Raamattu vuodessa toukokuu 7

RAAMATTU LÄPI VUODESSA

toukokuu 7
____________________________________

1 Sam 1:1 – 2:21

Ensimmäinen Samuelin kirja

1. LUKU

Elkanan perhe

1. Raamataim-Soofimissa*, Efraimin vuoristossa, oli mies, nimeltä Elkana, Jerohamin poika, joka oli Elihun poika, joka Toohun poika, joka Suufin poika, efraimilainen.*
2. Hänellä oli kaksi vaimoa. Toisen nimi oli Hanna ja toisen Peninna. Peninnalla oli lapsia, mutta Hanna oli lapseton.
3. Elkana meni joka vuosi kotikaupungistaan Siiloon rukoilemaan Herraa Sebaotia ja uhraamaan hänelle. Siellä oli Herran pappeina kaksi Eelin poikaa, Hofni ja Piinehas.
4. Kun Elkana uhrasi, hänellä oli sinä päivänä tapana antaa vaimolleen Peninnalle ja kaikille tämän pojille ja tyttärille määräosat.
5. Mutta Hannalle hän antoi kaksinkertaisen osan, sillä hän rakasti Hannaa, vaikka Herra ei ollut suonut tälle lasta.
6. Elkanan toinen vaimo kiusasi Hannaa yhtenään ärsyttääkseen häntä, koska Herra oli pitänyt häntä lapsettomana.
7. Näin tapahtui joka vuosi niin usein kuin hän meni Herran huoneeseen. Nytkin Peninna kiusasi Hannaa, ja tämä itki eikä syönyt mitään.
8. Hänen miehensä Elkana sanoi hänelle: ”Hanna, mitä itket, miksi et syö ja miksi olet noin apealla mielellä? Enkö minä ole sinulle enempi kuin 10 poikaa?”

Hannan rukous ja lupaus

9. Kun he olivat Siilossa syöneet ja juoneet, ja pappi Eeli istui istuimellaan Herran pyhäkön ovenpielessä, Hanna nousi
10. ja rukoili Herraa mieli murheellisena. Hän itki katkerasti
11. ja teki lupauksen: ”Herra Sebaot, jos sinä katsot palvelijattaresi kurjuutta, muistat minua etkä unohda palvelijatartasi, vaan annat minulle miehisen perillisen, niin minä annan hänet Herralle koko hänen elinajakseen, eikä partaveitsi ole koskettava hänen päätään.”
12. Hänen rukoillessaan pitkään Herran edessä Eeli tarkkasi hänen suutaan.
13. Hanna näet rukoili hiljaa itsekseen. Vain hänen huulensa liikkuivat, mutta ääntä häneltä ei kuulunut. Eeli luuli, että hän oli juovuksissa
14. ja sanoi hänelle: ”Kuinka kauan sinä siinä olet juovuksissa? Haihduta humalasi.”
15. Hanna vastasi: ”Ei, herrani, olen murheen raskauttama vaimo. Viiniä ja väkijuomaa en ole juonut, vaan minä vuodatin sydämeni Herran eteen.
16. Älä pidä palvelijatartasi kelvottomana naisena, sillä tuskani ja suruni suuruuden tähden olen näin kauan puhunut.”
17. Eeli vastasi ja sanoi: ”Mene rauhaan, Israelin Jumala antakoon sinulle, mitä olet häneltä pyytänyt.”
18. Hanna sanoi: ”Salli palvelijattaresi saada armo silmiesi edessä.” Sitten vaimo meni pois ja söi eikä enää näyttänyt murheelliselta.
19. Varhain seuraavana aamuna he nousivat ja kumartaen rukoilivat Herran edessä. Sen jälkeen he palasivat kotiinsa Raamaan. Elkana yhtyi vaimoonsa Hannaan, ja Herra muisti häntä.
20. Hanna tuli raskaaksi, synnytti vuoden vaihteessa pojan ja antoi hänelle nimen Samuel*, sanoen: ”Herralta minä olen hänet pyytänyt.”
21. Elkana ja koko hänen perheensä lähti uhraamaan Herralle jokavuotista teurasuhria ja lupausuhriaan.
22. Hanna ei kuitenkaan lähtenyt mukaan, vaan sanoi miehelleen: ”Kun poika on vieroitettu, minä vien hänet sinne, niin että hän tulee Herran kasvojen eteen ja saa jäädä sinne ainiaaksi.”
23. Hänen miehensä Elkana sanoi: ”Tee niin kuin näet hyväksi, jää kotiin, kunnes olet vieroittanut hänet. Kunhan Herra vain täyttää sanansa.” Niin vaimo jäi kotiin ja imetti poikaansa, kunnes vieroitti hänet.

