Raamattu vuodessa syyskuu 25

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

syyskuu 25
____________________________________

Js 45:11-48:11

11. Näin sanoo Herra, Israelin Pyhä, joka on hänet tehnyt: Kysykää tulevia minulta ja jättäkää minun haltuuni lapseni, kätteni teot.
12. Minä olen tehnyt maan ja luonut ihmisen maan päälle. Minun käteni ovat levittäneet taivaan, minä olen kutsunut koolle kaikki sen joukot.
13. Minä herätin hänet [Kooreksen] vanhurskaudessa, ja minä tasoitin kaikki hänen tiensä. Hän rakentaa minun kaupunkini ja päästää vapaiksi minun pakkosiirtolaiseni ilman maksua ja lahjusta, sanoo Herra Sebaot.
14. Näin sanoo Herra: Egyptin työansio, Kuusin kauppavoitto ja sebalaiset, suurikasvuiset miehet, tulevat sinun luoksesi, sinun alamaisiksesi. Sinun perässäsi he käyvät, kulkevat kahleissa, sinua kumartavat, sinua rukoilevat.

Israelin Jumala on ainoa Vapahtaja

 ”Ainoastaan sinun luonasi on Jumala, ei ole toista, muuta jumalaa ei ole.”
15. Totisesti, sinä olet salattu Jumala, sinä Israelin Jumala, sinä Vapahtaja.
16. Häpeän ja pilkan saavat he kaikki, ja pilkan alaisina kulkevat kaikki nuo kuvien tekijät.
17. Mutta Israelin Herra pelastaa iäisesti. Te ette joudu häpeään ettekä pilkattaviksi, ette ikinä, hamaan iäisyyteen saakka.
18. Näin sanoo Herra, joka loi taivaan. Hän on Jumala, joka valmisti maan ja teki sen. Hän sen vahvisti, eikä hän sitä autioksi luonut. Asuttavaksi hän sen valmisti: Minä olen Herra, eikä ole muuta [Jumalaa].
19. En minä ole puhunut salassa, en maan pimeässä paikassa. En ole sanonut Jaakobin jälkeläisille: Etsikää minua tyhjyydestä. Minä Herra puhun vanhurskautta, ilmoitan, mikä on oikein.
20. Kokoontukaa ja tulkaa, lähestykää kaikki, te kansakuntien henkiinjääneet. Eivät mitään ymmärrä ne, jotka kantavat puukuviaan ja rukoilevat jumalaa, joka ei voi auttaa.
21. Ilmoittakaa ja esittäkää asianne. Neuvotelkoot he keskenään: Kuka on tämän julistanut muinaisuudesta asti, aikoja sitten ilmoittanut? Enkö minä, Herra! Ei ole muuta [Jumalaa]. Ei ole muuta vanhurskasta ja auttavaa Jumalaa kuin minä.

Kääntykää Herran puoleen

22. Kääntykää minun puoleeni ja antakaa pelastaa itsenne, kaikki maan ääret, sillä minä olen Jumala, eikä toista ole.
23. Minä olen vannonut itseni kautta, suustani on lähtenyt totuus, peruuttamaton sana: Minun edessäni on kaikkien polvien notkistuttava, minulle jokaisen kielen vannottava valansa.
24. Minusta on sanottava: Ainoastaan Herrassa on vanhurskaus ja voima. Hänen luokseen tulevat häveten kaikki, jotka ovat palaneet vihasta häntä vastaan.
25. Herrassa tulevat vanhurskautetuiksi kaikki Israelin jälkeläiset, ja he ylistävät itseään onnellisiksi.

