Raamattu vuodessa marraskuu 6

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

marraskuu 6
____________________________________

Hes 14:12-16:42

Nooa, Daniel ja Job

12. Minulle tuli tämä Herran sana:
13. ”Ihmislapsi! Jos maa tekisi syntiä minua vastaan olemalla uskoton, ja minä ojentaisin sitä vastaan käteni, murtaisin siltä leivän tuen, lähettäisin siihen nälän ja hävittäisin siitä ihmisiä ja eläimiä,
14. ja sen keskuudessa olisivat nämä kolme miestä: Nooa, Daniel ja Job, niin oman henkensä he pelastaisivat vanhurskaudellaan, sanoo Herra, Herra.
15. Jos minä panisin pahoja petoja kulkemaan maan halki ja hävittämään sitä, ja se tulisi autioksi, ettei kukaan siellä kulkisi petojen tähden,
16. niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra, nämä kolme miestä, jos he olisivat sen keskuudessa, eivät voisi pelastaa poikiaan ja tyttäriään. Vain he itse pelastuisivat, mutta maa tulisi autioksi.
17. Tai jos minä antaisin miekan tulla tähän maahan ja sanoisin: ’Miekka, käy halki maan!’ ja hävittäisin siitä ihmisiä ja eläimiä,
18. ja sen keskellä olisivat nämä kolme miestä, niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra, he eivät voisi pelastaa poikiaan ja tyttäriään. Vain he itse pelastuisivat.
19. Tai jos minä lähettäisin ruton tähän maahan ja vuodattaisin pyhän vihani verisesti sen päälle, hävittäen siitä ihmisiä ja eläimiä,
20. ja Nooa, Daniel ja Job olisivat sen keskuudessa, niin totta kuin minä elän, he eivät voisi pelastaa poikaansa ja tytärtään, sanoo Herra, Herra. Vain oman henkensä he vanhurskaudellaan pelastaisivat.
21. Näin sanoo Herra, Herra: Mitä sitten, kun minä lähetän Jerusalemiin neljä kovaa tuomiotani: Miekan, nälän, pahoja petoja ja ruton hävittämään siitä ihmisiä ja eläimiä!
22. Sinne on silti jäävä jäljelle pelastuneita, poikia ja tyttäriä, jotka viedään pois. He tulevat teidän luoksenne, ja te näette heidän vaelluksensa ja tekonsa. Niin te tulette lohdutetuiksi siitä onnettomuudesta, jonka minä olen tuottanut Jerusalemille, kaikesta, minkä olen sille tuottanut.
23. He lohduttavat teitä, kun näette heidän vaelluksensa ja tekonsa. Niin te tulette tietämään, etten minä syyttä ole tehnyt sitä kaikkea, minkä olen sille tehnyt, sanoo Herra, Herra.”

15. LUKU

Israel kuin viiniköynnös

1. Minulle tuli tämä Herran sana:
2. ”Ihmislapsi, onko viiniköynnös parempi kuin kaikki muut puut, tuo köynnös, joka on metsän puitten joukossa?
3. Otetaanko siitä puuta, josta tehdään tarvekalu? Otetaanko siitä edes vaarnaa, johon ripustetaan kaikkinaista tavaraa?
4. Jos se pannaan tulen poltettavaksi, ja sen molemmat päät on tuli kuluttanut, ja sen keskus on kärventynyt: Kelpaako se tarvekaluksi?
5. Silloinkaan, kun se oli eheä, siitä ei voitu tehdä tarvittavia esineitä. Kun tuli on sen polttanut ja se on kärventynyt, silloinko siitä tehtäisiin tarvekalu?
6. Sen tähden, näin sanoo Herra, Herra: Kuten metsän puitten joukossa käy viiniköynnökselle, jonka olen pannut tulen poltettavaksi, niin minä annan käydä myös Jerusalemin asukkaille.
7. Minä käännän kasvoni heitä vastaan: He ovat päässeet tulesta, mutta tuli heidät tuhoaa. Te tulette tietämään, että minä olen Herra, kun käännän kasvoni heitä vastaan.
8. Minä teen maan autioksi, koska te olette olleet uskottomat, sanoo Herra, Herra.”