Samuel viedään Siiloon

24. Vieroitettuaan Samuelin Hanna vei tämän kanssaan ja otti mukaansa 3-vuotiaan härän*, yhden eefa-mitan jauhoja ja leilin viiniä. Niin hän vei Samuelin Herran huoneeseen Siiloon. Poika oli vielä pieni.
25. Teurastettuaan härän he veivät pojan Eelin luo.
26. Hanna sanoi hänelle: ”Herrani, niin totta kuin sinä elät, herrani, minä olen se vaimo, joka seisoin tässä luonasi rukoillen Herraa.
27. Tätä poikaa minä rukoilin. Herra antoi minulle, mitä häneltä pyysin.
28. Sen tähden minä luovutan hänet Herralle. Kaikiksi elämänsä päiviksi hän olkoon Herralle annettu.” Samuel rukoili siellä Herraa.

2. LUKU

Hannan ylistysvirsi

1. Hanna rukoili ja sanoi: ”Minun sydämeni riemuitsee Herrassa. Sarveni* kohoaa korkealle Herrassa. Suuni on avartunut vihollisiani vastaan, sillä minä iloitsen sinun avustasi.
2. Ei kukaan ole pyhä niin kuin Herra. Paitsi sinua ei ole ketään, eikä ole kalliota Jumalamme vertaista.
3. Älkää puhuko ylpeitä, älköön suustanne lähtekö julkeita sanoja. Herra on kaikkitietävä Jumala, hänen edessään punnitaan teot.
4. Urhojen jouset on särjetty, mutta maahan vaipuneet vyöttäytyvät voimalla.
5. Kylläisinä olleet käyvät palvelukseen leipäpalkoilla, eivätkä nälkää nähneet enää näe nälkää. Hedelmätön synnyttää seitsemän lasta, lapsirikas kuihtuu.
6. Herra antaa kuoleman ja elämän, hän vie alas hautaan* ja tuo ylös jälleen.
7. Herra köyhdyttää ja rikastuttaa, hän alentaa ja ylentää.
8. Hän nostaa tomusta halvan, hän korottaa loasta köyhän, pannakseen heidät ruhtinasten rinnalle ja antaakseen heidän periä kunniasijat. Maan tukipylväät* ovat Herran, hän on asettanut maanpiirin niiden varaan.
9. Hän varjelee hurskastensa jalat, mutta jumalattomat häviävät pimeyteen. Eihän mies omalla voimallaan mitään voi.
10. Herraa vastaan taistelevat joutuvat kauhun valtaan. Hän jylisee taivaasta heitä vastaan. Herra tuomitsee maan ääret. Hän antaa vallan kuninkaalleen ja korottaa korkealle voideltunsa sarven.”
11. Sitten Elkana palasi kotiinsa Raamaan. Poikanen Samuel palveli Herraa pappi Eelin johdolla.

Eelin jumalattomat pojat

12. Eelin pojat olivat kelvottomia miehiä. He eivät välittäneet Herrasta
13. eivätkä siitä, mitä papeilla oli oikeus saada kansalta. Niin usein kuin joku uhrasi teurasuhria, tuli papin palvelija lihan kiehuessa kolmipiikkinen haarukka kädessään.
14. Hän pisti sen kattilaan, ruukkuun, pannuun tai pataan, ja kaiken, mitä haarukka toi mukanaan, pappi otti itselleen. Niin he tekivät kaikille israelilaisille, jotka tulivat Siiloon.
15. Jo ennen kuin rasva oli poltettu, papin palvelija tuli ja sanoi miehelle, joka uhrasi: ”Anna liha paistettavaksi papille. Hän ei ota sinulta keitettyä lihaa, vaan raakaa.”
16. Jos mies vastasi: ”Ensin poltettakoon rasva, ota sitten itsellesi, mitä haluat”, palvelija sanoi: ”Ei niin, vaan anna se nyt heti, muutoin minä otan väkisin.”
17. Nuorten miesten synti oli kovin raskas Herran edessä, koska he pitivät Herran uhrilahjaa halpana.

Samuel Siilossa

18. Samuel palveli Herran edessä puettuna pellavakasukkaan, vaikka oli poikanen.
19. Hänen äitinsä teki hänelle joka vuosi pienen viitan ja toi sen hänelle, kun miehensä kanssa tuli uhraamaan vuotuista teurasuhria.
20. Eeli siunasi aina Elkanaa ja hänen vaimoaan, sanoen: ”Herra antakoon sinulle lapsen tästä vaimosta hänen Herralle luovuttamansa tilalle.” Sitten he menivät kotiinsa.
21. Herra piti Hannasta huolen, niin että hän tuli raskaaksi ja synnytti vielä kolme poikaa ja kaksi tytärtä. Nuori Samuel taas kasvoi Herran edessä.