46. LUKU

Baabelin jumalat ja Herra Israelin Jumala

1. Beel vaipuu, Nebo taipuu. Niiden kuvat joutuvat eläinten ja juhtien selkään. Mitä te kulkueessa kannoitte, se sälytetään kuormaksi uupuville eläimille.
2. Ne taipuvat ja vaipuvat molemmat. Ne eivät voi pelastaa taakkaa, ja nekin vaeltavat vankeuteen.
3. Kuulkaa minua, te Jaakobin heimo, te Israelin heimon koko jäännös, te, joita on pitänyt kantaa äidinkohdusta asti, nostaa äidinhelmasta saakka.
4. Teidän vanhuuteenne asti minä olen sama, harmaantumiseenne saakka minä kannan. Niin minä olen tehnyt, ja vastedeskin minä nostan, kannan ja pelastan.
5. Keneen te vertaatte minut, kenen rinnalle minut asetatte, kenen kaltaisena te minua pidätte, että olisimme toistemme vertaiset?
6. He kaatavat kultaa kukkarosta ja punnitsevat hopeaa vaa’alla. He palkkaavat kultasepän, ja tämä tekee siitä jumalan, jonka eteen he lankeavat maahan ja jota he kumartavat.
7. He nostavat sen olalleen, kantavat sitä ja asettavat sen paikoilleen. Se seisoo eikä liikahda paikaltaan. Sitä huudetaan avuksi, mutta se ei vastaa, se ei pelasta hädästä.
8. Tämä muistakaa ja olkaa vahvat. Menkää itseenne, te luopiot.
9. Muistakaa entisiä muinaisajoista asti, sillä minä olen Jumala, eikä toista ole. Minä olen Jumala, eikä ole minun vertaistani.
10. Minä ilmoitan alusta asti, mitä on tuleva, ammoisia aikoja ennen, mitä ei vielä ole tapahtunut. Minä sanon: Minun neuvoni pysyy, kaiken, mitä tahdon, minä teen.

Koores vapauttajana

11. Minä olen kutsunut kotkan päivänkoitosta, kaukaisesta maasta suunnitelmani miehen. Minkä olen puhunut, sen minä myös toteutan. Mitä olen aikonut, sen minä myös teen.
12. Kuulkaa minua, te kovasydämiset, jotka olette kaukana vanhurskaudesta.
13. Minä olen antanut vanhurskauteni lähestyä, se ei ole kaukana. Ei viivy pelastus, jonka minä tuon. Minä annan Siionissa pelastuksen, annan kirkkauteni Israelille.

47. LUKU

Baabelin vallan loppu

1. Astu alas ja istu tomuun, sinä neitsyt, tytär Baabel, istu maahan, valtaistuinta vailla, sinä Kaldean tytär. Sinua ei enää sanota hempeäksi ja hekumalliseksi.
2. Tartu jauhinkiviin ja jauha jauhoja, riisu huntusi, nosta helmuksesi, paljasta sääresi, kahlaa jokien poikki.
3. Häpysi paljastuu, häpeäsi näkyy. Minä rankaisen enkä armahda ketään.
4. Meidän lunastajamme nimi on Herra Sebaot, Israelin Pyhä.
5. Istu äänetönnä ja väisty pimeään, sinä Kaldean tytär. Sinua ei enää sanota valtakuntien valtiattareksi.
6. Minä vihastuin kansaani, annoin häväistä perintöni, luovutin heidät sinun käsiisi. Sinä et osoittanut heille sääliä, vanhuksellekin sinä teit ikeesi ylen raskaaksi.
7. Sinä sanoit: ”Minä olen valtiatar ainiaan.” Sinä et näitä pannut mieleesi, et ajatellut loppua.
8. Mutta kuule nyt tämä, sinä hekumassa eläjä, joka istut turvallisena ja sanot sydämessäsi: ”Minä, eikä ketään muuta! Minä en ole istuva leskenä enkä tietävä lapsettomuudesta.”
9. Mutta nämä molemmat tulevat sinun osaksesi äkkiä, yhtenä päivänä: lapsettomuus ja leskeys. Huolimatta velhouksiesi paljoudesta, loitsujesi suuresta voimasta ne kohtaavat sinut täysin mitoin.
10. Sinä luotit pahuuteesi ja sanoit: ”Ei kukaan minua näe.” Viisautesi ja tietosi eksyttivät sinut, ja niin sinä sanoit sydämessäsi: ”Minä, eikä ketään muuta!”
11. Siksi sinua kohtaa onnettomuus, jota et osaa manata pois. Sinut yllättää tuho, josta et pääse lunnailla. Äkkiä ja aavistamattasi sinua kohtaa perikato.
12. Astu esiin loitsuinesi ja paljoine velhouksinesi, joilla olet vaivannut itseäsi nuoruudestasi asti: ehkä hyvinkin saat avun, ehkä herätät pelkoa.
13. Sinä olet väsyttänyt itsesi paljolla neuvottelullasi. Astukoot esiin ja auttakoot sinua taivaan mittaajat, tähtien tähystäjät, jotka kuu kuulta ilmoittavat, mitä sinulle on tapahtuva.
14. He ovat kuin kuivia korsia: tuli polttaa heidät. He eivät pelasta henkeään liekin vallasta. Se ei ole hiillos heidän lämmitelläkseen eikä valkea, jonka ääressä istutaan.
15. Tämän sinä saat niistä, joista olet nähnyt vaivaa, joiden kanssa olet käynyt kauppaa nuoruudestasi asti. He harhailevat kukin taholleen, eikä kukaan sinua pelasta.

