumalia. Silloin Herran viha syttyy teitä kohtaan, ja hän hävittää sinut nopeasti.
5. Tehkää heille näin: Kukistakaa heidän alttarinsa, murskatkaa heidän kivipatsaansa, hakatkaa maahan heidän asera-paalunsa ja polttakaa tulessa heidän jumalankuvansa*.
6. Sinä olet Herralle, Jumalallesi, pyhitetty kansa. Herra, sinun Jumalasi, on valinnut sinut omaisuuskansakseen ennen kaikkia muita kansoja, mitä on maan päällä.
7. Ei Herra sen tähden ole mieltynyt teihin ja valinnut teitä, että olisitte lukuisammat kaikkia muita kansoja. Tehän olette kaikkia muita kansoja vähälukuisemmat.
8. Syynä oli se, että Herra rakasti teitä ja tahtoi pitää valan, minkä hän oli antanut teidän isillenne. Siksi Herra vei teidät pois väkevällä kädellä ja vapahti teidät orjuuden pesästä, faraon, Egyptin kuninkaan, käsistä.

Kuuliaisuuden tuoma siunaus

9. Tiedä siis, että Herra, sinun Jumalasi, on Jumala, uskollinen Jumala, joka pitää liiton ja on laupias tuhanteen polveen* asti niille, jotka häntä rakastavat ja pitävät hänen käskynsä,
10. mutta rankaisee sitä, joka häntä vihaa, ja tuhoaa hänet. Hän ei vitkastele, vaan rankaisee sitä, joka häntä vihaa.
11. Noudata siis niitä käskyjä, säädöksiä ja oikeusohjeita, jotka minä tänä päivänä annan sinulle, ja pidä ne.

Kuuliaisuus tuo siunauksen

12. Jos te tottelette näitä säädöksiä, noudatatte ja seuraatte niitä, niin Herra, sinun Jumalasi, pitää liittonsa ja on sinulle laupias, kuten hän valalla vannoen on luvannut sinun isillesi.
13. Hän rakastaa sinua, siunaa sinua ja antaa sinun lisääntyä. Hän siunaa kohtusi hedelmän ja maasi hedelmän, siunaa viljasi, viinisi ja öljysi, nautojesi vasikat ja lampaittesi karitsat siinä maassa, jonka hän isillesi vannotulla valalla on luvannut antaa sinulle.
14. Sinä olet oleva siunattu yli kaikkien muitten kansojen. Hedelmätöntä miestä tai naista ei ole oleva sinun keskuudessasi, ei myöskään karjassasi yhtään hedelmätöntä.
15. Herra on poistava sinusta kaikki sairaudet. Ainoaakaan Egyptin kovista taudeista, jotka sinä tunnet, hän ei ole paneva sinun kärsittäväksesi, vaan hän antaa niiden tulla kaikkiin niihin, jotka vihaavat sinua.
16. Tuhoa kaikki kansat, jotka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle. Älä sääli heitä. Älä myöskään palvele heidän jumaliaan, sillä se tulee sinulle paulaksi.
17. Vaikka ajatteletkin sydämessäsi: ’Nämä kansat ovat minua suuremmat, kuinka minä voisin ne karkottaa?’
18. älä kuitenkaan pelkää niitä. Muista, mitä Herra, sinun Jumalasi, teki faraolle ja kaikille egyptiläisille.
19. Muista niitä suuria koettelemuksia, jotka sinä näit omin silmin, ja niitä tunnustekoja ja ihmeitä ja sitä väkevää kättä ja ojennettua käsivartta, joilla Herra, sinun Jumalasi, vei sinut pois. Samoin on Herra, sinun Jumalasi tekevä kaikille niille kansoille, joita sinä pelkäät.
20. Herra, sinun Jumalasi, lähettää heidän kimppuunsa herhiläisiä, kunnes ne, jotka ovat jäljellä ja ovat sinulta piiloutuneet, ovat hävitetyt.
21. Älä heitä säikähdy, sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi, suuri ja peljättävä Jumala.
22. Herra, sinun Jumalasi, karkottaa nämä kansat sinun tieltäsi vähitellen. Älä lopeta heitä yhtäkkiä, etteivät metsän pedot lisääntyisi sinun vahingoksesi.
23. Herra, sinun Jumalasi, antaa heidät sinun valtaasi ja saattaa heidät suureen hämminkiin, kunnes he tuhoutuvat.
24. Hän antaa heidän kuninkaansa sinun käsiisi, ja sinä hävität heidän nimensä taivaan alta. Ei kukaan kestä sinun edessäsi, vaan sinä tuhoat heidät.
25. Heidän jumaliensa kuvat polttakaa tulessa. Älä himoitse niissä olevaa hopeaa ja kultaa äläkä ota siitä itsellesi mitään, ettet joutuisi sen paulaan, sillä se on Herralle, sinun Jumalallesi, kauhistus.
26. Äläkä vie sitä kauhistusta taloosi, ettet sinäkin sen tavoin joutuisi vihittäväksi tuhon omaksi. Pidä sitä inhottavana ja kauhistavana, sillä se on vihitty tuhon omaksi.”

