Raamattu vuodessa marraskuu 7

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

marraskuu 7
____________________________________

Hes 16:43-17:24

43. Koska sinä et muistanut nuoruutesi päiviä, vaan ärsytit minut kaikilla näillä, niin minä annan sinun vaelluksesi tulla oman pääsi päälle, sanoo Herra, Herra. Etkö sinä tehnyt näitä iljetyksiä kaikkien kauhistustesi lisäksi?
44. Jokainen, joka lausuu sananparsia, on sanova sinusta: ’Tytär tulee äitiinsä’.
45. Sinä olet äitisi tytär, hänen, joka vieroi miestään ja lapsiaan, ja olet sisartesi sisar, heidän, jotka vieroivat miehiään ja lapsiaan: Teidän äitinne oli heettiläinen ja isänne amorilainen.
46. Isompi sisaresi tyttärineen oli Samaria, joka asui vasemmalla puolellasi, ja pienempi sisaresi, joka asui oikealla puolellasi, oli Sodoma tyttärineen.
47. Mutta sinä et vaeltanut heidän teitään etkä tehnyt kauhistuksia samalla tavoin kuin he: Vähän aikaa vain, niin sinä jo teit kelvottomammin kuin he kaikilla teilläsi.
48. Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra: Sisaresi Sodoma tyttärineen ei tehnyt sitä, mitä sinä tyttärinesi olet tehnyt.
49. Tämä oli sisaresi Sodoman synti: Ylpeys, leivän yltäkylläisyys ja huoleton lepo hänellä ja hänen tyttärillään. Mutta kurjalle ja köyhälle hän ei antanut apua.
50. He korskeilivat ja tekivät kauhistuksia minun edessäni. Nähdessäni sen minä toimitin heidät pois.
51. Samaria ei tehnyt puoltakaan sinun syntiesi vertaa. Sinä olet tehnyt kauhistuksia paljon enemmän kuin he, niin että olet kaikilla tekemilläsi kauhistuksilla saanut sisaresi näyttämään vanhurskailta.
52. Niinpä myös kanna häpeäsi, kun olet hankkinut moisen hyvityksen sisarillesi. Sinun syntiesi takia, kun olet menetellyt heitä kauhistavammin, he ovat vanhurskaampia kuin sinä. Häpeä sinäkin ja kanna häpeäsi, kun olet saanut sisaresi näyttämään vanhurskailta.

Poisvietyjen palautus

53. Minä tahdon palauttaa heidän poisvietynsä: Sodoman ja hänen tyttäriensä sekä Samarian ja hänen tyttäriensä poisviedyt. Minä tahdon palauttaa sinun poisvietysi, sinun, joka olet heidän keskellään,
54. että kantaisit häpeäsi ja olisit häpeissäsi kaikesta, mitä teit, kun lohdutit heitä.
55. Sinun sisaresi Sodoma tyttärineen saa palata entiselleen. Samaria tyttärineen saa palata entiselleen. Ja sinä tyttärinesi saat palata entisellesi.
56. Eikö sisaresi Sodoma ollut huhupuheena sinun suussasi sinun ylpeytesi aikana?
57. Tämä oli ennen kuin sinun oma pahuutesi paljastui, kun jouduit häväistäväksi Aramin tyttärien ja kaikkien heidän ympärillään asuvien filistealaisten tyttärien taholta, niiden, jotka joka taholta pilkkaavat sinua?
58. Sinä saat kantaa iljetyksesi ja kauhistuksesi, sanoo Herra.
59. Sillä näin sanoo Herra, Herra: Minä olen tehnyt sinulle sen mukaan kuin sinä olet tehnyt, kun olet pitänyt valan halpana ja rikkonut liiton.

Herran liitto

60. Minä muistan kuitenkin liittoni, jonka tein kanssasi nuoruutesi päivinä, ja minä teen sinun kanssasi ikuisen liiton.
61. Sinä muistat vaelluksesi ja häpeät, kun otat vastaan sisaresi, sekä ne, jotka ovat sinua isommat, että ne, jotka ovat sinua pienemmät, ja minä annan heidät sinulle tyttäriksi. Tätä en kuitenkaan tee sinun liittosi voimasta.
62. Minä teen liittoni sinun kanssasi, ja sinä tulet tietämään, että minä olen Herra.
63. Niin sinä muistat ja häpeät etkä sen johdosta voi suutasi avata, kun minä annan sinulle anteeksi kaiken, mitä olet tehnyt, sanoo Herra, Herra.”