48. LUKU

Israelilaisten luopumus

1. Kuulkaa tämä, Jaakobin heimo, te, joita kutsutaan Israelin nimellä ja jotka olette lähteneet Juudan lähteestä, jotka vannotte Herran nimeen, ja tunnustatte Israelin Jumalan, ette kuitenkaan totuudessa ja vanhurskaudessa.
2. Heitä nimitetään pyhän kaupungin mukaan, ja he pitävät tukenaan Israelin Jumalaa, jonka nimi on Herra Sebaot.
3. Entiset minä olen aikoja ennen ilmoittanut, suustani ne ovat lähteneet, ja minä olen ne kuuluttanut. Minä panin ne äkkiä täytäntöön, ja ne toteutuivat.
4. Minä tiesin, että sinä olet paatunut, että niskajänteesi on rautaa ja otsasi vaskea.
5. Siksi minä ilmoitin ne sinulle aikoja ennen, kuulutin ne sinulle ennen kuin ne tapahtuivat, ettet sanoisi: ”Epäjumalani on ne tehnyt, veistetty kuvani ja valettu kuvani on niin säätänyt.”
6. Sinä olet niistä kuullut. Katsele nyt kaikkea: ettekö sitä tunnusta? Tästä lähtien minä ilmoitan sinulle uusia, salatuita asioita, joita et ole tuntenut.
7. Ne on nyt luotu, eikä aikoja sitten. Ennen tätä päivää et ole niistä kuullut, ettet saattaisi sanoa: ”Johan minä ne tiesin!”
8. Sinä et ole niistä kuullut etkä tietänyt, eikä korvasi ole niille aiemmin auennut. Minä tiesin, että sinä olet aivan uskoton ja luopioksi sanottu äidin kohdusta asti.
9. Oman nimeni tähden minä olen pitkämielinen, ylistykseni tähden minä hillitsen vihani, etten sinua tuhoaisi.
10. Minä olen sulattanut sinua, mutta en hopean vuoksi, olen koetellut sinua kärsimyksen pätsissä.
11. Itseni, itseni tähden minä sen teen. Sillä kuinka onkaan minun nimeäni häväisty! Minä en anna kunniaani toiselle.

____________________________________

Ef 4:1-16

4. LUKU

Kristityn vaellus

1. Minä, joka olen vankina Herrassa, kehotan siis teitä vaeltamaan niin kuin saamanne kutsumuksen arvo vaatii.
2. Kärsikää toisianne rakkaudessa, ollen aina nöyriä, sävyisiä ja pitkämielisiä.
3. Pyrkikää säilyttämään Hengen yhteys rauhan yhdyssiteellä.
4. Onhan [seurakunta]ruumis yksi ja Henki yksi, niin kuin te olette kutsututkin yhteen ja samaan toivoon, jonka te kutsumuksessanne saitte:
5. Yksi Herra, yksi usko, yksi kaste,
6. yksi Jumala ja kaikkien Isä, joka on yli kaikkien, kaikkien kautta ja kaikissa.
7. Mutta kullekin meistä on armo annettu Kristuksen lahjan mitan mukaan.
8. Sen tähden on sanottu: ”Hän astui ylös korkeuteen, otti vankeja saaliikseen, antoi lahjoja ihmisille.”
9. Eikö se, että hän astui ylös, merkitse, että hän oli astunut alaskin maan alimpiin paikkoihin?
10. Hän, joka oli astunut alas, on myös astunut ylös kaikkia taivaita ylemmäksi täyttääkseen kaiken.