8. LUKU

Herra kasvattaa israelilaisia

1. ”Pitäkää tarkoin kaikki käskyt, jotka minä tänä päivänä annan sinulle, että eläisitte, lisääntyisitte ja pääsisitte ottamaan omaksenne sen maan, jonka Herra valalla vannoen on luvannut teidän isillenne.
2. Muista kaikkea, mitä on tapahtunut sillä tiellä, jota Herra, sinun Jumalasi, näinä 40 vuotena on sinua kuljettanut erämaassa nöyryyttääkseen ja koetellakseen sinua ja tietääkseen, mitä on sydämessäsi, tahdotko noudattaa hänen käskyjään vai etkö.
3. Hän nöyryytti sinua ja antoi sinun nähdä nälkää, ja hän antoi sinulle syötäväksi mannaa, jota et ennen tuntenut, ja jota eivät isäsikään tunteneet, opettaakseen sinut ymmärtämään, että ihminen ei elä ainoastaan leivästä, vaan että hän elää jokaisesta sanasta, joka lähtee Herran suusta.
4. Sinun vaatteesi eivät kuluneet yltäsi, eivätkä sinun jalkasi ajettuneet niinä 40 vuotena.
5. Tiedä siis sydämessäsi, että Herra, sinun Jumalasi, kasvattaa sinua, niin kuin isä kasvattaa poikaansa.
6. Noudata Herran, sinun Jumalasi, käskyjä, vaella hänen teitään ja pelkää häntä.
7. Herra, sinun Jumalasi, vie sinut hyvään maahan, laaksoissa ja vuorilla vuotavien purojen, lähteiden ja syvien vesien maahan,
8. vehnän ja ohran, viiniköynnöksen, viikunapuun ja granaattiomenapuun maahan, jalostetun öljypuun ja hunajan maahan,
9. jossa sinun ei tarvitse puutteessa syödä leipääsi eikä nähdä mitään puutetta, maahan, jonka kivissä on rautaa, ja jonka vuorista voit louhia vaskea.
10. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut sinulle.
11. Varo, ettet unohda Herraa, sinun Jumalaasi, ja muista noudattaa hänen käskyjään, oikeusohjeitaan ja säädöksiään, jotka minä tänä päivänä annan sinulle.

Rikastumisen vaarat

12. Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, kun rakennat kauniita taloja ja asut niissä,
13. kun karjasi ja lampaasi lisääntyvät, kun hopeasi ja kultasi lisääntyy ja kaikki, mitä sinulla on, lisääntyy,
14. niin älköön sydämesi ylpistykö, äläkä unohda Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä,
15. kuljetti sinua suuressa ja hirmuisessa, myrkyllisten käärmeiden ja skorpionien ja kuivien, vedettömien seutujen erämaassa, vuodatti sinulle vettä kovasta kalliosta
16. ja antoi erämaassa sinulle syötäväksi mannaa, jota isäsi eivät tunteneet. Hän teki tämän nöyryyttääkseen ja koetellakseen sinua ja lopuksi tehdäkseen sinulle hyvää.
17. Älä ajattele sydämessäsi: ’Oma voimani ja oman käteni väkevyys on hankkinut minulle tämän rikkauden’,
18. vaan muista, että Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle voiman hankkia rikkautta pitääkseen liittonsa, jonka hän valalla vannoen teki isiesi kanssa, niin kuin tähän päivään saakka on tapahtunut.
19. Mutta jos sinä unohdat Herran, sinun Jumalasi, ja antaudut palvelemaan vieraita jumalia, palvelet niitä ja kumarrat niitä, niin minä vakuutan teille tänä päivänä, että te peräti tuhoudutte.
20. Kuten ne kansat, jotka Herra tuhoaa teidän tieltänne, niin tekin tuhoudutte, kun ette ole totelleet Herraa, Jumalaanne.”