16. LUKU

Uskoton Jerusalem

1. Minulle tuli tämä Herran sana:
2. ”Ihmislapsi, tee Jerusalemille tunnetuiksi sen kauhistavat synnit
3. ja sano: Näin sanoo Jerusalemille Herra, Herra: Sinun sukusi ja syntysi on kanaanilaisten maasta. Isäsi oli amorilainen ja äitisi heettiläinen.
4. Näin oli sinun syntymäsi: Sinä päivänä, jona synnyit, sinulta ei leikattu napanuoraa, sinua ei pesty vedellä, että olisit puhdistunut, sinua ei hierottu suolalla eikä sinua kääritty kapaloihin.
5. Kukaan ei sinua säälinyt eikä tehnyt sinulle mitään tällaista ja armahtanut sinua. Sinut pantiin heitteille kedolle: Niin halpana pidettiin sinun henkeäsi sinä päivänä, jona synnyit.
6. Mutta minä kuljin ohitsesi ja näin sinut, kun sätkyttelit verissäsi. Minä sanoin sinulle, kun olit siinä verissäsi: ’Sinun pitää elää! Niin minä sanoin sinulle, kun olit siinä verissäsi: Sinun pitää elää.
7. Minä teen sinut kymmentuhansiksi kuin pellon laihon. Sitten sinä vartuit, tulit isoksi ja ehdit kauneimpaan kukoistukseesi, rintasi paisuivat, ja hiuksesi kasvoivat. Mutta sinä olit vielä alaston ja paljas.
8. Minä kuljin ohitsesi ja näin, että sinun aikasi oli lemmen aika. Minä levitin liepeeni sinun ylitsesi ja peitin häpysi. Minä vannoin sinulle ja menin liittoon sinun kanssasi, sanoo Herra, Herra, ja sinä tulit minun omakseni.
9. Minä pesin sinut vedellä, huuhtelin sinut verestäsi ja voitelin sinut öljyllä.
10. Minä puetin sinut kirjaeltuihin vaatteisiin, panin jalkoihisi sireeninnahkaiset* kengät, sidoin päähäsi hienosta pellavasta tehdyn siteen ja hunnutin sinut silkillä.
11. Minä koristin sinut koruilla, panin rannerenkaat käsiisi ja käädyt kaulaasi,
12. nenärenkaan nenääsi, korvarenkaat korviisi ja päähäsi kauniin kruunun.
13. Sinut koristettiin kullalla ja hopealla, sinun pukusi oli hienoa pellavaa, silkkiä ja kirjaeltua vaatetta, ja sinä sait syödä lestyjä jauhoja, hunajaa ja öljyä. Sinusta tuli ylenmäärin kaunis, ja sinä kelpasit kuninkaalliseen arvoon.
14. Sinun maineesi kulki muihin kansoihin kauneutesi tähden, sillä se oli täydellinen niiden kaunistusten takia, joilla minä sinua koristin, sanoo Herra, Herra.
15. Mutta sinä luotit kauneuteesi ja harjoitit haureutta maineesi nojalla. Sinä vuodatit haureuttasi jokaiselle ohikulkijalle: ’Saakoon tuokin!’
16. Sinä otit vaatteitasi ja teit itsellesi kirjavia uhrikukkuloita ja harjoitit haureutta niiden päällä. Moista ei ole tapahtunut eikä ole tapahtuva.
17. Sinä otit korukalujasi, minun kultaani ja hopeaani, jota olin sinulle antanut, teit itsellesi miehenkuvia ja harjoitit haureutta niiden kanssa.
18. Sinä otit kirjaeltuja vaatteitasi ja verhosit ne niillä. Minun öljyni ja suitsukkeeni sinä panit niiden eteen.
19. Minä syötin sinua lestyillä jauhoilla, öljyllä ja hunajalla. Sinulle antamani sinä panit niiden eteen suloiseksi tuoksuksi. Näin tapahtui, sanoo Herra, Herra.
20. Sinä otit poikiasi ja tyttäriäsi, jotka olit minulle synnyttänyt, ja teurastit heitä niiden syödä. Eikö riittänyt sinulle haureutesi,
21. kun vielä teurastit minun poikiani ja annoit heitä poltettaviksi uhrina niille?