Seurakunnan rakentajat

11. Hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi,
12. valmistaakseen pyhät palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen.
13. Päästyämme kaikki yhteyteen uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, täyteen miehuuteen, Kristuksen täyteyden täyden iän määrään,
14. me emme enää ole alaikäisiä, jotka ajelehtivat ja joita viskellään kaikenlaisissa opintuulissa, ihmisten arpapeleissä ja eksytyksen kavalissa juonissa.
15. Totuutta rakkaudessa noudattaen kasvakaamme kaikin tavoin häneen, joka on Pää, Kristus.
16. Jokaisen jänteensä avulla yhteenliitettynä ja koossa pysyen koko [seurakunta]ruumis kasvaa Hänessä ja rakentuu rakkaudessa sen voiman mukaan, mikä on sen kullakin osalla.

____________________________________

Ps 68:20-36

20. Kiitetty olkoon Herra joka päivä. Meitä kantaa Jumala, meidän apumme. Sela.
21. Meillä on Jumala, Jumala, joka auttaa, ja Herra, Herra, joka kuolemasta vapahtaa.
22. Mutta Jumala murskaa vihollistensa pään, synneissään vaeltavien karvaisen päälaen.
23. Herra sanoo: ”Baasanista minä heidät palautan, palautan meren syvyyksistä,
24. että polkisit jalkasi vereen, ja että koirasi saisivat latkia vihollisten verta.”
25. Julkisesti nähtäviä ovat sinun juhlasaattosi, Jumala, minun Jumalani, kuninkaani juhlasaatot pyhäkössä.
26. Laulajat käyvät edellä, soittajat jäljessä, keskellä nuoret naiset vaskirumpuja lyöden.
27. Kiittäkää Jumalaa seurakunnan kokouksissa, kiittäkää Herraa te, jotka olette Israelin lähteestä.
28. Tuolla on Benjamin, nuorin, heitä johtaen, Juudan ruhtinaat joukkoineen, Sebulonin ruhtinaat, Naftalin ruhtinaat.
29. Jumalasi on säätänyt sinulle vallan. Vahvista, Jumala, minkä olet hyväksemme tehnyt.
30. Jerusalemissa kohoavan pyhäkkösi* tähden kuninkaat tuovat sinulle lahjoja.
31. Käske ankarasti ruovikon petoa, härkien laumaa, vasikoita ja kansoja lankeamaan maahan hopeaharkkoineen. Hän hajottaa kansat, jotka rakastavat sotia.
32. Mahtavat saapuvat Egyptistä, ja Kuus* kiiruhtaa ojentamaan käsiään Jumalan puoleen.
33. Te maan valtakunnat, laulakaa Jumalalle, veisatkaa Herran kiitosta, (Sela)
34. hänen, joka kulkee ikuisten taivasten taivaissa! Hän antaa äänellään valtavan jylinän.
35. Tunnustakaa Jumalan voima! Hänen herrautensa on Israelin yllä ja hänen voimansa [ulottuu] yli pilvien.
36. Peljättävä on Jumala, joka ilmestyy sinun pyhäköstäsi, Israelin Jumala. Hän antaa kansalleen voiman ja väkevyyden. Kiitetty olkoon Jumala!

____________________________________

Snl 24:3-4

3. Talo rakennetaan viisaudella ja varustetaan vahvaksi ymmärryksellä.
4. Kammiot täytetään taitavasti kaikenlaisilla kalleuksilla ja ihanilla tavaroilla.

Scroll to Top