____________________________________

Joh 5:1-23

1. LUKU

Sairas Betesdan lammikolla

1. Sen jälkeen oli eräs juutalaisten juhla, ja Jeesus meni ylös Jerusalemiin.
2. Jerusalemissa on Lammasportin luona lammikko, jonka nimi hebreankielellä on Betesda*, ja sen reunalla on viisi pylväikköä.
3. Niissä makasi suuri joukko sairaita, sokeita, rampoja ja näivetystautisia. [Nämä odottivat, että vesi alkaisi liikkua.
4. Aika ajoin näet Herran enkeli laskeutui lammikkoon ja kuohutti veden. Veden kuohuessa siihen ensimmäisenä astuva tuli terveeksi, sairastipa hän mitä tautia tahansa.]*
5. Siellä oli mies, joka oli sairastanut 38 vuotta.
6. Kun Jeesus näki hänen makaavan siinä ja tiesi hänen jo kauan aikaa sairastaneen, hän kysyi mieheltä: ”Tahdotko tulla terveeksi?”
7. Sairas vastasi: ”Herra, minulla ei ole ketään, joka veisi minut lammikkoon, kun vesi on kuohutettu. Kun olen menossa, joku toinen ehtii ennen minua.”
8. Jeesus sanoi hänelle: ”Nouse, ota vuoteesi ja kävele.”
9. Mies tuli heti terveeksi, otti vuoteensa ja käveli. Mutta se päivä oli sapatti.
10. Niin juutalaiset sanoivat parannetulle: ”Nyt on sapatti, eikä sinun ole lupa kantaa vuodetta.”
11. Mies vastasi heille: ”Se, joka teki minut terveeksi, sanoi minulle: ’Ota vuoteesi ja kävele’.”
12. He kysyivät: ”Kuka oli se mies, joka sanoi sinulle: ’Ota vuoteesi ja kävele’?”
13. Parannettu ei tiennyt, kuka hän oli. Jeesus oli näet poistunut paikassa olevaan kansanjoukkoon.
14. Sen jälkeen Jeesus tapasi miehen temppelissä ja sanoi hänelle: ”Sinä olet tullut terveeksi. Älä enää tee syntiä, ettei sinulle tapahtuisi jotakin pahempaa.”
15. Mies meni ja ilmoitti juutalaisille, että Jeesus oli hänet parantanut.
16. Juutalaiset alkoivat vainota Jeesusta syystä, että hän oli tehnyt sen sapattina.
17. Mutta Jeesus sanoi heille: ”Minun Isäni tekee yhä työtä, ja niin teen myös minä.”
18. Tämän johdosta juutalaiset yltyivät tavoittelemaan häntä tappaakseen hänet, kun hän ei vain rikkonut sapattikäskyä, vaan myös sanoi Jumalaa Isäkseen, tehden itsensä Jumalan vertaiseksi.

Isä toimii Pojassa

19. Jeesus vastasi heille: ”Totisesti, totisesti minä sanon teille: Poika ei voi itsestään tehdä mitään. Hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä myös Poika tekee.
20. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. Hän on näyttävä Pojalle suurempiakin tekoja kuin nämä, niin että te hämmästytte.
21. Kuten Isä herättää kuolleita ja tekee eläviksi, niin myös Poika tekee eläviksi ketkä tahtoo.
22. Isä ei itse tuomitse ketään, vaan on antanut kaiken tuomion Pojalle,
23. että kaikki kunnioittaisivat Poikaa niin kuin he kunnioittavat Isää. Joka ei kunnioita Poikaa, ei myöskään kunnioita Isää, joka on hänet lähettänyt.

____________________________________

Ps 105:37-45

37. Sitten hän vei Israelin sieltä varustettuna hopealla ja kullalla, eikä hänen sukukunnissaan ollut kompastuvaa.
38. Egypti iloitsi heidän lähdöstään, koska sen oli vallannut pelko heidän tähtensä.
39. Hän levitti heille suojaksi pilven, ja tulen valaisemaan yötä.
40. He pyysivät, ja hän pani tulemaan viiriäisiä, ja hän ravitsi heitä taivaan leivällä.
41. Hän avasi kallion, ja vettä juoksi virtana erämaan läpi.
42. Herra muisti pyhän sanansa, muisti Aabrahamia, palvelijaansa.
43. Hän vei kansansa pois sen iloitessa, valittunsa heidän riemuitessaan.
44. Hän antoi heille muiden kansojen maita, ja he ottivat omikseen kansojen vaivannäköjen hedelmiä.
45. Heidän oli noudatettava Hänen käskyjään ja elettävä Hänen lakiensa mukaan. Halleluja!

____________________________________

Snl 14:28-29

28. Kansan paljous on kuninkaan kunnia, väen vähyys ruhtinaan turmio.
29. Pitkämielisellä on paljon taitoa, mutta pikavihaisuus on houkkamaisuutta.

Scroll to Top