22. Kaikkien kauhistustesi ja haureutesi ohessa sinä et muistanut nuoruutesi päiviä, jolloin olit alaston ja paljas ja sätkyttelit verissäsi.
23. Voi, voi sinua! sanoo Herra, Herra: Kaiken muun pahuutesi lisäksi
24. sinä rakensit itsellesi korokkeita ja teit itsellesi kumpuja kaikille toreille.
25. Kaikkiin kadunkulmiin sinä rakensit kumpujasi ja häpäisit kauneutesi, levitit sääresi jokaiselle ohikulkijalle ja yhä lisäsit haureuttasi.
26. Sinä harjoitit haureutta naapuriesi, Egyptin suurijäsenisten poikien kanssa, ja yhä lisäten haureuttasi vihoitit minut.
27. Minä ojensin käteni sinua vastaan, vähensin sinun määräosasi ja jätin sinut vihollistesi, filistealaisten tyttärien, raivon valtaan. He näet häpesivät sinun iljettävää vaellustasi.
28. Sitten sinä harjoitit haureutta Assurin poikien kanssa, koska et voinut saada kyllääsi. Vaikka harjoititkin haureutta heidän kanssaan, et sittenkään tullut tyydytetyksi.
29. Sinä yhä enensit haureuttasi kauppiasten maahan päin, Kaldeaan, mutta et siitäkään saanut kyllääsi.
30. Kuinka himosta hiukeava olikaan sinun sydämesi, sanoo Herra, Herra, kun teit tätä kaikkea, niin kuin tekee portoista pahin.
31. Sinä rakensit korokkeesi kaikkiin kadunkulmiin ja teit kumpusi kaikille toreille! Mutta siinä sinä olit erilainen kuin muut portot, ettet pyytänyt maksua.
32. Sinä olit kuin avionrikkoja-vaimo, joka miehensä sijaan ottaa vieraita!
33. Kaikille muille portoille annetaan lahja, mutta sinä annoit portonlahjojasi kaikille rakastajillesi ja haureudessasi lahjoit heitä tulemaan luoksesi joka taholta.
34. Sinä olit haureudessasi päinvastainen kuin muut naiset: Sinun perässäsi ei juostu haureuteen, vaan sinä maksoit portonpalkkaa. Sinulle ei portonpalkkaa maksettu. Näin se oli päinvastoin.
35. Sen tähden, sinä portto, kuule Herran sana:
36. Näin sanoo Herra, Herra: Sinä olet antanut riettautesi vuotaa ja olet paljastanut häpysi haureudessasi kaikille rakastajillesi ja kaikille kauhistaville kivijumalillesi. Lastesi verenkin sinä olet niille antanut.
37. Tämän johdosta minä kokoan kaikki sinun rakastajasi, jotka olivat sinulle mieleen, kaikki, joita sinä rakastit, ja kaikki, joihin kyllästyit, heidät minä kokoan sinua vastaan joka taholta ja paljastan heille sinun häpysi, niin että he näkevät koko häpysi.
38. Minä tuomitsen sinut sen mukaan, mitä on säädetty avionrikkoja- ja verenvuodattaja-naisista, ja annan vihassa ja kiivaudessa sinun veresi vuotaa.
39. Minä annan sinut heidän käsiinsä, ja he hajottavat sinun korokkeesi, kukistavat sinun kumpusi, raastavat sinulta vaatteesi, ottavat korukalusi ja jättävät sinut alastomaksi ja paljaaksi.
40. He nostattavat kansanjoukon sinua vastaan, ja he kivittävät sinua, hakkaavat sinut maahan miekoillaan,
41. polttavat tulella sinun talosi ja panevat sinussa toimeen tuomiot lukuisien naisten silmien edessä. Minä teen lopun sinun porttona-olostasi, etkä sinä enää sitten maksa portonpalkkoja.
42. Minä tyydytän vihani sinussa, niin että minun kiivauteni väistyy sinusta. Siten minä tyynnyn enkä enää ole vihastunut.

