Pyhän Hengen pilkka anteeksiantamatonta?    / hypocrite

Kysymyksiä Raamatusta VANHACategory: LuopumusPyhän Hengen pilkka anteeksiantamatonta?    / hypocrite
vastausn asked 4 vuotta ago

Tämä on varmasti aika useinkin kysymyksiä herättänyt kohta, mutta en ole saanut vielä tyhjentävää vastausta jollaista kaipaisin..

On yksi synti, jota ei saa anteeksi: Pyhän Hengen pilkka (???)

En nyt muista missä tuo Raamatun kohta on, mutta tuo oli vähän vapaa tulkkaus.

1 Answers
vastausn answered 4 vuotta ago

”Synti Pyhää Henkeä vastaan on syntiä pitkäperjantain tekoa vastaan Hengen valossa katsottuna. Jumalan Pojan veri on kallein aisa, minkä maailma tuntee. Jos se tallataan jalkoihin kuka voi pelastaa?” (Fredrik Wislöff, Minä uskon Pyhään Henkeen.)

Synnin Pyhää Henkeä vastaan voi tehdä kääntymätön ihminen.

Matt.12:31-32″31. Sen tähden minä sanon teille: jokainen synti ja pilkka annetaan ihmisille anteeksi, mutta Hengen pilkkaamista ei anneta anteeksi. 32. Jos joku sanoo jotakin Ihmisen Poikaa vastaan, se annetaan hänelle anteeksi, mutta joka puhuu Pyhää Henkeä vastaan, sitä ei anneta hänelle anteeksi tässä maailmassa eikä tulevassa.”

– Jeesus oli juuri parantanut sokean ja mykän miehen. Fariseukset sanoivat hänen tehneen sen Beelsebulin, riivaajien päämiehen voimalla. He eivät tahtoneet uskoa Jeesukseen. Siksi he häpäisivät häntä julkisesti ja saivat lopulta aikaan hänen ristiinnaulitsemisensa. He olivat omasta mielestään hurskaita Jumalan palvelijoita – jopa muita parempia – mutta hylätessään Jeesuksen ja hänen työnsä he jäivät Jumalan armon ulkopuolelle. Jos ihminen hylkää Jeesuksen ja jää paatumukseensa, hänelle ei ole mitään anteeksiantoa, koska Jumalan anteeksianto on kytketty Jeesuksen elämään ja kuolemaan ihmisen puolesta. Synnin Pyhää Henkeä vastaan voi tehdä myös uskova kristitty.

Hepr.6:4-7″4. Uudistuva parannus on mahdoton niiden kohdalla, jotka kerran ovat tulleet valistetuiksi ja maistaneet taivaallista lahjaa, päässeet osallisiksi Pyhästä Hengestä, 5. maistaneet Jumalan hyvää sanaa ja tulevan maailman voimia, 6. ja ovat sitten luopuneet. He näet uudelleen ristiinnaulitsevat itselleen Jumalan Pojan ja häntä julkisesti häpäisevät.”
Hepr.10:26-31″Jos me totuuden tuntoon päästyämme tahallamme ja jatkuvasti teemme syntiä, meidän syntiemme sovitukseksi ei ole enää uhria, 27. vaan hirmuinen tuomion odotus ja polttava tuli on kuluttava vastustajat. 28. Mooseksen lain hylkääjän on armotta kuoltava kahden tai kolmen henkilön todistuksen nojalla. 29. Kuinka paljoa ankaramman rangaistuksen luulettekaan sen ansaitsevan, joka tallaa maahan Jumalan Pojan, pitää epäpyhänä liiton verta, jossa hänet on pyhitetty, ja pilkkaa armon Henkeä! 30. Mehän tunnemme Hänet, joka on sanonut: ’Minulle kuuluu rankaisu, minä olen maksava.’ Ja vielä: ’Herra on tuomitseva kansansa.’ 31. Hirmuista on langeta elävän Jumalan käsiin.”

– Kirjeessä puhutaan juutalaiskristityille, jotka tahtoivat vainojen puristuksessa luopua Jeesuksesta ja palata takaisin juutalaisuuteen.- Jeesukseen uskovina he olivat ”tulleet valistetuiksi”, ”maistaneet taivaallista lahjaa”, ”päässeet osallisiksi Pyhästä Hengestä”, ”maistaneet Jumalan hyvää sanaa ja tulevan maailman voimia” ja olivat nyt jättämässä sen kaiken.

– He olivat liittymässä takaisiin niihin juutalaisiin, joille Jeesus oli vain ristiinnaulittu kansan villitsijä. Näin he kielsivät uskonsa Jeesukseen. ”He näet uudelleen ristiinnaulitsevat itselleen Jumalan Pojan”, ”häntä julkisesti häpäisevät”, ”tallaavat maahan Jumalan Pojan”, ”pitävät epäpyhänä liiton verta” ja ”pilkkaavat armon Henkeä”.

– Kysymys on tietoisesta ja lopullisesta Jeesuksen kieltämisestä ja hylkäämisestä Jumalan Poikana, joka on tullut ihmiseksi meidän hyväksemme ja kärsinyt ristillä meidän syntiemme rangaistuksen.- Kirjeessä ei puhuta niistä, jotka lankeavat syntiin, vaan niistä, jotka luopuvat Jeesuksesta. He ”tekevät tahallaan ja jatkuvasti syntiä”.

– Eikä uskosta luopunut sitten voi enää palata takaisin Jeesuksen luo, koska sanotaan: ”Uudistuva parannus on mahdoton niiden kohdalla, jotka kerran ovat tulleet valistetuiksi”? Kirjoittaja tahtoo sanoa, että irrottautuminen juutalaisuudesta toistamiseen on mahdotonta. Jo ensimmäinen kerta on erityisen vaikea juutalaiselle samoin kuin esimerkiksi muslimille tai monille muille uskonnollisille yhteisöille, jotka eivät hyväksy ”luopioita”.

– Jos ihminen hylkää Jeesuksen, hän hylkää sen uhrin, joka on annettu hänen syntiensä sovitukseksi ja anteeksiantamiseksi. Siksi ”hänen syntiensä sovitukseksi ei ole enää uhria”, jos sillä tiellä pysyy. Näin hänelle ei ole mitään anteeksiantamusta Jumalan edessä. Hän saa Jumalalta tuomion ja rangaistuksen syntiensä mukaan.

1.Joh.5:16-18″ Jos joku näkee veljensä tekevän syntiä, mikä ei ole kuolemaksi, niin rukoilkoon, ja Hän on antava tälle elämän, nimittäin niille, jotka eivät tee syntiä kuolemaksi. On syntiä, joka on kuolemaksi, ja sellaisen synnin vuoksi en kehota rukoilemaan. 17. Kaikki vääryys on syntiä. On syntiä, joka ei ole kuolemaksi.”

– Kaiken synnin ja vääryyden saa anteeksi uskomalla Jeesukseen. Joh.3:16.
– Iankaikkiseksi kuolemaksi eli kadotukseksi on vain epäusko, Jeesuksen hylkääminen.

Vastaaja: Liisi Jokiranta

Scroll to Top