17. LUKU

Kotkat ja viiniköynnös

1. Minulle tuli tämä Herran sana:
2. ”Ihmislapsi, esitä arvoitus ja lausu vertaus Israelin väelle
3. ja sano: Näin sanoo Herra, Herra: Suuri kotka, suurisiipinen, pitkäsulkainen, täysihöyheninen, monivärinen, tuli Libanonille ja otti latvuksen setripuusta.
4. Se taittoi siitä latvalehvän ja vei sen Kanaanin* maahan, asetti sen kauppiaitten kaupunkiin.
5. Sitten hän otti siitä maasta siemenen ja pani sen kylvöpeltoon. Hän otti sen taimen ja pani runsaan veden ääreen.
6. Se versoi, ja siitä tuli rehevä viiniköynnös, kasvussaan matala. Sen oksien piti kääntyä kotkaan päin ja sen juurten olla sen alla. Siitä tuli viiniköynnös, se teki haaroja ja työnsi oksia.
7. Mutta oli toinen suuri kotka, suurisiipinen, höyheniltään runsas. Tämä viiniköynnös ojensi juurensa sitä kotkaa kohti ja työnsi oksansa siihen päin, sen kasteltaviksi penkereestä, johon se oli istutettu.
8. Se oli istutettu hyvään peltoon, runsaan veden ääreen, että se tekisi lehviä, kantaisi hedelmää ja tulisi ihanaksi viiniköynnökseksi.
9. Sano: Näin sanoo Herra, Herra: Menestyyköhän se? Eiköhän kotka kisko ylös sen juuria ja raasta sen hedelmiä, niin että kaikki siitä versoneet lehdet kuivuvat ja köynnös kuihtuu? Ei tarvita voimakasta kättä, ei paljoa väkeä sen nostamiseksi juuriltaan.
10. Se on istutettu köynnös. Menestyyköhän se? Eiköhän se itätuulessa kuivu penkereessä, jossa se on versonut?”
11. Minulle tuli tämä Herran sana:

Joojakin Baabeliin

12. ”Sano uppiniskaiselle suvulle: Ettekö tiedä, mitä nämä merkitsevät? Sano: Baabelin kuningas tuli Jerusalemiin, otti sen kuninkaan ja päämiehet, vieden heidät luokseen Baabeliin.

Sidkia vasallikuninkaana

13. Hän otti yhden kuninkaallisesta suvusta, teki hänen kanssaan liiton ja otti häneltä valan. Mutta maan mahtavat hän vei mukanaan,
14. että valtakunta tulisi vähäpätöiseksi eikä kohoaisi, että se pitäisi liittonsa, ja liitto pysyisi.
15. Mutta tämä kapinoi häntä vastaan ja laittoi lähettiläänsä Egyptiin, että hänelle annettaisiin hevosia ja paljon väkeä. Menestyyköhän hän, pelastuukohan tällaista tekevä? Pelastuuko liiton rikkoja?
16. Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, Herra: Sen kuninkaan* asuinpaikalla, joka teki hänet kuninkaaksi, jonka valan hän on pitänyt halpana ja jonka liiton hän on rikkonut, tämän luona, keskellä Baabelia, hänen totisesti on kuoltava.
17. Farao suurella sotajoukollaan ja paljolla väellään ei tee mitään hänen hyväkseen sodassa, kun luodaan valli ja saartovarusteet paljojen ihmisten hävittämiseksi.
18. Hän piti halpana valan ja rikkoi liiton. Vaikka hän oli antanut kättä vakuudeksi, hän teki kaiken tämän. Ei hän pelastu.
19. Sen tähden, näin sanoo Herra, Herra: Niin totta kuin minä elän, niin valani, jonka hän piti halpana, ja liittoni, jonka hän rikkoi, minä totisesti annan tulla hänen päänsä päälle.
20. Minä levitän verkkoni hänen päälleen, ja hän takertuu minun pyydykseeni. Minä vien hänet Baabeliin ja käyn siellä oikeutta hänen kanssaan hänen uskottomuudestaan, jota hän on osoittanut minua kohtaan.
21. Kaikki hänen pakolaisensa kaikista hänen sotajoukoistaan kaatuvat miekkaan, ja jäljelle jääneet hajotetaan kaikkiin tuuliin. Te tulette tietämään, että minä, Herra, olen puhunut.

Uusi Vesa: Messias

22. Näin sanoo Herra, Herra: Minä otan yhden latvuksen siitä korkeasta setripuusta ja istutan sen. Hennon latvalehvän minä siitä taitan ja istutan korkealle ja jyrkälle vuorelle.
23. Israelin vuoren korkeuteen minä sen istutan. Se kantaa lehviä ja tekee hedelmää, ja siitä tulee mahtava setri. Sen alla asuu kaikkinaisia lintuja, kaikkinaisia siivekkäitä. Niitä asuu sen oksien varjossa.
24. Niin kaikki metsän puut tulevat tietämään, että minä olen Herra, joka teen korkean puun matalaksi ja matalan puun korkeaksi, tuoreen puun kuivaksi ja kuivan puun kukoistavaksi. Minä, Herra, Herra, olen puhunut, ja minä sen teen.”