____________________________________

Lk 7:36 – 8:3

Fariseus ja syntinen nainen

36. Eräs fariseus kutsui Jeesuksen luokseen aterialle. Hän meni fariseuksen taloon ja asettui ruokapöytään.
37. Siinä kaupungissa oli syntisesti elävä nainen. Kun hän sai tietää Jeesuksen olevan aterialla fariseuksen talossa, hän toi alabasteripullon täynnä hajuvoidetta
38. ja asettui hänen taakseen hänen jalkojensa luo*. Hän itki ja rupesi kastelemaan hänen jalkojaan kyynelillään, kuivasi ne päänsä hiuksilla, suuteli hänen jalkojaan ja voiteli ne hajuvoiteella.
39. Kun fariseus, joka oli kutsunut Jeesuksen, näki sen, hän ajatteli mielessään: ”Jos tämä olisi profeetta, hän tietäisi, kuka ja millainen on tuo nainen, joka koskee häneen, että hän on syntinen.”
40. Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Simon, minulla on jotakin sanottavaa sinulle.” Hän virkkoi: ”Opettaja, puhu.”
41. [Jeesus sanoi:] ”Lainanantajalla oli kaksi velallista. Toinen oli velkaa 500 denaria, toinen 50.
42. Kun heillä ei ollut, millä maksaa, hän antoi molemmille velan anteeksi. Kumpi heistä siis rakastaa häntä enemmän?”
43. Simon vastasi: ”Luullakseni se, jolle hän antoi enemmän anteeksi.” Jeesus sanoi hänelle: ”Oikein sinä ratkaisit.”
44. Naiseen kääntyen hän sanoi Simonille: ”Näetkö tämän naisen? Minä tulin taloosi. Sinä et antanut vettä jaloilleni, mutta tämä on kastellut jalkani kyynelillään ja kuivannut ne hiuksillaan.
45. Sinä et antanut minulle suudelmaa, mutta tämä ei ole lakannut suutelemasta jalkojani siitä saakka, kun tänne tulin.
46. Sinä et voidellut päätäni öljyllä, mutta tämä on voidellut jalkani hajuvoiteella.
47. Siksi sanonkin sinulle: hän on saanut monet syntinsä anteeksi – hänhän osoitti paljon rakkautta. Jolle taas annetaan vähän anteeksi, hän rakastaa vähän.”
48. Jeesus sanoi naiselle: ”Sinun syntisi on annettu anteeksi.”
49. Ateriakumppanit ajattelivat mielessään: ”Kuka on tuo mies, joka synnitkin antaa anteeksi?”
50. Jeesus sanoi naiselle: ”Uskosi on sinut pelastanut. Mene rauhaan.”

8. LUKU

Palvelevia naisia

1. Sen jälkeen Jeesus vaelsi kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään saarnaten ja julistaen Jumalan valtakunnan evankeliumia. Ne kaksitoista olivat hänen kanssaan,
2. niin myös muutamat naiset, jotka oli parannettu pahoista hengistä ja sairauksista: Magdalan Maria, josta oli lähtenyt ulos seitsemän riivaajaa,
3. Johanna, Herodeksen taloudenhoitajan Kuusaan vaimo, Susanna ja useita muita, jotka palvelivat heitä varoillaan.

____________________________________

Ps 69:1-18

69. PSALMI

Kärsivän hurskaan rukous

1. Veisuunjohtajalle. Veisataan kuten ”Liljat”. Daavidin psalmi.
2. Pelasta minut, Jumala, sillä vedet käyvät sieluuni asti.
3. Minä olen vajonnut syvään, pohjattomaan liejuun, olen joutunut vetten syvyyksiin, ja virta tulvii päälleni.
4. Olen väsynyt huutamisesta, kurkkuni kuivettuu, silmäni ovat rauenneet odottaessani Jumalaani.
5. Enemmän kuin hiuksia päässäni on niitä, jotka minua syyttä vihaavat. Paljon on niitä, jotka tahtovat tuhota minut, jotka syyttä ovat vihollisiani. Mitä en ole ryöstänyt, se minun täytyy maksaa.
6. Jumala, sinä tunnet minun tyhmyyteni, eivätkä vikani ole sinulta salassa.
7. Älä anna minussa joutua häpeään niiden, jotka odottavat sinua, Herra, Herra Sebaot. Älä salli minussa pettyä niiden, jotka etsivät sinua, Israelin Jumala.
8. Sinun tähtesi minä kärsin herjausta, pilkka peittää kasvoni.
9. Veljilleni minä olen tullut vieraaksi, olen tullut oudoksi äitini lapsille.
10. Sillä kiivaus sinun huoneesi puolesta on minut kuluttanut, ja niiden herjaukset, jotka sinua herjaavat, ovat sattuneet minuun.
11. Minä itkin ja paastosin, mutta siitä koitui minulle vain herjausta.
12. Minä pukeuduin säkkipukuun, mutta tulin sananparreksi heidän suussaan.
13. Porteissa istujat jaarittelevat minusta, ja väkijuomien juojat laulavat minusta.
14. Mutta otollisella ajalla minä rukoilen sinua, Herra Jumala, sinun suuren laupeutesi turvin. Vastaa minulle pelastavan uskollisuutesi tähden.
15. Päästä minut loasta, etten siihen vajoa, auta, että pääsen vihollisistani ja syvistä vesistä.
16. Älä anna vesitulvan upottaa minua, syvyyden minua niellä ja kuilun sulkea suutaan päälleni.
17. Vastaa minulle, Herra, sillä sinun armosi on hyvä. Käänny puoleeni suuressa laupeudessasi.
18. Älä peitä kasvojasi palvelijaltasi, sillä minä olen ahdistuksessa. Joudu, vastaa minulle.

____________________________________

Snl 12:1

12. LUKU

Vanhurskaus ja vääryys

1. Viisautta rakastaa, joka varoitusta rakastaa, mutta järjetön vihaa nuhdetta.

Scroll to Top