____________________________________

Hb 7:18-28

18. Täten entinen säädös kumotaan, koska se oli heikko ja hyödytön.
19. Eihän [Mooseksen] laki tehnyt mitään täydelliseksi. Sen tilalle tulee parempi toivo, jossa me lähestymme Jumalaa.
20. Tämä ei tapahtunut ilman valaa. Ovathan Leevin jälkeläiset tulleet papeiksi ilman heistä vannottua valaa.
21. Jeesus taas on tullut papiksi hänestä vannotulla valalla, Hänen asettamanaan, joka sanoi hänelle: ”Herra on vannonut eikä ole katuva: ’Sinä olet pappi iäti’.”
22. Täten myös on se liitto parempi, minkä takaajaksi Jeesus on tullut.
23. Noita toisia pappeja on tullut jatkuvasti uusia, koska kuolema ei ole sallinut heidän pysyä.
24. Tällä taas on katoamaton pappeus, koskapa hän pysyy iäti.
25. Sen tähden hän myös voi täydellisesti pelastaa ne, jotka hänen kauttaan lähestyvät Jumalaa, koska hän elää iäti rukoillakseen heidän puolestaan.
26. Sellainen Ylimmäinen Pappi meille sopiikin: pyhä, viaton, tahraton, syntisistä erotettu ja taivaita korkeammaksi tullut.
27. Hänen ei tarvitse ylimmäisten pappien tavoin joka päivä ensin uhrata omien syntiensä tähden ja sitten kansan. Hän näet teki tämän kerta kaikkiaan uhratessaan itsensä.
28. Laki asettaa ylimmäisiksi papeiksi heikkoja ihmisiä, mutta valan sana, joka on myöhäisempi kuin laki, asettaa Pojan, iäti täydelliseksi tulleen.

____________________________________

Ps 106:1-12

106. PSALMI

Herran armo, Israelin uskottomuus

1. Halleluja! Kiittäkää Herraa, sillä hän on hyvä, ja hänen armonsa pysyy ainiaan.
2. Kuka voi kertoa Herran voimateot, julistaa kaiken hänen ylistyksensä?
3. Autuaat ne, jotka noudattavat oikeutta ja aina tekevät sitä, mikä on vanhurskasta!
4. Muista minua, Herra, armolla, jota osoitat kansallesi. Etsi minua avullasi,
5. että näkisin valittujesi onnen, iloitsisin kansasi ilolla, kerskaisin sinun perintöosasi kanssa.
6. Me olemme tehneet syntiä, niin kuin isämmekin, olemme tehneet pahaa ja olleet jumalattomat.
7. Isämme eivät Egyptissä painaneet mieleensä sinun ihmeitäsi, eivät muistaneet monia armotekojasi, vaan niskoittelivat meren rannalla, Kaislameren rannalla.
8. Silti hän pelasti heidät nimensä tähden, tehdäkseen voimansa tunnetuksi.
9. Hän nuhteli Kaislamerta, ja se kuivui. Hän kuljetti heitä syvyyksissä kuin erämaassa.
10. Hän pelasti heidät vainoojien käsistä ja vapahti heidät vihollisen vallasta.
11. Vedet peittivät heidän ahdistajansa, ainoaakaan heistä ei jäänyt jäljelle.
12. Silloin he uskoivat hänen sanansa, veisasivat hänelle ylistystä.

____________________________________

Snl 27:4-6

4. Kiukku on julma, viha kuin tulva. Mutta kuka voi kestää mustasukkaisuutta?
5. Parempi on julkinen nuhde kuin salattu rakkaus.
6. Ystävän lyönnit ovat luotettavia, mutta vihamiehen suutelot [ovat petollisia].

Scroll to Top