____________________________________

Hb 8:1-13

8. LUKU

Uusi liitto

1. Sanotun pääkohta on tämä: Meillä on Ylimmäinen Pappi, joka istuu Majesteetin valtaistuimen oikealla puolella taivaissa.
2. Hän toimittaa pappispalvelusta oikean pyhäkön kaikkeinpyhimmässä, jonka on rakentanut Herra eikä ihminen.
3. Jokainen ylimmäinen pappi asetetaan uhraamaan lahjoja ja uhreja. Tämän vuoksi Hänelläkin on oltava jotakin uhrattavaa.
4. Jos hän olisi maan päällä, hän ei olisi edes pappi, koska jo ovat olemassa ne, jotka lain mukaan tuovat uhrilahjoja
5. ja palvelevat siinä, mikä on taivaallisen kuva ja varjo. Kun Mooseksen oli valmistettava liitonmaja, hänelle ilmoitettiin tämä ohje: ”Katso, että teet kaiken sen mallin mukaan, mikä sinulle näytettiin vuorella.”
6. Kristus on saanut niin paljoa jalomman viran, kuin hän on paremmille lupauksille perustetun liiton Välimies.
7. Jos ensimmäinen liitto olisi ollut moitteeton, eihän toista liittoa olisi tarvittu.
8. Moittien heitä hän sanoo: ”Päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton,
9. en sellaista liittoa kuin se, minkä tein heidän isiensä kanssa silloin, kun tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta. He eivät pysyneet minun liitossani, ja niin minäkin hylkäsin heidät, sanoo Herra.
10. Tämä on se liitto, minkä minä teen Israelin kansan kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän mieliinsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä. Niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
11. Silloin ei enää kukaan opeta kansaansa kuuluvaa eikä veli veljeään sanoen: ’Tunne Herra’, sillä he kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut.
12. Minä näet annan anteeksi heidän vääryytensä enkä enää muista heidän syntejään.”
13. Sanoessaan ”uuden” hän on julistanut ensimmäisen liiton vanhentuneeksi. Sillä vanheneva ja aikansa eläneeksi käyvä on lähellä häviämistään*.

____________________________________

Ps 106:13-31

13. Mutta pian he unohtivat hänen tekonsa eivätkä odottaneet hänen neuvoaan.
14. Heissä syttyi erämaassa himo, ja he kiusasivat Jumalaa autiossa maassa.
15. Hän antoi heille, mitä he pyysivät, mutta lähetti heihin hivuttavan taudin.
16. Heissä syttyi leirissä kateus Moosesta ja Aaronia, Herran pyhiä, vastaan.
17. Silloin maa aukeni, nieli Daatanin ja hautasi Abiramin joukon.
18. Heidän joukossaan syttyi tuli, ja liekki poltti jumalattomat.
19. Hoorebin juurella he tekivät vasikan ja kumarsivat valettua kuvaa.
20. He vaihtoivat Kunniansa ruohoa syövän härän kuvaan.
21. He unohtivat Jumalan, pelastajansa, joka oli tehnyt Egyptissä suuria tekoja,
22. ihmeitä Haamin maassa, pelättäviä tekoja Kaislameren rannalla.
23. Hän aikoi hävittää heidät, mutta Mooses, hänen valittunsa, astui hänen eteensä heidän suojakseen ja käänsi pois hänen vihansa tuottamasta tuhoa.
24. He pitivät ihanaa maata halpana eivätkä uskoneet hänen sanaansa.
25. Teltoissaan he napisivat eivätkä kuunnelleet Herran ääntä.
26. Hän nosti silloin kätensä heitä vastaan tuhotakseen heidät erämaassa,
27. lyödäkseen heidän jälkeläisensä kansojen keskuudessa ja hajottaakseen heidät vieraisiin maihin.
28. He antautuivat palvelemaan Baal-Peoria ja söivät elottomien jumalien uhreja.
29. He vihastuttivat Herran teoillaan, ja niin vitsaus alkoi riehua heidän keskuudessaan.
30. Mutta Piinehas astui esiin, pani toimeen tuomion, ja niin vitsaus taukosi.
31. Se luettiin hänelle ainaiseksi vanhurskaudeksi, polvesta polveen.

____________________________________

Snl 27:7-9

7. Kylläinen tallaa hunajaakin, nälkäiselle kaikki karvaskin on maittavaa.
8. Kuin pesästään paennut lintu on mies paossa kotiseudultaan.
9. Öljy ja suitsuke ilahuttavat sydämen, samoin neuvoja antava ystävän suloisuus.

Scroll to Top