Mikä on kasteen merkitys,jos ihminen ei koskaan ainakaan tietoisesti ota Jeesusta Kristusta vastaan omana vapahtajanaan. Nythän automaattisesti kastetaan vauva jos vanhemmat kuuluvat kirkkoon.
Herää kysymys, tulisiko kastaa vasta silloin kun ihminen itse tunnustaa uskonsa?
Kaste pelkästään ei varmastikaan vie ketään taivaaseen.
Kasteen kautta ihminen tuodaan Jumalan liittoon. Jumala on uskollinen, vaikka kastettu on uskoton. Ellei Jumalan Henki saa lapsena kastettua uudistaa parannukseen, maailman henki valtaa hänet, eikä kaste ole oleva hänelle miksikään hyödyksi.
Kasteen hetkellä Jeesus ikään kuin sanoo ihmiselle: “NN., minä tahdon rakastaa sinua myötä ja vastoinkäymisissä, kunnes kuolema meidät yhdistää.” Ellei ihminen ratifioi Jumalan kasteessa solmimaa liittoa ja sano Jeesukselle: “Tahdon”, liitosta ei ole ihmiselle mitään hyötyä. Kun Jumala kuitenkin sanansa mukaan sitoutuu kasteessa armahtamaan ihmistä ja pesemään synnistä, josta jo kaste pesunakin muistuttaa, varjelee kaste pientä lasta kadotukselta, kunnes tämä omilla valinnoillaan irtautuu Jumalan liitosta. Tästä syystä Raamatun opettaminen olisi äärimmäisen tärkeää jokaisen kastetun kohdalla. Juuri opetuksen laiminlyönnistä johtuu se groteski tilanne, että tämäkin maa on täynnä kastettuja pakanoita. Sekään, että on kastettu aikuisena, ei takaa sitä, että kasteen liitto pysyy ihmisen puolelta voimassa kuolemaan saakka. Vaikka ihminen päättäisi vasta aikuisena omasta kasteestaan, oma päätös on varsin horjuva. Tarvitsemme Jumalan armoa 100 prosenttisesti niin kastehetkellä kuin sen jälkeenkin. Miksi emme siis kastaisi ja myös opettaisi kastettua tuntemaan sitä Jeesusta, jolle hänet kastehetkellä on luvattu?
Vastaaja: Jarmo Sormunen